Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 12. 2016,
14.45

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

Natisni članek

novosti top gostilne gostinstvo gostilna Pregled leta 2016

Sobota, 24. 12. 2016, 14.45

6 let, 7 mesecev

Nove gostilne, ki jih je prineslo leto 2016

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93
Verace, neapeljska pica | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Tako kot lani smo se tudi letos ozrli nazaj in nabrali najzanimivejše gostinske novosti, ki so nas doletele v iztekajočem se letu.

Že konec leta 2015 smo ugotavljali, da se slovenska gostinska scena spet prebuja, letošnje leto pa je to dokončno potrdilo. Ni dvoma, da so k temu pripomogli gostje, ki so se prebudili iz kriznega krča in spet začeli množično zahajati v gostilne, s tem pa so tudi gostinci dobili več samozavesti in se začeli podajati v nove podvige.

Središče dogajanja je še naprej Ljubljana. Jasno, turistični denar, ki se v prestolnico zliva iz tujine, je pomemben dejavnik, čeprav tudi Ljubljana ni imuna na pojav, ki se imenuje "turistične pasti". Govorimo o lokalih, odprtih z izključno turisti v mislih, ki se radi pohvalijo s tipičnimi slovenskimi jedmi, ob teh pa brez težav ocvrejo tudi kakšne patagonske lignje.

Legendarna ljubljanska Gostilna Pri kolovratu je spet odprta. | Foto: Matej Leskovšek Legendarna ljubljanska Gostilna Pri kolovratu je spet odprta. Foto: Matej Leskovšek

Od legendarnih klasik do veganskih podvigov

Upamo, da ne bo v to smer zavila tudi Gostilna Pri kolovratu, nekdaj legendarno zbirališče kulturnikov na Ciril-Metodovem trgu, ki so jo pred kratkim prenovljeno spet odprli. Poudarjajo slovenske, pravzaprav ljubljanske jedi, ki pa jih bo treba še nekoliko dodelati, da se bodo skladale s poetičnimi opisi v jedilniku.

Skorajda pri sosednjih vratih, prav tako nasproti ljubljanske stolnice, je še ena novost, zagotovo ena največjih uspešnic letošnjega leta. Govorimo seveda o vegetarijanski oziroma veganski centrali Organic Garden, ki je uspešno zajahala val priljubljenosti prehranjevanja na rastlinski osnovi, podobno kot so to storili na medvoškem klancu. Tam je namreč na lokaciji nekdanjega gostišča Na klancu letos zaživela veganska restavracija Vegan Fresh.

Bistro Monstera je v središču Ljubljane odprl TV-kuhar Bine Volčič. | Foto: Miha First Bistro Monstera je v središču Ljubljane odprl TV-kuhar Bine Volčič. Foto: Miha First

Dva bistroja, ki bi rada bila tudi nekaj več

Poleti je v mesto prišel televizijski kuhar Bine Volčič, ki se je po gostovanju na malih ekranih vrnil v kuhinjo in na Gosposki v Ljubljani odprl Monstero. Ta je čez dan bistro za hitra kosila, proti koncu tedna pa ponujajo tudi večerje v obliki degustacijskih menijev. Volčič je nedvomno dober kuhar, jedi imajo poudarjen avtorski pečat, si pa za 50 evrov, kolikor stane večerja pri njem, vendarle želimo kanček več udobja (in nov pribor za vsako novo jed).

Podoben koncept, kot ga ima Monstera, so si zamislili tudi v Ateljeju, novem paradnem gostinskem konju hotela Union. Še vedno obžalujemo, da so ukinili legendarno ime lokala, pozdravljamo pa svež veter, ki je tam zavel z novim kuharjem Jorgom Zupanom. Še en mladenič, ki se rad igra z odštekanimi sestavinami, a jih zna sestaviti v jedi, ki niso le zanimive (ni prijetno, ko lahko hrano opišeš zgolj s to besedo), ampak tudi okusne.

Nekdanji Smrekarjev hram je zdaj Atelje. | Foto: Miha First Nekdanji Smrekarjev hram je zdaj Atelje. Foto: Miha First

Krškopoljski prašiči in prvi slovenski "food court"

V začetku decembra so na Trnovem, tam, kjer je domovala čevapčičarna Harambaša, še pred njo pa gostilna Alkar, odprli nov mesni obrat. Mlada ekipa v gostilni Jakob Franc si je zadala nalogo, da gostom ponudijo "vse od prašiča", krškopoljskega, seveda, pa naj bo to ričet, v katerega je "stopil" pujs, klobase ali rebrca.

Na drugi strani mesta, v pritličju poslovne zgradbe Slovenijales, je medtem mladi ajdovski podjetnik po vzorih iz tujine odprl Slovely Park, prostor, v katerem je združil (za zdaj) štiri različne ponudnike hrane in pijače.

Slovely Park, skupni lokal štirih različnih ponudnikov, ki je zaživel v pritličju ljubljanskega Slovenijalesa. | Foto: Matej Leskovšek Slovely Park, skupni lokal štirih različnih ponudnikov, ki je zaživel v pritličju ljubljanskega Slovenijalesa. Foto: Matej Leskovšek

Pica, nova stara uspešnica

Piko na i kulinaričnemu letu so v Ljubljani dodali še mojstri takšne in drugačne hitre prehrane - neapeljska picerija Verace pod Ljubljanskim gradom je dokazala, da je za pice, če so dobre, več kot dovolj zanimanja, saj je vse od odprtja bolj ali manj razprodana. Prvi pravi burgerji v Sloveniji, ki jih pečejo pod blagovno znamko Hood Burger, so se medtem priselili v lokal v središču mesta, njihovi konkurenti Lars & Sven pa so ob lokaciji na Rudniku zasedli še nakupovalno središče v Šiški.

Hood Burger se je priselil v središče Ljubljane. | Foto: Bojan Puhek Hood Burger se je priselil v središče Ljubljane. Foto: Bojan Puhek

Portoroški premiki

V prestolnici je torej več kot pestro, a smo bili novosti deležni tudi drugod po državi. Portorož je tako dobil še en soliden lokal, ki ga je vsekakor krvavo potreboval. V prenovljenem hotelu Slovenija so odprli Istrian Tapas, lokal z istrsko obarvano ponudbo hrane, kot že ime pove, čeprav nimajo le tapasov, ampak tudi povsem konkretne jedi. Kot rečeno - soliden, za Portorož že skoraj nadpovprečen lokal, ki uspešno opravlja tudi delo vinskega bara, kakršen je hotel biti bližnji Štrigon, ki zdaj temelji bolj na pivu kot kakšni omembe vredni vinski izbiri.

Prenove ni bila deležna le zgradba, ampak tudi gostinska ponudba portoroškega hotela Slovenija. | Foto: Miha First Prenove ni bila deležna le zgradba, ampak tudi gostinska ponudba portoroškega hotela Slovenija. Foto: Miha First

Na drugi strani države, pravzaprav govorimo o Mariboru, je glavno gonilo napredka še vedno prvi mož Rožmarina, ki je restavraciji in piceriji dodal še zrezkarnico, oprostite, Steakhouse, novo leto pa bo prineslo še en nov lokal, tokrat v prenovljeni gostilni Koper. A o tem kdaj drugič, saj govorimo o letošnjih novostih. V Mariboru se mednje prišteva Fudo, bistro na vogalu Poštne ulice, ki kaže veliko potenciala, da postane res zanimiva gostilna, pa tudi Bella Italia, verjetno prva prava italijanska restavracija v štajerski prestolnici - ne nazadnje so kuharja uvozili iz Neaplja.

Stara lokacija, nova podoba

Dolgoletna gorenjska institucija, Gostilna pri Danilu, je letos zaživela na novo: mlada generacija Čarmanov ji je dala krajše ime - zdaj ji rečejo Danilo -, povsem novo podobo in tudi osvežen koncept. Danilo tako ni več le gostilna, ampak so ji dodali tudi bistrojski oziroma barski del ter vinoteko.

Tako je zdaj videti Danilo v Retečah. | Foto: Facebook Tako je zdaj videti Danilo v Retečah. Foto: Facebook

Na drugem koncu države, v Sremiču, je novo podobo in vsebino dobilo tudi posestvo Tri lučke. Nekdanji Mercatorjev gostinski objekt so novi lastniki popolnoma prenovili in spremenili v letovišče, v sklopu katerega je tudi restavracija z izkušeno kuharsko ekipo - vodja kuhinje je med drugim sodeloval pri nastanku več kot zanimivega jedilnika v prenovljeni gostilni Pri šoferski mamici, njegov pomočnik pa je med drugim delal v Galeriji okusov v Novem Celju.

Ne spreglejte