SiolNET. Trendi Zdravje
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Že zajtrkujete?

3

termometer

Z vseh strani slišimo, da je zajtrk najbolj pomemben del dneva, ki nas za ves dan napolni z energijo, a kaj, ko se želodec zbuja šele sredi dopoldneva in nam prej ne pusti jesti? To se da spremeniti!

Naspite se Pomanjkanje spanca ali slab spanec vpliva na počutje zjutraj, saj se lahko počutimo slabo in napihnjeno, zato najprej ne čutimo lakote, ampak utrujenost, ki se med dnevom spreminja v občutek sestradanosti. Če smo zaradi neprespanosti preskočili zajtrk, imamo več možnosti, da svoj želodec potešimo s sladkarijami in pecivom.

Privoščite si izbiro So ljudje, ki lahko vsako jutro jejo eno in isto hrano, in so ljudje, ki potrebujejo izbiro. Slednja je v redu, ker zagotavlja pestrost v prehrani, med živili, ki naj se zjutraj znajdejo na vaši mizi, pa na bodo: žitarice, sadje, polnozrnat kruh, namazi (skutini, marmeladni), jajca, sadni sokovi, smutiji, nekateri strokovnjaki za prehrano priporočajo tudi uživanje mesnih izdelkov. Če radi jeste toplo, si naredite mlečni riž, polento z mlekom, nekaterim prija celo zelenjavna juha, pomembno pa je, da je zajtrk obrok, ki se ga zaradi raznovrstnosti veselite.

Ne večerjajte prepozno V današnjem tempu marsikdo nima časa za kosilo, zato pa je večerja čas, ko se zbere vsa družina in ko se pošteno je. Če je pri vas doma tako, se potrudite, da boste z večerjo končali najpozneje do osme ure, zato da ima vaše telo čas, da hrano do jutra v miru prebavi in da je želodec zjutraj prazen, pripravljen na nove izzive. Če ga boste obremenili prepozno, boste težje spali in vam zajtrk zjutraj sploh ne bo dišal. Prav tako se izogibajte nočnim prigrizkom, ki redijo, če pa imate organizem, ki tega ne zdrži, ugriznite v banano, pojejte košček sira ali popijte kozarec toplega mleka.

Vzemite si čas Neverjetno veliko ljudi zjutraj ne je zato, ker med vsemi opravki za to nimajo časa. Zajtrk ni samo stvar dobre volje, ampak tudi dobre organizacije, zanj si je treba znati vzeti čas. Pomagate si lahko tako, da že večer prej pripravite mizo in nanjo postavite hrano, ki lahko počaka, kot so marmelade, kosmiči, kakav, tudi maslo, če želite, da je zjutraj stopljeno. Ni nemogoče, da bi vam med britjem, oblačenjem otroka in mazanjem maskare to uspelo, zato poskusite!

Telovadite Jutranja telovadba seveda zahteva svoj čas, ki ga pogosto ni, sploh če je treba zjutraj poskrbeti za toliko reči. A vseeno, če boste vstali pol ure, morda celo uro prej, in se razmigali, boste prebudili tudi svoj apetit in zajtrkovali. Lahko si čestitate, da ste še pred službo tako lepo poskrbeli zase.

In če vam še vedno ni do zajtrka, spijte vsaj pomarančni sok ali si zmešajte smuti, da boste imeli nekaj začetne energije. Telo vam bo hvaležno.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin