Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 1. 2014,
10.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

stres

Nedelja, 5. 1. 2014, 10.49

8 let

Tudi zaradi stresa se redite

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Bolezen sodobnega časa je stres, ki vpliva na naše psihofizično stanje, poleg tega pa na naše telo odlaga dodatne kilograme.

Stres upočasni presnovo Naš metabolizem je koktajl različnih hormonov. Ko so vsi hormoni v ravnovesju, telo deluje tako, kot mora. Vendar pa kronični stres povzroča neravnovesje hormonov in upočasnitev metabolizma. Adrenalin in kortizol preplavita telo v času stresa in upočasnita sposobnost telesa, da kuri kalorije, maščobe in sladkor.

Stres povzroča "lažni" občutek lakote Hormoni so odgovorni tudi za signale lakote. Grelin je hormon, ki povzroča občutek lakote, leptin je hormon, odgovoren za občutek sitosti. Ko ste pod stresom, telo znižuje leptin in veča raven grelina. Zato jeste več in ne čutite sitosti. Posledica tega je, da ste v telo vnesli veliko več kalorij, kot jih potrebujete, zaradi česar se redite.

Zaradi stresa si želite sladko in mastno Kronični stres povzroča ne le občutek lakote, ampak tudi hrepenenje po živilih, ki so bogata z maščobami in sladkorjem.

Stres moti raven sladkorja v krvi Inzulin je hormon, ki uravnava krvni sladkor. Ko ste pod kroničnim stresom, telo ne more uravnavati inzulina, kar lahko povzroči veliko težav. Poleg tega se pojavlja še večja želja po predelani hrani, živilih z več kalorijami in maščobami.

Stres spodbuja trebušne maščobe Telo pod stresom izloča tudi več kortizola, ki privede do številnih neželenih stranskih učinkov. Kortizol posredno, prek določenih mehanizmov, skladišči maščobo okrog našega trebuha. Maščoba na trebuhu naše telo naredi bolj dovzetno za srčne bolezni, raka in sladkorno bolezen in tako kortizolu pravijo tudi hormon smrti.

Če že dalj časa poskušate neuspešno shujšati, je morda vzrok treba iskati v vašem načinu življenja in morda poskušajte zmanjšati količino stresa v vašem življenju.

Ne spreglejte