Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
16. 4. 2016,
1.33

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,93

1

Natisni članek

Berlin Prva vožnja Terenski Avtomoto Volkswagen

Sobota, 16. 4. 2016, 1.33

6 let, 6 mesecev

Volkswagen tiguan – prodajni as s premium ambicijami in izpostavljeno možatostjo (video)

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,93

1

Novi tiguan je držal obljubo: postal je večji, robustnejši in navidezno močnejši. Je Volkswagnov adut in napoved novih crossoverjev in športnih terencev. Ga bodo zdaj po ženskah imeli veliko raje tudi moški? Je dovolj možat zanje? Vozili smo ga v Berlinu.


Poudarki:

- Prvi Volkswagnov športni terenec na platformi MQB
- Od leta 2007 so prodali 2,8 milijona tiguanov, od tega 60 odstotkov v Evropi
- Šest centimetrov daljši, tri centimetre širši in tri centimetre nižji od predhodnika
- Opazni kratki previsi in 7,7 centimetra daljša medosna razdalja
- Robusten videz
- Višji položaj sedenja
- Osnovna prostornina prtljažnika od 520 do 615 litrov (50 litrov več kot pri predhodniku)
- Zadnji sedeži so vzdolžno pomični za 18 centimetrov
- Oddaljenost od tal 20 centimetrov, pod osema 18 centimetrov 
- Štirje bencinski in štirje dizelski motorji, moč od 85 do 176 kilovatov
- Štirje motorji serijsko s štirikolesnim pogonom 4motion
- aktivni pokrov motorja za večjo zaščito pešcev
 

Četrti ključni steber Volkswagna Eden najbolj prepoznavnih novih elementov tiguana so nove zadnje luči. | Foto: Eden najbolj prepoznavnih novih elementov tiguana so nove zadnje luči.

Kdor danes na evropskem avtomobilskem trgu nima konkurenčnih crossoverjev oziroma športnih terencev, se težko nadeja rasti svoje prodaje. Novi tiguan za Volkswagen sicer ni prvi korak v njihovo smer, je pa eden najpomembnejših. To je namreč prvi crossover s platforme MQB, ki ponuja na eni strani odgovor na vso primerljivo konkurenco, obenem pa napoveduje še več tovrstnih vozil v bližnji prihodnosti.

V naslednjih štirih letih se bo po napovedih razred kompaktnih športnih terencev povečal še za dva milijona prodanih vozil letno. Tiguan je ob golfu, polu in passatu četrti ključni steber Volkswagna, v Wolfsburgu pa bodo do konca desetletja vozilo SUV ponudili v vseh pomembnih avtomobilskih razredih. Tiguan je torej šele začetek.

Video - z volkswagen tiguanom na terenskem poligonun v Berlinu:

Avtomobil, ki je dobil prave gene SUV in ni več le uniseks mestni avtomobil

Tiguan je bil od leta 2007 zgodba o uspehu. Prodali so jih 2,8 milijona, od tega okrog 60 odstotkov v Evropi. Toda do zdaj je bil to navidezno mehak avtomobil, ki je trkal predvsem na dušo voznic in marsikatera se mu je tudi pustila zapeljati. Zdaj pri Volkswagnu izrazito poudarjajo bolj neposredno naravo vozila in trdijo, da bo z novo zasnovo postal bolj všeč tudi moškim. Je to torej še vedno predvsem urbani športni terenec ali lahko zadovolji tudi tistega, ki avtomobil resnično potrebuje še za kaj več kot le trendovski videz in visok položaj sedenja?

Videz vozila novi usmeritvi prav gotovo dobro sledi. Tiguan zaznamujejo kratki previsi in daljša medosna razdalja ter oblikovni elementi, ki zaznamujejo na primer tudi aktualnega passata. To velja tako za žaromete kot zadnje luči in številne neposredne, čiste in morda celo drzne oblikovne poteze. Avtomobil je že serijsko opremljen s 17-palčnimi kolesi (v ponudbi so tudi 20-palčna) in tak crossover je na cesti kajpak videti samozavestno, postavno in odločno. Na tem področju je Volkswagnu prav gotovo uspelo narediti korak naprej.

"Tiguana zaznamuje moč. Njegove čiste linije pomenijo moč. Oblikovno smo ga dobro uravnotežili. To se vidi v izrazitih blatnikih okrog koles, kratkih previsih in čistih linijah ter kotih na pokrovu motorja. Dobil je nov karakter, ki je v primerjavi s predhodnikom zdaj veliko bližje standardom SUV. Kaj mi je najbolj všeč? Odločil bi se za zadnje luči, ki so nekaj posebnega in dajejo avtomobilu svojstven pečat," avtomobil ocenjuje Marco Pavone, glavni zunanji oblikovalec tiguana.

Notranjost tiguana je odlično založena z dobrimi materiali in infozabavnimi sistemi. | Foto: Notranjost tiguana je odlično založena z dobrimi materiali in infozabavnimi sistemi.

Najbolje opremljen tiguan presneto blizu premium tekmecem

Ko smo v Berlinu sedli v kajpak odlično založenega tiguana, so nas pričakali usnjeno oblazinjenje, veliko kakovostnih materialov in polna založenost z varnostno-asistenčnimi sistemi ter infozabavnimi funkcijami. Ti voznika kaj hitro spomnijo na premium razred, ki mu je tiguan z najvišjo stopnjo opreme tudi presneto blizu. V iskanju zgoraj omenjene preobrazbe smo hitro opazili precej tanek volanski obroč. Z njim ni sicer nič narobe, le da bi bil ob debelejšem občutek v rokah zagotovo še bolj prepričljiv.

Od passata je tiguan podedoval tudi digitalno armaturno ploščo (active info display), ki prek diagonale meri 12,3 palca in omogoča tudi izris navigacijskih napotkov. Med vožnjo po terenu se tam lahko vozniku prikaže tudi kompas in pod kakšnim kotom sta postavljeni sprednji kolesi.

Prav zaradi kakovosti in prefinjenosti glavni adut takega avtomobila ne more biti cena, temveč dobra opremljenost, napredni sistemi in prefinjen občutek v notranjosti. Za solidno opremljenega tiguana (srednja stopnja comfort ponuja že večino pomembnejših elementov varnosti in udobja) bo treba odšteti vsaj 30 tisoč evrov.

Sistem prilagodljivega blaženja DCC prinaša tudi program offroad. Del tega sta sistema za nadzorovano vzpenjanje in spuščanje.  | Foto: Sistem prilagodljivega blaženja DCC prinaša tudi program offroad. Del tega sta sistema za nadzorovano vzpenjanje in spuščanje.

Zadnji sedeži se vzdolžno premaknejo za dva dodatna centimetra

Občutek v notranjosti je prostoren, nad ergonomijo ni večjih pripomb in tudi na zadnji klopi se dobro sedi. Vzdolžno jo je mogoče premakniti za 18 centimetrov, torej za dva centimetra več kot pri predhodniku. V tem primeru se osnovna prostornina prtljažnika s 520 litrov poveča na 615 litrov prostornine.

Če podremo zadnjo klop v skoraj ravno dno, je zadaj 1.655 litrov prostornine. To je 145 litrov več kot pri predhodniku. Osnovni prtljažnik je zdaj sicer večji za 50 litrov. Pri športnih terencih in crossoverjih, ki nikoli niso sloveli ravno po velikih in praktičnih prtljažnikih, vsak liter pride prav in se v praksi tudi dobro pozna.

Slovenski uvoznik znamke Volkswagen: Največ povpraševanja bo po 150-"konjskem" dvolitrskem dizelskem motorju

Tiguan nudi zanimivo izbiro štirih bencinskih in štirih dizelskih motorjev. Izbira prav gotovo ne bo lahka. Pri slovenskem uvozniku Volkswagna pričakujejo, da bo povpraševanje največje po dvolitrskem dizelskem motorju z močjo 150 "konjev". Sodeč po prejšnji generaciji tiguana, bo približno polovica kupcev izbrala štirikolesni pogon. Ta je pri štirih motorjih že serijski, skupno pa je na voljo v kombinaciji s šestimi različnimi motorji.

Vrhunsko zmogljivi tudi bencinski motorji, a žal le v kombinaciji z najdražjimi različicami opreme

Precej tišji in manj robati bencinski motorji imajo prav gotovo svoje adute tudi pri tiguanu, kjer je ponudba na strani bencinskih motorjev sicer nekoliko osiromašena. Z izjemo osnovnega je namreč z bencinskimi motorji na voljo le najvišja stopnja opreme highline. Dvolitrski bencinski motor z močjo 180 "konjev" na primer prepriča s poskočnostjo in mirnostjo ter voznika, ki izbere avtomobilsko kombinacijo urbanih in neurejenih cestišč, zlahka prepriča. Kombinacija z najvišjo stopnjo opreme sicer jemlje bencinskemu motorju del njegove konkurenčnosti v primerjavi z dizelskim motorjem.

Ljubitelji močnih dizelskih motorjev se bodo razveselili dvolitrskega motorja TDI z močjo 176 kilovatov (240 "konjev"), ki ga že dobro poznamo iz novega passata. Vsi motorji tiguana z močjo vsaj 132 kilovatov (180 "konjev") bodo serijsko opremljeni s samodejnim menjalnikom DSG.

Infozabavni in asistenčni vmesnik ponujata tudi pomoč pri vleki prikolice. Doplačljiva 360-stopinjska kamera deluje odlično in nudi veliko različnih možnosti pogleda. | Foto: Infozabavni in asistenčni vmesnik ponujata tudi pomoč pri vleki prikolice. Doplačljiva 360-stopinjska kamera deluje odlično in nudi veliko različnih možnosti pogleda.

Pozdravljamo izbiro načina vožnje, program offroad in napredno 360-stopinjsko kamero

Vožnja po asfaltiranih cestah v okolici Berlina je bila pričakovano prepričljiva. V mestu smo prav tako ugasnili sistem start&stop, ki tudi pri tem Volkswagnovem dizelskem motorju deluje precej počasi. Zunaj mesta se avtomobil izkaže z doplačljivim sistemom DCC za prilaganje blaženja. Sistem sport poudari resnično športne tiguanove gene, dodatni program offroad pa je namenjen premagovanju ovir. Avtomobil ima 20 centimetrov oddaljenosti od tal, pod obema osema pa je ta oddaljenost dva centimetra manjša.

Opremsko dobro založen tiguan bo zagotovo dober sopotnik izven urejenih asfaltnih cest. Spoznali smo ga na terenskem poligonu znotraj rolkarskega in BMX parka Mellowpark. Zahtevnost terena je bila solidna, ne pa ravno skrajna in ob odločnosti voznika je avtomobil brez večjih težav zmogel vse prepreke. Pri vožnji prav gotovo pomaga 360-stopinjska kamera, s katero je mogoče med ovirami voziti še natančneje. Zasnova kamere sicer ni prava novost, toda izbira nekaterih inovativnih pogledov na osrednjem osempalčnem zaslonu pripomore tudi k interaktivnemu karakterju tiguana.

Zadnje sedeže je mogoče vzdolžno premikati za 18 centimetrov. | Foto: Zadnje sedeže je mogoče vzdolžno premikati za 18 centimetrov.

Tudi tiguan bo izdatneje pazil na pešce

Tiguan bo torej lahko zanesljiv vsakdanji sopotnik. Pohvali se namreč lahko tudi s sodobnimi varnostno-asistenčnimi sistemi. Avtomobil je serijsko opremljen s sistemom "lane assist" in sistemom za zaznavanje pešcev, sedmimi zračnimi blazinami (tudi blazino za sopotnikova kolena), dobil pa je tudi posebno zasnovo pokrova motorja za manjše poškodbe pešcev. Ob morebitnem naletu se namreč pokrov motorja v 22 milisekundah dvigne za približno pet centimetrov in pomaga k manjšim telesnim poškodbam.

 

MOTOR
MOČ, NAVOR
MENJALNIKI
HITROST
PORABA, EMISIJE
CENA
2,0 TSI 4motion
132 kW, 320 Nm navora
samodejni menjalnik DSG (7 prestav)
208 km/h, pospešek: 7,7 sek.
poraba: od 6,3 - 9,1 l/100 km; emisije CO2: 170 g/km
od 34.403 EUR
2,0 TDI
110 kW, 340 Nm navora
ročni menjalnik (6 prestav)
204 km/h, pospešek: 9,3 sek.
poraba: 4,2-5,8 l/100 km; emisije CO2: 125 g/km
od 27.439 EUR
2,0 TDI 4motion
110 kW, 340 Nm navora
ročni 6-stopenjski (6. prestav) ali samodejni DSG (7 prestav)
201 km/h, pospešek: 9,3 sek.
5,0-6,8 l/100 km; emisije CO2: 149 g/km
od 30.092 EUR
2,0 TDI 4motion
140 kW, 400 Nm navora
samodejni menjalnik DSG (7 prestav)
212 km/h, pospešek: 7,9 sek.
5,2-6,5 l/100 km; emisije CO2: 149 g/km
od 36.667 EUR

Pozneje bodo na voljo še naslednji motorji:

2,0 TDI (140 kW) - april 2016 (cena: od 36.667 EUR naprej)

1,4 TSI (92 kW) - maj 2016 (cena: od 23.982 EUR naprej)

2,0 TDI (85 kW) - maj 2016 (od 25.121 kW naprej)

2,0 TSI DSG (132 kW) - junij 2016 (od 36.743 EUR naprej)

2,0 TDI DSG (176 kW) - junij 2016 (od 41.436 EUR naprej)

2,0 TSI (162 kW) - julij 2016 (od 38.792 EUR naprej)

Ne spreglejte