Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 7. 2013,
11.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

hrana živila marelica

Petek, 12. 7. 2013, 11.04

8 let

Zdrava hrana brez kalorij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Če ste se vso pomlad trudili, da boste v kopalkah fit, potem bo verjetno nekaj predlogov zdravih živil, ki nimajo kalorij, prišlo še kako prav, da se vaš trud ne izniči.

Med živili najdemo kar precej biserov, ki nimajo kalorij, ali imajo teh tako malo, da niso vredne omembe. Takšna hrana telesu daje manj kalorij, kot jih porabi, da jo razgradi – to je njihova največja prednost, saj z njimi lahko zdravo jemo in obenem hujšamo, čeprav nam zapolnijo želodec in preženejo lakoto. Napolnite torej hladilnik z našimi predlogi in imeli boste dovolj vitaminov, mineralov in nič kalorij.

Kumarice Če ste naveličani lakoto preganjati s kozarci vode, si raje privoščite kumarice. Hrana, ki vsebuje veliko vode, je dobra za telo, saj nam napolni želodec, obenem pa, sploh v poletnih mesecih, z njo vnašamo vodo v telo, ki mora ostati hidrirano. Kumarice so bogate z vitaminoma K in C, pomagajo pa tudi obnavljati kožo, mišice in kosti.

Citrusi Ne čakajte na jesen in zimo, da boste uživali v pomarančah, grenivkah, mandarinah in limonah. Citrusi niso dobri le za krepitev imunskega sistema, pač pa vsebujejo tudi veliko vode, vitaminov in dokazano je, da ljudje z višjo ravnijo vitamina C hujšajo hitreje, saj njihovo telo porabi do 25 odstotkov več maščob.

Zelena Zelena je polna vitaminov A in K, obenem pa je prijetna za grizljanje. Zelena je velik vir še kako potrebnih vlaknin za prebavo, sprošča utrujene mišice, čisti stene arterij in povečuje krvni pretok, s tem pa znižuje krvni tlak. Zeleno pojejmo svežo, ne kuhano.

Jabolko Ali moramo ponoviti tisti dobri stari pregovor o jabolku na dan, ki odžene zdravnika stran? Mislimo, da ne. Poleg tega, da je jabolko vir zdravja, je tudi lahko za skladiščenje, dolgo ostane sveže in čeprav je manjše kot drugi sadeži, vsebuje prav tako veliko vode. Jabolka nikar ne lupite, pojejte ga z lupino vred, saj je v njej veliko hranljivih snovi in vitaminov, obenem pa ima jabolko tudi veliko vlaknin.

Beluši Beluši imajo majhno vsebnost kalorij, pomagajo nam pri presnovi, saj so naravni diuretik, obenem pa so polni vitaminov A in B, ki igrajo pomembno vlogo pri razgradnji sladkorja v krvi. Beluši zato uravnavajo krvni sladkor, še posebej priporočljivi pa so za bolnike s sladkorno boleznijo tipa dve.

Marelice Marelice so polne beta karotena, ki je v veliko pomoč pri boju proti raku in srčnim obolenjem. Če pojemo vsaj tri marelice dnevno, bomo zaužili veliko vitaminov A, C in E občutno zmanjšali tveganje za celično staranje, dokazano pa se izboljša tudi vid.

Brokoli in cvetača Brokoli in cvetača sta živili, ki jih lahko uporabimo kot samostojno jed ali prilogo. Polovica kuhane cvetače zadosti skoraj polovični dnevni potrebi po vitaminu C, brokoli pa je, čeprav ga veliko ljudi ne mara, bogat z vlakninami in vitamini. Zanimivo: 20 dekagramov brokolija skriva v sebi enako količino vitamina C kot pomaranča.

Jagode So vam kdaj, ko ste bili bolni, rekli, da jejte jagode? Ne? Verjetno zato, ker niso vedeli, da četrt kilograma jagod vsebuje več vitamina C, kot ga telo potrebuje ves dan. Jagode so obenem tudi eden boljših naravnih antioksidantov, telo ščitijo pred starostnim razpadanjem celic in srčno-žilnimi obolenji.

Ne spreglejte