Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 12. 2015,
16.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

lokal gostilna

Torek, 29. 12. 2015, 16.15

6 let, 6 mesecev

Najzanimivejši lokali, ki so se v Sloveniji odprli v letu 2015

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Leto 2015 je bilo za slovensko kulinarično sceno zelo osvežujoče. Dobili smo kar nekaj novih omembe vrednih lokalov, ki so ljubiteljem hrane in pijače popestrili dneve in večere.

Če smo še lani tarnali, da se že dolgo ni odprla nobena nova, zanimiva gostilna, je letos povsem drugače. Leto 2015 je leto novih (in prenovljenih) lokalov. Morda je to le naključje, morda je vendarle konec krize, v vsakem primeru pa se v leto, ki je v zadnjih izdihljajih, oziramo kot zadovoljni gostje.

Ljubljana, prestolnica burgerjev in steakov

Ni dvoma, da se je največ zgodilo v prestolnici. Turisti sicer svoj denar v Ljubljani puščajo le tistih nekaj toplejših mesecev, a se je v gostilne končno vrnilo tudi avtohtono prebivalstvo. Ne verjamete? Poskusite dobiti mizo na primer v Pop's Placeu, lokalu z burgerji in pivom, ki so ga odprli konec novembra. Od takrat po pričevanjih očividcev množica gostov kar noče in noče upasti.

 | Foto:

Podobno priljubljenost doživljata še dva letošnja "novorojenčka", oba specialista za meso v različnih pojavnih oblikah. Prvi je steak house Sorbara na Gallusovem nabrežju, ki se s cenami in kreativnostjo jedi uvršča nekoliko višje kot instant uspešnica Kralj žara na Trubarjevi ulici.

Lokal, ki ga vodijo ljubljanski dijaki in študenti

Kot ne povsem vsakdanji gostinski lokal med ljubljanske novosti spada KULT316 v Šentvidu, kavarna in restavracija, ki sta pravzaprav učni prostor za dijake in študente gostinsko-turističnih smeri. Ti tam svoje veščine preizkušajo v praksi in strežejo ter kuhajo dejanskim gostom.

Turistična transverzala: od Mestnega trga do hotela Slon

Potem sta tu dve novosti v neposredni soseščini župana. Prva je Pritličje, lokal, ki se je odprl že lani, letos pa so se resneje lotili ponudbe hrane. Kakšna dva vhoda stran je medtem lastnik več znanih ljubljanskih gostiln odprl še eno, bistro Robba, ki več kot spodobno nadgrajuje tovrstno ljubljansko ponudbo.

 | Foto:

Za konec ljubljanskega pregleda velja vsekakor omeniti še novo restavracijo hotela Slon. V Slonu so se na vogalu Slovenske in Čopove že trudili z gostinsko ponudbo, kazalo je dobro, nato pa so po odhodu nekaterih ključnih ljudi začeli pešati. Zdaj pišejo novo zgodbo, restavracijo so prestavili na Nazorjevo ulico in glede na prve vtise je ena tistih, na katere velja biti pozoren.

Mariborska prvoligaša: gostinec in nogometaš

Da pa zgoraj podpisani kdo ne bi očital pretiranega centralizma, se bomo ozrli še po drugih koncih države. Na primer po Mariboru, kjer je tamkajšnja najboljša restavracija Rožmarin doživela konkretno okrepitev in razširitev. Saša Arsenovič je restavracijo nadgradil z bistrojem (podobno kot je to storil ljubljanski JB), za še večjo uspešnico pa se je izkazala picerija s (preizkušeno) najboljšimi picami daleč naokoli.

 | Foto:

Nedaleč stran, pravzaprav le za vogalom, se je pred kratkim v gostinske vode podal še najbolj znan Mariborčan iz Brazilije. Kapetan NK Maribor Marcos Tavares je namreč hostlu, ki ga je na Vetrinjski ulici odprl letos poleti, dodal restavracijo oziroma tapas bar, kjer streže hrano po menda španskem navdihu in, seveda, penino Marcos, ki so jo letos začeli polniti v mariborskem Vinagu.

Novogoriška Fabrika in portoroški Montagu

Nekaj novosti so bili letos deležni tudi na Primorskem. Na primer na prenovljenem Bevkovem trgu v Novi Gorici, kjer se je lani odprti vinoteki Solum letos pridružila še Fabrika. Trendovsko opremljen lokal je odprl Borut Ličen, ki že leta vodi dobro znano vinoteko Movia v Ljubljani. Tudi novogoriški lokal je dodobra opremil z vini, pred kratkim pa so pijači dodali še zanimiv jedilni list.

 | Foto:

Še malce bolj južno, v Portorožu, smo se letos razveselili odprtja restavracije Montagu, več kot potrebne osvežitve borne kulinarične ponudbe v našem elitnem obmorskem letovišču. A kot slišimo, so odzivi občinstva, vajenega kalamarov, precej mlačni. Držimo pesti, da se obdržijo. Še več, držimo pesti, da jim v Portorožu sledi še kakšna podobna novost. Z veseljem bi namreč večkrat prišli na morje, a kaj, ko se bolje jé v istrskem zaledju.

Ne spreglejte