Gregor Pavšič

Torek,
1. 8. 2017,
9.48

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Audi

Torek, 1. 8. 2017, 9.48

6 let, 7 mesecev

Audi želi v petih letih privarčevati deset milijard evrov, porabili jih bodo za elektromobilnost

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Vodstvo Audija želi v prihodnjih petih letih privarčevati deset milijard evrov, ki jih bodo namenili razvoju električnih avtomobilov. Denar bodo dobili predvsem iz naslova varčevanja in manjših izdatkov za razvoj.

Rupert Stadler ima mandat predsednika Audija še do leta 2019. | Foto: Reuters Rupert Stadler ima mandat predsednika Audija še do leta 2019. Foto: Reuters

Izdatnejša vlaganja v elektromobilnost ter lov za Mercedesom in BMW

Audi bo svoj prvi električni avtomobil predstavil prihodnje leto. V Ingolstadtu so za zdaj predstavili le načrte za dva električna avtomobila, oba pa spadata med dražje športne terence oziroma crossoverje. Ker je neposredna konkurenca iz Mercedesa in BMW pri načrtih za elektromobilnost že naredila korak naprej in načrte za več vozil, želijo zdaj tudi pri Audiju nadoknaditi zaostanek. V ta namen bodo do leta 2022 privarčevali deset milijard evrov, poroča nemški časnik Handelsblatt.

Audijeva študija električnega crossoverja. | Foto: Audijeva študija električnega crossoverja.

Kje bodo dobili denar za razvoj petih dodatnih električnih avtomobilov?

Ta sredstva bi omogočila razvoj dodatnih petih električnih avtomobilov (skupno torej sedmih). Audi bo predvidoma varčeval na področju večjega izkoriščanja obstoječih koncernskih tovarn, delitve platform s preostalimi znamkami koncerna (razvoj električnih vozil skupaj s Porschejem), prav tako tudi ukinitev slabše prodajanih modelov in motorjev. Večji del varčevanja pa bi padel na pleča oddelka za raziskave in razvoj. Nemški mediji, ki se sklicujejo na svoje vire znotraj podjetja v Ingolstadtu, so konkretni: prenova audija A6 bi namesto milijarde stala le približno polovico toliko.

Kitajska obeta izjemno rast prodaje premium vozil

Pri Audiju si želijo kljub varčevanjem zadržati raven zdajšnje marže pri prodaji avtomobilov. Nemci so lani na globalnem premium trgu zaostali za Mercedesom in BMW, zaradi menjave partnerja ("Volkswagnov" SAIC namesto kitajskega FAW) sta na Kitajskem sledila upor trgovcev in 20-odstotni padec prodaje. Kitajska je Audijev najpomembnejši trg, kjer pa si od partnerja SAIC dolgoročno obetajo občutnejši prodor na tamkajšnji trg premium avtomobilov. Ta se bo predvidoma v prihodnjih petih letih več kot potrojil.

Načrti o varčevanju in novih strateških ciljih so eden ključnih programov predsednika znamke Ruperta Stadlerja, ki ima pogodbo z Audijem še do leta 2019. Pred dnevi smo poročali, da bodo predvidoma že septembra odpustili štiri člane uprave družbe.