Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 11. 2016,
16.58

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

5

Natisni članek

Slovely Park gostinstvo kava burger bistro slaščice Ljubljana

Sobota, 26. 11. 2016, 16.58

6 let, 6 mesecev

Slovely Park: od kave in burgerjev do degustacijskih menijev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

5

Slovely Park | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Ljubljana je bogatejša za prostor, kjer so k nam pripeljali v tujini že dodobra uveljavljen koncept – tako imenovani food court, kjer lahko gostje na enem mestu jedo in pijejo pri različnih ponudnikih.

"Zadnjič mi je nekdo rekel, da je to Zaprta kuhna," je v smehu dejal Matevž Slokar, ko nas je zanimalo, kako bi na preprost način Slovencem opisal koncept Slovely Parka – gre za idejo, ki jo je po vzoru podobnih prostorov v tujini pripeljal v Slovenijo, natančneje v pritličje ljubljanske poslovne stavbe Slovenijales.



"Nismo restavracija, ampak prostor za druženje ob dobri hrani in pijači"

Slovely Park na enem mestu združuje štiri ponudnike hrane in pijače, ki delajo vsak zase, a hkrati skupaj. Vsak ima svojo ponudbo, s katero ne konkurira drugim, delajo pa v skupnem prostoru s skupnimi mizami za goste in preostalo infrastrukturo.

"Osnovna ideja je bila povezovanje blagovnih znamk oziroma ponudnikov, ki bi sami takšen projekt veliko težje izpeljali, kot če to naredimo skupaj," je pojasnil idejni vodja Slovely Parka Matevž Slokar. | Foto: Matej Leskovšek "Osnovna ideja je bila povezovanje blagovnih znamk oziroma ponudnikov, ki bi sami takšen projekt veliko težje izpeljali, kot če to naredimo skupaj," je pojasnil idejni vodja Slovely Parka Matevž Slokar. Foto: Matej Leskovšek

"Trendi gredo v to smer, da želijo ljudje več ponudnikov na enem mestu, kjer lahko vsakdo najde kaj zase. Tako lahko pride družba prijateljev, med katerimi hoče eden jesti burger, drugi sladico, tretji pa le popiti gin tonic."

Ponudniki v Slovely Parku so (za zdaj) štirje, izbor pa ni bil preprost, je poudaril Slokar. "Najlažje bi bilo vzeti štiri velike blagovne znamke, ki bi na svojih 'postajah' nekoga zaposlili in tako peljali posel. Mi pa smo za vsak del ponudbe želeli nekoga, ki živi za to, kar dela."


Cafetino

Slovely Park | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

"Dolgo smo debatirali in raziskovali, kdo ima v Ljubljani najboljšo kavo. Na koncu smo se dogovorili s Cafetinom, zanje vem, da živijo za to, kar delajo. Vsa njihova ponudba je skrbno izbrana, pri vsem, kar ponujajo, znajo pojasniti tudi zgodbo v ozadju. Zdaj pri sebi in svojih bližnjih že opažam, da se pogovarjamo o tem, ali pijemo kavo iz Gvatemale ali Malavija, v njej iščemo kislost in sladkost … Naše goste želimo tudi česa naučiti."


Zebra Patisseries

Slovely Park | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

"Pri izbiri ponudnika slaščic, peciva in kruha zame ni bilo težke dileme. Ko sem spoznal Tomija in Sandro iz Zebra Patisseries in ko sem izvedel, da sta se izobraževala na priznanih šolah v Franciji in Angliji, je bilo samoumevno, da jih želimo tukaj. Jaz recimo nisem ravno ljubitelj slaščic, a ko sem poskusil njune, sem bil navdušen."


Boho Grill

Slovely Park | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

"Sam je Slovenec, ki je 20 let živel v Londonu in tam sodeloval pri različnih projektih, med drugim je vodil restavracijo Planet Hollywood. Ko se je vrnil v Slovenijo, je želel nadaljevati z gostinstvom, slovenski javnosti je želel predstaviti svoje znanje o mesu in peki na žaru – katero meso izbira, kako je bilo zorjeno, zakaj smo ga zorili … Tako smo tudi na tej točki dobili nekoga, ki tu ni le za to, da prodaja burgerje, ampak hoče ljudi izobraževati o sestavinah."


Bištro

Slovely Park | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

"Dobiti smo želeli znanega kuharskega mojstra, ki nam bi pomagal pri postavitvi koncepta, tega pa bi potem predali mladim, še neuveljavljenim kuharjem, jim dati priložnost, da se pokažejo. Dogovorili smo se z Urošem Štefelinom, ki je zastavil koncept – Bištro temelji na lokalnih sestavinah, lokalnih jedeh, predstavljenih na moderen način. Nato pa sta se nam pridružila Blaž, ki je na primer delal na Finskem pri Sasuju Laukkonenu, in Žiga in tako se je vzpostavila mlada ekipa."


Priložnost za tiste, ki nimajo sredstev, da bi odprli lasten lokal

"Osnovna ideja je bilo povezovanje ponudnikov, ki sami ne zmorejo izpeljati takšnega projekta," je pojasnil Slokar. Urediti prostor, vso potrebno napeljavo in vso preostalo infrastrukturo, ki jo gostinec potrebuje, ni preprosto, zahteva veliko živcev, časa in denarja. V Slovely Parku ponudniki plačujejo najemnino, v zameno pa dobijo popolnoma urejen prostor in ne nazadnje tudi promocijo.

"V Sloveniji je samoumevno, da te v lokalu nekdo postreže. Pri nas pa si gost pri vsakem ponudniku vzame, kar mu diši, in si hrano k mizi prinese sam – princip, ki je v tujini povsem običajen." | Foto: Matej Leskovšek "V Sloveniji je samoumevno, da te v lokalu nekdo postreže. Pri nas pa si gost pri vsakem ponudniku vzame, kar mu diši, in si hrano k mizi prinese sam – princip, ki je v tujini povsem običajen." Foto: Matej Leskovšek

Seveda pa tovrstno sodelovanje zahteva tudi precej prilagajanja. "Smo še daleč od popolnosti, tudi sami se sproti učimo, na primer komunikacije med vsemi vpletenimi, da vse poteka tako, kot mora … Vseh pet zgodb, vseh pet egov se mora povezati v eno uglašeno violino," je še dejal Slokar.

"Treba se je razvijati postopoma"

Prostor imajo za še enega ponudnika, načrtujejo pa tudi prodajni del, trgovino, kjer bo gost lahko kupil najboljša slovenska olivna olja, vina, knjige, predpasnike ... Idej je ogromno, a z razvojem nočejo hiteti. "Najprej moramo do popolnosti izpiliti to, kar počnemo zdaj, potem pa bomo nadgrajevali. Sam sem že kdaj prehitro skočil, se zaletel, pa potem dobil po prstih. Zdaj vem, da se je treba razvijati postopoma," je še dejal ambiciozni mladi podjetnik.

Prva dva meseca so delali "na tiho" in se učili, spoznavali, iskali napake in jih odpravljali. Zdaj je prišel čas za uradno odprtje. | Foto: Matej Leskovšek Prva dva meseca so delali "na tiho" in se učili, spoznavali, iskali napake in jih odpravljali. Zdaj je prišel čas za uradno odprtje. Foto: Matej Leskovšek

Po en Slovely Park v vsaki državi

Čeprav je projekt v pritličju Slovenijalesa šele v začetni fazi, pa so po Slokarjevih besedah že vzbudili zanimanje zunaj naših meja. "Dobili smo že povpraševanje iz tujine, kamor želijo preseliti naš koncept. Pravijo nam, da smo naredili nekaj tako preprostega, da ne razumejo, kako se tega ni kdo domislil že prej." V druge slovenske kraje se medtem ne nameravajo širiti. "Želimo, da je v vsaki državi le po en Slovely Park."

Ne spreglejte