Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 10. 2011,
12.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Varna vožnja

Sreda, 5. 10. 2011, 12.42

8 let

Drža volanskega obroča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mnogi vozniki in voznice med vožnjo držijo in vrtijo volanski obroč na način, kakršnega se prav gotovo niso naučili v nobeni avtošoli. V šolah varne vožnje tudi ne. Ja, kje pa potem?

Osnovni položaj rok

Kako naj držimo volanski obroč? Prečke so večinoma nameščene tako, da dlani določajo položaj "petnajst do treh". Nekateri priporočajo oklepanje obroča s palci, drugi so za polaganje palcev na čelno površino obroča, tako kot velja pri pravilih terenske vožnje.

Pomen palcev

Ta drugi način določajo tisti proizvajalci, ki izdelujejo volanske obroče z vdolbinama, kamor naj voznik namesti oba palca. Jo Weber, inštruktor tekmovalne tehnike vožnje, nas je na dirkališču Nordschleife učil: "Z blazinicama palcev, ki jih položite na volanski obroč, morate čutiti, kaj se dogaja med gumo in cestno podlago!"

Palca znotraj volanskega obroča sicer v običajnem prometu nista tako nevarna kot pri terencih na razdrapanih brezpotjih. Prav gotovo pa položaj, ki ga poudarja Weber, daje vozniku več možnosti za optimalno ukrepanje.

Priprava pred ovinkom

V položaju "petnajst do treh" vztrajamo tudi med zavijanjem, seveda do tiste stopnje, ko je potrebno preprijemanje. Nasploh velja, da skozi ovinke vodimo vozilo z "zunanjo" roko, s katero dvigamo obroč. V levem ovinku na primer, vodimo volan z desno roko, ki jo moramo torej dvigovati. To nam daje med zavijanjem boljši občutek kot z levo roko, ki bi v tem primeru vlekla navzdol, pa tudi vodenje je bolj natančno.

Kadar se bližamo ostrejšemu ovinku, naj bo na primer spet v levo, lahko uporabimo majhno zvijačo – desno roko (v tem primeru zunanjo) vnaprej pomaknemo nekoliko navzdol. Desna roka nato med zavijanjem dviguje volan, ki drsi skozi dlan leve roke. Tako bomo ostrejši ovinek ali pa vsaj večji del izpeljali bolj natančno brez preprijemanja volana.

Nikoli ležerno

Na dolgih potovanjih se vozniki radi udobno zleknemo, položimo levo roko na rob vrat, desno na sredinski naslon, volanski obroč pa držimo kjerkoli z močjo za "pet dek". Vse lepo in prav, dokler je res vse lepo in prav.

Da je ves čas vožnje potrebna pravilna drža volana, smo se sami prepričali med nočno vrnitvijo iz Ženeve. Na cesti smo naleteli na večji kos ledu, ki nam je v trenutku presekal sprednjo levo gumo in našega megana je močno potegnilo v levo. Voznik je k sreči držal volan v pravilnem položaju in prav zato mu je s pravočasnim zasukom volana v desno uspelo varno zaustaviti vozilo.

Nikoli znotraj obroča

To je način vrtenja volana, ki ga nikoli in nikdar ni učil noben inštruktor na svetu, pa vendar ga trmasto "goji" kakšna polovica voznikov in voznic. Prijatelj, ki je usposabljal poklicne vojake za vožnjo službenih vozil, je imel pri sebi kar palčko, s katero je mahal svoje kolege po rokah, kadar so si drznili prijeti volan znotraj obroča.

Kako neroden je ta način, se lahko prepričate v šoli tehnike vožnje na drseči podlagi. Na primer med prekrmarjenjem, ko vam zadnji del vozila odnese bočno. Potrebno je torej odvzemanje volana, roka znotraj obroča pa je v silno neugodnem položaju za ustrezno ukrepanje!

Ne spreglejte