Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 4. 2017,
15.15

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Renault Slovenija

Foto: Vid Ponikvar

Video: Gregor Goršič in Dean Gostimirovič

Natisni članek

Wings for Life World Run Passion4Life Renault advertorial tek rekreacija vadba

Sreda, 26. 4. 2017, 15.15

2 meseca

Wings for Life World Run

Njihove noge bodo korake spreminjale v denar

Vsebino omogoča Renault Slovenija

Foto: Vid Ponikvar

Video: Gregor Goršič in Dean Gostimirovič

Tekači, ki bodo 7. maja na Wings for Life skupaj tekli za dober namen, imajo tudi skupne treninge, na katerih se lahko veliko bolje pripravijo na vrhunske rezultate. Vsak pretečeni kilometer ekipe Passion4Life bo namreč Renault spremenil v evro za raziskave zdravljenja poškodb hrbtenjače.

VIDEO:

Na Wings for Life World Run bodo letos 7. maja že četrtič tekli za ljudi, ki trpijo zaradi poškodbe hrbtenjače.

Na skupnem treningu se je pred dnevi ob idiličnem Zbiljskem jezeru zbrala najštevilčnejša slovenska tekaška ekipa. To je Renaultova ekipa Passion4Life, ki že dva tedna pred tekom šteje več kot 330 članov. Z njimi smo preživeli navdihujoč trening, ki je bil veliko več kot tekaški trening. Izvedeli smo, kaj je predstavnika družbe Renault tako pritegnilo pri tem dogodku, da je lanski tek pretekel s cmokom v grlu, in kaj je tisto, zaradi česar se tudi tekači s težkimi življenjskimi zgodbami odločajo, da bodo s svojimi nogami pomagali skupnemu dobrodelnemu namenu.

Vsak kilometer je dodaten evro

Več utrinkov s skupnega treninga na Zbiljah v fotogaleriji:

Fotogalerija
1 / 22

Renault se je odločil, da bo za vsak pretečeni kilometer ekipe Passsion4Life neprofitni dobrodelni organizaciji Wings for Life World Run dodatno daroval še po en evro in tako pokazal, da si dejavno prizadeva za plemeniti cilj – pozdraviti poškodbe hrbtenjače ali pa vsaj doseči, da bo življenje z njimi relativno znosno.

Ena najusodnejših poškodb, ki lahko doletijo človeka, je poškodba hrbtenjače. Denar, ki ga zberejo tekači in sponzorji globalnega teka Wings for Life World Run, je namenjen prav raziskavam za zdravljenje poškodb hrbtenjače. Ta namreč ni opredeljena kot vsesplošna bolezen, zato je pomoč vlade ali financiranje farmacevtskih podjetij omejeno. Vsak tekač s plačilom prijavnine podpre delovanje neprofitne fundacije Wings For Life World Run, ki celoten izkupiček nameni raziskavam zdravljenja poškodb hrbtenjače, stebra našega življenja.

"Z Aleksom Humarjem za volanom Kadjarja teh dvomov ne bo"

Passion4Life Renault Wings for Life skupni trening Zbilje Vid Ponikvar | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

"Dogodki, kot je Wings for Life, so pika na i, nasmeh in strast, ki popestri vsakodnevno službeno rutino. Dobrodelni športni dogodki me napolnijo z veseljem. Naša čudovita skupna zgodba se je začela z vozilom, ki zasleduje tekače," je povedal Rok Istenič, predstavnik podjetja Renault.

Rok Istenič in Wings for Life: "Med lanskim tekom me je nekdo na invalidskem vozičku ustavil, mi dal petko in se zahvalil, ker se trudimo za dober namen. To so tisti trenutki, zaradi katerih si želim, da bi se zgodba ponovila vsako leto." | Foto: Vid Ponikvar Rok Istenič in Wings for Life: "Med lanskim tekom me je nekdo na invalidskem vozičku ustavil, mi dal petko in se zahvalil, ker se trudimo za dober namen. To so tisti trenutki, zaradi katerih si želim, da bi se zgodba ponovila vsako leto." Foto: Vid Ponikvar Zasledovalno vozilo Renault Kadjar tudi letos vozi profesionalni voznik relija Aleks Humar.

To je pomemben podatek za vse tekače, ki morajo zaupati voznikom, da bodo povsod po svetu vozili z enako hitrostjo.

Začetna hitrost je 15 kilometrov na uro, potem pa se počasi povečuje. "Nihče noče biti v dvomih o primerljivosti rezultatov. Z Aleksom Humarjem za volanom Kadjarja teh dvomov ne bo."

 

Dober trening ni samo tek

Dejan Lenart in Wings for Life: "O Wings for Life osebno: "Wings for Life bi moral biti vzor preostalim tekom. Preteči, kolikor zmoreš, in ne za vsako ceno." | Foto: Vid Ponikvar Dejan Lenart in Wings for Life: "O Wings for Life osebno: "Wings for Life bi moral biti vzor preostalim tekom. Preteči, kolikor zmoreš, in ne za vsako ceno." Foto: Vid Ponikvar "Danes smo se učili pravilne tehnike teka. Če tekač ne pozna osnovnega tekaškega koraka, se lahko poškoduje. Trening smo začeli z osnovami tehnike teka, kaj mora stopalo narediti, da se aktivira, preden začnemo teči.

Trening smo popestrili s kompleksnimi vajami, saj je tek vse več kot tek. Zelo pomembne so vaje za moč in za aktivacijo polovice telesa po diagonalah," je povedal vodja treninga, osebni trener Dejan Lenart iz studia Happy Gym, ki je tudi sam zelo velik podpornik dobrodelnih prireditev, "saj si vsak ne more privoščiti vsega v življenju. Če lahko pomagamo pri tem, je to res lepa gesta."

Največkrat tečeta po rokah, za Wings for Life bosta naredila spremembo

Filip Kržišnik ter Blaž Slanič in Wings for Life: "Če se bo kdo pridružil zaradi naju, bova še toliko bolj zadovoljna." | Foto: Vid Ponikvar Filip Kržišnik ter Blaž Slanič in Wings for Life: "Če se bo kdo pridružil zaradi naju, bova še toliko bolj zadovoljna." Foto: Vid Ponikvar S svojo prisotnostjo fundacijo podpirajo tudi številne znane osebnosti. V ekipi Passion4Life Renault Slovenija sta tudi akrobata Filip Kržišnik in Blaž Slanič iz F&B Acrobatics. "Za šport sva vedno pripravljena, za tek malo manj, mogoče, če tečeva po rokah. Včasih svoje treninge res popestriva s tekom. Ekipi Passion4Life sva se priključila takoj, saj rada pomagava za dober namen," sta povedala Filip in Blaž, ki tokrat na treningu za spremembo nista bila v vlogi trenerjev, ampak tekačev.

Življenjske zgodbe, ki jih tkejo tekaški dogodki

Andreja Nagode in Wings for Life: "Vedno sem zraven, če je treba teči za dobrodelen namen." | Foto: Vid Ponikvar Andreja Nagode in Wings for Life: "Vedno sem zraven, če je treba teči za dobrodelen namen." Foto: Vid Ponikvar Tudi tekači, ki imajo za seboj težke življenjske zgodbe, so del ekipe Passion4Life. Mogoče prav takšni tekači, kot je Andreja Nagode, še bolj razumejo smisel dobrodelnega teka, ko množica teče za pomoč tistim, ki tega ne zmorejo sami.

"Vsa leta že tečem na Wings For Life, dve leti pa z ekipo Passion4Life, saj redno treniram z Dejanom v Happy Gymu," je povedala Andreja, ki ji je življenje pri 19 letih postavilo veliko oviro – dve leti in pol se je morala boriti z najnevarnejšo obliko kožnega raka, malignim melanomom. "Rak te, pa če se še tako grozno sliši, spremeni na poseben način. Spremenijo se ti vrednote v življenju."

Obožuje šport in rad pomaga, zato se je pridružil Passion4Life

Rok Terkaj in Wings for Life: "Dobrodelnost je del mojega življenja, ker me to navdaja z dobro energijo. Ljudje, ki smo tukaj, imamo možnost pomagati." | Foto: Vid Ponikvar Rok Terkaj in Wings for Life: "Dobrodelnost je del mojega življenja, ker me to navdaja z dobro energijo. Ljudje, ki smo tukaj, imamo možnost pomagati." Foto: Vid Ponikvar "Tek ni del mojega življenja, sem bolj zapisan košarki. Bi se pa rad enkrat preizkusil tudi v daljšem teku. Letos bom prvič tekel na Wings for Life. Ker vem, da zmorem prehoditi velike razdalje, bom pa hodil, če ne bom mogel več teči," je povedal glasbenik Rok Terkaj, ki se je že preizkusil v hoji na izjemno dolgi romarski poti v Santiago de Compostela. "Veliko sem treniral, dobro sem pripravljen in se prav veselim."

 

Šest celin teče hkrati

Passion4Life Renault Wings for Life skupni trening Zbilje Vid Ponikvar | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Globalno ob isti uri: Posebnost tega humanitarnega teka je v tem, da poteka istočasno na šestih celinah in 24 trasah, in sicer 7. maja: v Ljubljani bomo ob 13. uri, v Kaliforniji ob 4. uri zjutraj, medtem ko se bodo Tajvanci pognali v tek ob 19. uri, Avstralci v Melbournu pa ob 21. uri po lokalnem času.

Ciljna črta je premična. Zasledovalno vozilo Renault Kadjar štarta točno 30 minut po začetku teka in začne voziti s hitrostjo 15 kilometrov na uro ter počasi pospešuje.

Končna razdalja: Ko posameznega tekača prehiti zasledovalno vozilo, je ta izločen iz tekmovanja. Tisti tekač oziroma tekačica, ki ju zasledovalno vozilo na trasi kjerkoli na svetu prehiti zadnja, sta globalna prvaka.

Wings For Life World Run boste v neposrednem prenosu z začetkom ob 12.30 uri lahko spremljali tudi na Planet TV in siol.net.

Preberite še:

"Uresničili so mi dolgoletno tiho željo"

Ne spreglejte