Gregor Pavšič

Ponedeljek,
8. 7. 2024,
18.47

Osveženo pred

2 meseca, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

Natisni članek

Prodaja avtomobilov

Ponedeljek, 8. 7. 2024, 18.47

2 meseca, 4 tedne

Prodaja avtomobilov - 1. polletje 2024

Ali pred poletjem koga boli glava? Taki so izkupički avtotrgovcev v Sloveniji.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,13
Volkswagen passat | Volkswagnu je uspelo v prvem polletju v Sloveniji zbrati več kot štiri tisoč novih registracij svojih avtomobilov. | Foto Gregor Pavšič

Volkswagnu je uspelo v prvem polletju v Sloveniji zbrati več kot štiri tisoč novih registracij svojih avtomobilov.

Foto: Gregor Pavšič

Volkswagen, Renault, Škoda, Toyota in Peugeot so po številu registracij novih avtomobilov najuspešnejše znamke prvega polletja v Sloveniji.

V prvem polletju na slovenskem avtomobilskem trgu ni prišlo do večjih sprememb. Na vrhu ostaja Volkswagen, ki je imel letos sicer nekoliko slabši izkupiček registracij kot lansko leto. Podoben manjši zdrs tudi za tretjeuvrščeno Škodo, med njima pa je Renault število registracij rahlo povečal. V prvi peterici še naprej Toyota in Peugeot.

Avtomobilski trg v prvem polletju z rahlo rastjo

Japonci ostajajo najuspešnejša neevropska znamka v Sloveniji, tudi prvo polletje pa je bilo zanje zelo uspešno. Prodajo so povečali za 12 odstotkov, Peugeot celo za 28 odstotkov. V prvi deseterici izstopa Citroen z 32 odstotki več registriranih vozil kot v enakem obdobju lani. Med vodilno deseterico je največji zdrs doživela Kia in sicer za 18 odstotkov.

Celoten avtomobilski trg je po uradni statistiki do konca junija zrasel za 3,7 odstotka oziroma dobrih tisoč (1.027) registracij. Velikost trga in število registracij sta vplivala tudi na prodajne deleže posameznih znamk, kar kažejo spodnji grafi. Nekaterim znamkam je kljub slabši prodaji (Mercedes, Tesla …) uspelo povečati svoj tržni delež.

Prodaja avtomobilov - 1. polletje 2024 | Foto:

prodaja avtomobilov polletje 2024 | Foto: