Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Sreda,
16. 9. 2015,
20.58

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Alfa Romeo Športni Avtomoto

Sreda, 16. 9. 2015, 20.58

7 let, 12 mesecev

Alfa romeo giulia quadrifoglio – apeninska lepota in brizgi adrenalina

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Podrobno smo si ogledali avtomobil, s katerim namerava Alfa Romeo ponovno osvojiti avtomobilsko Evropo in začeti novo zgodbo v ZDA. Bo 510 "konjev" dovolj za dvoboj z BMW M3?

Bo sposobna znamko Alfa Romeo vrniti na pota stare slave?

Ko se Italijan loti razvajanja oči, Nemcu ne pomaga noben vetrovnik, še manj tisoč in ena računalniška simulacija. Alfa giulia quadrifoglio v svoji podobi zrcali strast in jo združuje s športnostjo. Je prvi vidnejši rezultat kolosalnega vložka sredstev koncerna Fiat Chrysler v znamko, ki naj bi se že v bližnji prihodnosti (ponovno) vrnila na pota stare slave.

Apetiti so veliki in sovpadajo s krepitvijo prisotnosti na severnoameriškem trgu. Če bo izvedba ambicioznega načrta brezhibna, si Alfa Romeo glede na trenutno prodajno uspešnost obeta enormno povečanje zanimanja. Za primerjavo: leta 2014 so prodali 57 tisoč, v prvem polletju letošnjega leta 37.572, leta 2018 pa naj bi prodaja narasla na okoli 400 tisoč vozil.

Takšen avtomobil je nehvaležno ocenjevati …

Italijani pač ne bi bili Italijani, če se velikopoteznega projekta ne bi lotili na svojstven način, ki pa ni brez tveganja. Model so namreč lansirali v najbolj športni izvedbi s 510 "konji", kabino, do vrha napolnjeno z dodatno opremo, in športno samozavestjo.

Takšen avto je nehvaležno ocenjevati. Obstaja namreč bojazen, da bi šli spat z lepotico v sanjski formi in se prebudili v popolnoma drugačno realnost, takšno brez avtomobilskega nakita, karbonskih vlaken, usnja in obljub o vzorni vozni dinamiki. Bo običajnim izvedbam uspelo zadržati ključne atribute? Čakamo na pomlad 2016 …

Ljubitelji se še kako dobro zavedajo pomena štiriperesne deteljice. Najbrž si avtomobilski del zanesenjaške javnosti po tihem mrmra "viva, Italia"! Na novi platformi zasnovana giulia se bo v izvedbi quadrifoglio peljala na posebni izvedbi športnih pnevmatik pirelli P zero corsa. Že njihove mere povedo veliko – 245/35 R 19 spredaj, 285/30 R19 zadaj. Karbonskokeramični zavorni diski so ogromni in zelo lepo zapolnijo platišča. Predvidevam, da jih spremljajo šestbatne čeljusti.

Predrzna lepotica ima zelo težko pričakovano zasnovo – motor spredaj, pogon zadaj, kar že v izhodišču pomeni zelo specifično vozno dinamiko. Cilj je jasen – uveljavitev v premijskem delu srednjega razreda. Italijanov ne bi prav nič motilo, če bi z vozno-dinamičnega prestola izrinili BMW-jevo serijo 3.

Ob tem velja omeniti tudi, da bodo običajne izvedbe najbrž lahko opremljene tudi s štirikolesnim pogonom – takšen korak ne bi predstavljal pretiranega tehnološkega naprezanja, ustrezno štirikolesno gnano zasnovo bi namreč lahko daroval Maseratijev ghibli.

Sedem za volan, zaprem vrata

V hipu se spomnim na alfo 159. Občutek v kabini je namreč kljub velikosti avtomobila športno utesnjen. Nastavim si vozniški položaj – volan je izdatno nastavljiv –, navpičnega, predvsem pa vzdolžnega pomika je zelo veliko. Upam si trditi, da toliko kot pri nemških tekmecih. Sedim odlično in ni se mi treba peljati, da čutim zelo dobro bočno in stegensko sedežno oporo.

Na sredinskem gremenu trije različno veliki vrtljivi gumbi – najmanjši za nastavljanje glasnosti radia, drugi za stikanje po vmesniku in tretji za izbiranje voznih programov, ki mu Alfa Romeo pravi stikalo DNA in je serijska stalnica v vseh njihovih vozilih, tudi v najmanjšem mitu, kjer je pred leti pravzaprav doživel premiero. V predalu pod naslonom za roko bodo lahko potniki mobilnike, če bodo ti tega sposobni, polnili kar brezžično

Prastavna ročica je športno kratka in hodi po prvih občutkih natančni. In še opazka – vrh ročice bi pustil boljši vtis, če bi bil aluminijast, ne plastičen. Na volanu pa poklon Ferrariju – velik rdeč gumb za zagon turbobencinskega šestvaljnika na spodnjem delu leve prečke. Seksi.

Upravljanje vmesnika je mogoče izključno s pomočjo omenjenega gumba. Pretikanje med meniji je hitro in relativno lahko, a so Italijani seveda pustili svoj pečat.

Konkurenčni sistemi imajo vsi po vrsti stikalo za vrnitev v predhodni meni (običajno na njem piše: "back"), v giulii pa mora uporabnik sam ugotoviti, da fukncijo "back" prevzema lateralni pomik celotnega vrtljivega stikala v levo.

Po odlične vozne lastnosti na najnevarnejše dirkališče na svetu

Vozne lastnosti naj ne bi bile vprašljive, po resno referenco pa so tovarniški testni vozniki "skočili" kar na Nürburgring. Giulia naj bi ga obkrožila v le sedmih minutah in 39 sekundah, k takšnemu rezultatu pa je pomagala tudi vzvojno najbolj toga karoserija v razredu.

In s hitrostjo pridejo tudi tekmeci. Očitno je, komu Italijani mečejo rokavico – audiju RS4, BMW M3, mercedesu C 63 AMG in lexusu IS-F. Tako pestrega boja že dolgo ni bilo na vidiku in spomladi prihodnje leto bo giulia zagotovo prva zvezda številnih skupinskih testov.

Ne spreglejte