Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
2. 7. 2016,
16.06

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

Euro 2016 Nemčija Italija Ferrari

Sobota, 2. 7. 2016, 16.06

6 let, 7 mesecev

Avtomobilski enajsterici Nemčije in Italije: kdo zmaguje na asfaltirani "zelenici"?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Avtomobilska primerjava Nemčije in Italije, a tokrat z nogometnega zornega kota. Avtomobilski industriji obeh ponujata napadalce, zvezne igralce in obrambne adute, vrednost avtomobilske enajsterice pa je bistveno manjša od nogometne.


Zvezdniki Eura 2016 in njihovi avtomobilski ljubljenčki


V obeh državah avtomobilska industrija skrbi za zaposlovanje in BDP

Večerni nogometni derbi med Nemčijo in Italijo na evropskem prvenstvu smo si zamislili v avtomobilski preobleki. Obe državi spadata med pomembne avtomobilske trge v Evropi, kjer je avtomobilska industrija tudi eden najpomembnejših zaposlovalcev. Obe ponujata tako luksuzne superšportne avtomobile kot tudi vsakdanje avtomobile za manj kot 20 tisoč evrov.

Če spregovorimo v nogometnem jeziku, tako nemška kot italijanska industrija ponujata tako vrhunske napadalce, torej superšportnike, kot v postavnih terenskih vozilih tudi zgledne obrambne igralce. Na sredini igrišča je seveda prostor za avtomobile, ki so dovolj zmogljivi, okretni, imajo po možnosti še štirikolesni pogon, vsaj kakšen med njimi pa mora biti tudi varčen z gorivom.

Vrednost prve enajsterice italijanske reprezentance je ocenjena na 110 milijonov evrov, nemške pa kar na 378 milijonov evrov. | Foto: Vrednost prve enajsterice italijanske reprezentance je ocenjena na 110 milijonov evrov, nemške pa kar na 378 milijonov evrov.

Nogometna enajsterica Italije petdesetkrat dražja od avtomobilske V nogometnih vratih Gianluigi Buffon, v avtomobilskem "golu" pa fiat fullback in mercedes-benz G63 AMG. | Foto: V nogometnih vratih Gianluigi Buffon, v avtomobilskem "golu" pa fiat fullback in mercedes-benz G63 AMG.

Najdražji igralec obeh spodnjih enajsteric je ferrari la ferrari. Izdelali so jih 499, začetna cena zanj je bila 1,2 milijona evrov. Okvirna cena italijanske enajsterice je le okrog 2,2 milijona evrov, kar je seveda bistveno manj, kot je danes vredna prva enajsterica italijanske nogometne reprezentance.

Po oceni Transfermarkt.de znaša vrednost prve enajsterice Italije 110 milijonov evrov, vrednost prvega nemškega moštva pa kar 378 milijonov evrov.

Avtomobilski enajsterici Nemčije in Italije:

 

ITALIJA

NEMČIJA

NAPAD

ferrari la ferrari

porsche 918 hybrid

NAPAD

lamborghini aventador

mercedes A45 AMG

SREDINA

alfa romeo giulia

audi RS3

SREDINA

abarth 124 spider

opel astra

SREDINA

maserati ghibli

volkswagen golf GTD

SREDINA

ferrari 488 GTO

BMW M2

OBRAMBA

fiat 500X

BMW X4

OBRAMBA

fiat freemont

mercedes GLE

OBRAMBA

lamborghini urus

volkswagen tiguan

OBRAMBA

maserati levante

audi SQ7

VRATAR

fiat fullback

mercedes G63 AMG

Prvi adut italijanskega Fiata je novi tipo.  | Foto: Vinko Kernc Prvi adut italijanskega Fiata je novi tipo. Foto: Vinko Kernc

Nemški avtomobilski trg največji v Evropi

Na avtomobilskem trgu seveda vodi Nemčija, ki je največji avtomobilski trg v Evropi. V prvih petih mesecih letošnjega leta so Nemci kupili 1,3 milijona novih osebnih avtomobilov, kar je bilo skoraj sedem odstotkov več kot v enakem obdobju lani, Italijani pa so jih kupili 875 tisoč. Prodaja je v Italiji letos narasla za več kot 20 odstotkov.

Samo Volkswagen proda več avtomobilov kot vse italijanske znamke skupaj

Tudi z vidika prodajne uspešnosti znamk so boljši Nemci. Zgolj znamka Volkswagen je v prvih petih mesecih prodala več avtomobilov kot vse italijanske znamke skupaj. Med temi je seveda daleč najuspešnejši Fiat, ki zaradi lansiranja novega tipa dejansko še ni rekel zadnje besede pri svoji rasti, še bolj to velja za Alfo Romeo. Z modelom giulia je znamka, ki jo je nekoč na vsak način hotel kupiti takratni alfa in omega Volkswagna Ferdinand Piech, spet začela svojo pot nazaj proti višjemu položaju.

Prodaja novih osebnih avtomobilov v EU (januar-maj 2016):

NEMČIJA

ITALIJA

Volkswagen – 715 tisoč (+1,1 %)

Fiat – 339 tisoč (+18,7 %)

Opel – 432 tisoč (+10,5%)

Lancia/Chrysler – 34 tisoč (+16,8 %)

Audi – 357 tisoč (+13,5%)

Alfa Romeo – 25 tisoč (+3,9 %)

Mercedes – 331 tisoč (+15,3 %)

 

BMW – 328 tisoč (+14,2%)

 

Vir: Združenje evropskih avtomobilskih proizvajalcev ACEA

Ne spreglejte