Gregor Pavšič

Torek,
16. 11. 2021,
22.21

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,92

8

Natisni članek

električni avtomobili Berlin proizvodnja vozil Tesla

Torek, 16. 11. 2021, 22.21

2 leti, 5 mesecev

Tesla in italijanski Idra Group

Avtomobilska tovarna prihodnosti? Ključni stroj so izdelali v Italiji.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,92

8

Idra Group | Take stroje izdelujejo pri podjetju Idra Group iz Travagliata pri Brescii. Družbo je že leta 1946 ustanovila družina Pasotti. | Foto Idra Group

Take stroje izdelujejo pri podjetju Idra Group iz Travagliata pri Brescii. Družbo je že leta 1946 ustanovila družina Pasotti.

Foto: Idra Group

Teslino tovarno pri Berlinu analitiki že označujejo za tovarno prihodnosti. Američani bodo tam največje dele za avtomobile izdelali z velikanskimi stroji za tlačno litje, kar naj bi močno pospešilo celoten proces in omogočilo celotno izdelavo avtomobila v desetih urah. Velike stroje je Tesla dobila blizu Brescie v Italiji.

Elon Musk je v zadnjih tednih spet poskrbel za mnogo dvignjenega avtomobilskega prahu. Najprej z rekordno vrednostjo Tesle, nato prodajo dela lastnega deleža v družbi. Na glede na njegovo kontroverznost ga še vedno lahko opisujemo kot avtomobilskega Steva Jobsa in tudi novodobnega Henryja Forda. Tako kot je ta nekoč z uvedbo tekočega traku revolucioniral proizvodnjo avtomobilov in omogočil velikoserijsko proizvodnjo avtomobilov, danes tudi Teslin sistem v marsičem kaže potrebe avtomobilskih tovarn prihodnosti. Da Američanom trenutno uspeva avtomobile izdelovati veliko bolj učinkovito kot tradicionalnim proizvajalcem, sta nedavno že priznala tudi predsednika Volkswagna in (evropskega) Forda.

Tesla trenutno vse svoje avtomobile izdeluje v dveh tovarnah, čaka pa na zadnja dovoljenja za obratovanje nove tovarne pri Berlinu. Ta bo spet ena najpomembnejših za celovit Muskov avtomobilski posel, saj se tudi Tesla utaplja v naročilih in ne more pravočasno izdelati vseh novih avtomobilov. Marsikje se dobavni roki podaljšujejo, prihod prenovljenih modelov S in X so iz letošnje jeseni že potisnili vsaj v leto 2023.

Toda ne glede na te zamude jim uspe električni avtomobil izdelati trikrat hitreje kot Volkswagnu. Tako je ocenil nihče drug kot Diess. Nemci potrebujejo 30 ur, Tesla le deset.

Teslina tovarna pri Berlinu še čaka na uradno odprtje. | Foto: Reuters Teslina tovarna pri Berlinu še čaka na uradno odprtje. Foto: Reuters Avtomobilska tovarna prihodnosti?

Ena od skrivnosti uspeha se skriva v povsem začetni fazi izdelave avtomobila. Tesla z velikanskimi stroji, ki so dolgi kot tovornjak vlačilec in visoki kot dvonadstropna stavba, vse potrebne dele za sprednji in zadnji del vozila izdelala prek enotnega ulitka. Tak pristop zahteva manj časa, denarja, zmanjšuje tudi maso avtomobila in s tem podaljšuje njegov doseg.

"Tesla izdeluje avtomobilsko tovarno prihodnosti. Ima priložnost, da povsem spremeni proces izdelovanja avtomobilov in s tem tudi zasnovo tovarn," je v svojem poročilu zapisal Adam Jonas, vodilni avtomobilski analitik pri družbi Morgan Stanley.

Nove postopke v proizvodnji bo Tesla v Nemčiji prvič preizkusila na modelu Y. | Foto: Gašper Pirman Nove postopke v proizvodnji bo Tesla v Nemčiji prvič preizkusila na modelu Y. Foto: Gašper Pirman

Osnovni princip izdelave ogrodja avtomobila kot pri majhni igrački

"Z našimi velikanskimi stroji nameravamo avtomobile izdelovati v osnovnem principu enako kot majhne avtomobilske modelčke," je letos na Twitterju sporočil Musk.

V Berlinu namerava tako dva največja dela za model Y – to sta sprednji in zadnji del spodnjega dela karoserije – izdelati prek enega ulitka. Trenutno za model 3 samo za zadnji spodnji del potrebujejo 70 različnih odlitkov.

Osem velikih strojev za Teslo so izdelali blizu Brescie v Italiji

Kot obljubljajo veliki plakati okrog Tesline tovarne pri Berlinu, nameravajo raztaljeni aluminij vbrizgati v največje kalupe. V Berlinu bodo uporabili osem takih strojev. Čeprav Musk tem strojem pravi Giga press, jih niso izdelali sami. V Berlin so jih namreč pripeljali iz okolice Brescie, kjer so prostori tovarne Idra Group.

Italijani so podobne stroje prodali tudi trem drugim naročnikom na treh različnih celinah, dogovarjajo pa se še z več proizvajalci in dobavitelji. Tak stroj torej v prihodnje ne bo le Teslina domena, temveč bi podoben pristop k izdelavi avtomobilov lahko uporabili tudi njihovi tekmeci.

Berlinska tovarna bo tudi poskusni zajček

Musk je že opozoril, da bodo v berlinski tovarni uporabili mnogo novih prijemov, ki sprva predstavljajo določeno tveganje. Zato jih za zdaj načrtujejo le v Nemčiji, v preostalih dveh tovarnah v Freemontu in Šanghaju pa jih bodo predvidoma prevzeli v roku dveh let.

Pri kompleksnejši ponudbi avtomobilov ima tak pristop precejšnje omejitve

Tak pristop k proizvodnji je odvisen od kompleksnosti ponudbe posameznih proizvajalcev. Tesla ima dokaj preprosto ponudbo vozil brez veliko različnih karoserijskih izvedb.

Zato na primer z velikimi stroji za litje še ne more delati BMW, je povedal Milan Nedeljković, vodja proizvodnje pri nemški avtomobilski znamki. BMW mora na isti proizvodni liniji izdelati več izvedb avtomobila in s takim pristopom bi močno omejili svojo prilagodljivost. "Če bo pri Tesli tak pristop deloval, bomo morda tudi sami razmislili o taki novosti," je dodal Nedeljković.