Gregor Pavšič

Nedelja,
27. 10. 2024,
1.51

Osveženo pred

1 dan, 1 ura

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,91

Natisni članek

Natisni članek

samodejna vožnja električni avtomobili Tesla model S Tesla

Nedelja, 27. 10. 2024, 1.51

1 dan, 1 ura

Tesla model S

Avtomobil opravi sam: naprej in nazaj, nov trik na parkirišču #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,91

Dražji Teslini avtomobili znajo danes tudi v Sloveniji na parkirišču "vedeti", kdaj želi voznik zapeljati vzvratno in spet naprej – na primer med parkiranjem in obračanjem. Praktični prikaz tega postopka v zgornjem videu.

Tesla cybercab
Avtomoto Muskov šov, cybercab in obljube: prvi odziv? Vrednost delnice v rdeče.

Tesla cybercab | Foto: Tesla Foto: Tesla V zadnjih tednih sta Tesla in Elon Musk spet požela veliko pozornosti z napovedmi glede avtonomnih avtomobilov in robotaksija, ki ga bodo od leta 2027 izdelovali brez volana. Medtem ko to postaja vse bolj realna možnost za večmilijonska mesta, je že polsamodejna vožnja v Evropi za zdaj še omejena zgolj na voziško-asistenčne sisteme. Pri Tesli je sicer mogoče dokupiti možnost določenih avtonomnih funkcij, kot je menjava prometnega pasu, a vsako spremembo na cesti mora po trenutno še veljavni zakonodaji potrditi voznik. Sistemi so dragi, nerodni in večinoma v praksi še neuporabni. Manj stresno se je peljati po starem klasičnem načinu, ko ima voznik vse pod nadzorom, kot da bi del te vožnje prepustil avtomobilu.

Toda čeprav ob omembi avtonomne vožnje danes z vidika Slovenca še zamahnemo z roko, določene manj znane novosti niso nujno slabe in nudijo napredek že danes.

Tesla model S
Avtomoto Tesla model S - poslovna “raketa” za avtoceste s skoraj 600 kilometri dosega

Tesla model S | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Avtomobilska umetna inteligenca preklopi v vzvratno vožnjo in nazaj

Sistemi polsamodejnega upravljanja avtomobila pa pri Tesli že danes prinašajo tudi nekatere zanimive novosti. Med te sodi samodejni preklop med vožnjo naprej (D) in vzvratno (R), ko avtomobil parkiramo ali obračamo. Ko je za ta manever treba več kot enkrat "popraviti" smer avtomobila, zna tesla sama zaznati, kdaj bo voznik zapeljal vzvratno in kdaj naprej. Preklop pri pogonu se spremeni ob pritisku na zavoro. Obračanje ali parkiranje je zelo hitro, ker vozniku z desno roko ni treba segati po ročici menjalnika.

Pri Tesli so tako rešitev vpeljali, ko so iz avtomobilov začeli umikati obvolanske ročice in upravljanje pogona oziroma menjalnika prestavili na drsnik ob levi strani sredinskega zaslona. To je bil uporabniško korak nazaj, saj je bilo pogon hitreje in enostavneje upravljati prek desne obvolanske ročice. Ko pa na parkiriščih to lahko opravi avtomobilska umetna inteligenca, je ta avtomatizirana uporabniška izkušnja lahko še boljša kot nekoč.

Tesla model S | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič Za zdaj le v modelih S in X

Praktični prikaz takega sistema je v zgornjem videu. Taka rešitev je serijska in ni del doplačljivih različic Autopilota, deluje pa za zdaj v modelih S in X. Najcenejša tesla model 3, ki ima že volan brez obvolanskih ročic, tega še ne nudi, lahko pa pričakujemo v prihodnje tovrstno programsko nadgradnjo. Model Y do prenove še ohranja klasične desno obvolansko ročico za preklop pogona.