Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 3. 2013,
10.11

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

razstrupljanje

Četrtek, 28. 3. 2013, 10.11

7 let, 12 mesecev

Razstrupljanje z eteričnimi olji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po dolgem obdobju zime je čas, da telo očistimo strupov in ga napolnimo z vitamini in minerali. Detoksikacija ali razstrupljanje telesa nam pomaga, da znova vzpostavimo ravnotežje.

Čeprav se eterična olja uporabljajo predvsem kot dišave in se na ta način tudi prodajajo, vedno večji pomen pridobivajo v svetu aromaterapije. Kot dopolnitev jih uporabljamo tudi pri procesu razstrupljanja.

Katerikoli način detoksikacije si boste izbrali, lahko njegov učinek podkrepite s pravilno izbiro eteričnih olj, ki v krvni obtok prodrejo skozi kožo, od tam pa do vseh organov našega telesa. Osnova olj je kompleksna kemijska zgradba, sestavljena iz aromatičnih molekul, ki na naše telo, um in duha delujejo neposredno. Eno eterično olje lahko vsebuje od 100 do 300 različnih aromatičnih sestavin. Kako lahko naše telo razstrupimo z eteričnimi olji, nam je na delavnici trgovine Kalček predstavila aromaterapevtka Nina Medved.

Kaj moramo vedeti pri uporabi eteričnih olj Olja je treba znati uporabljati, saj nam lahko, če jih predoziramo, škodijo. Za vsako eterično olje se moramo torej, preden ga kupimo, pozanimati o njegovih lastnostih, kontraindikacijah in uporabi. Rožmarin, žajbelj in ožepek na primer zvišujejo krvni tlak, zato niso primerni za uporabo pri ljudeh, ki trpijo za epileptičnimi napadi.

Eterično olje, esenco, s postopkom parne destilacije pridobivamo iz različnih delov rastlin – zato mora olje vedno imeti tudi latinsko ime. So zelo hlapljiva, topna v vodi, niso pa mastna. Eteričnih olj ne nanašamo neposredno na kožo, ampak jih vedno redčimo s tako imenovanimi baznimi olji.

Za najučinkovitejši način uporabe eteričnih olj pri razstrupljanju velja masaža Masaža na naše telo že od nekdaj vpliva blagodejno, z dodatkom pravih eteričnih olj pa bomo iz telesa odstranili še nečistočo. Priporočena koncentracija eteričnih olj v masažnih oljih je 2, 5 odstotka, kar pomeni, da damo v 100 mililitrov baznega olja 50 kapljic kombinacije eteričnih olj. Tako pripravljena mešanica je primerna za vsakodnevno masažo vsega telesa. Ker nekaterih olj ne smemo predozirati, naredite po treh tednih premor ali pa zamenjajte mešanico.

Olja so odlična tudi za lokalno uporabo pri prehladih, bolečinah v trebuhu ali križu ter za razstrupljanje. Ker masiramo le določen del telesa, je koncentracija olj nekoliko močnejša – 5-odstotna, kar pomeni, da v 100 mililitrov baznega olja damo 100 kapljic mešanice eteričnega olja. Masaža trebuha s krožnimi gibi je učinkovita pri čiščenju jeter.

Razstrupljevalna kopel Pri kopelih moramo biti pozorni, da eteričnega olja ne dodajamo neposredno v vodo, saj niso topna v vodi. Z eteričnimi oljem ne smemo pretiravati, v večji količini dražijo kožo, lahko pa povzročijo tudi alergično reakcijo. Kopel bo poleg razstrupljevalnega učinka delovala pozitivno na naša čustva.

Za kopel si v skodelici na primer zmešamo pet žlic soli oziroma, če dodamo še sodo bikarbono, tri žlice soli, dve žlici sode bikarbone, ta mehča in razkužuje kožo, in od osem do deset kapljic poljubnega eteričnega olja. Sol oziroma sodo bikarbono lahko nadomestimo s pol decilitra sladke smetane, mleka ali jabolčnega kisa, ki iz telesa zelo učinkovito odstrani vso nečistočo. Priporočljivo je, da v kopeli, ki ne sme biti prevroča, vztrajate okoli 20 minut, saj je to čas, v katerem eterična olja prodrejo v telo, topla voda pa odpre pore. V procesu razstrupljanja se lahko v kopeli z istimi eteričnimi olji razvajamo sedem dni zapored ali pa dvakrat na teden šest tednov.

Razkužite zrak in omilite bolečino Protibakterijsko delovanje v prostoru – Eterična olja lahko uporabimo tudi v izparilnikih, ki bodo naše telo zaščitili pred virusi in posledično tudi pred depresijo, saj predvsem citrusi v sebi nosijo veliko "svetlobe". V izparilnik dodamo od tri do pet kapljic mešanice eteričnih olj, odvisno od njihove intenzitete.

Obkladki – Koristni so predvsem pri prehladih, bolečinah v mišicah in pri razstrupljanju – ob tem jih polagamo na predel jeter. V liter vroče vode nakapamo pet kapljic eteričnega olja, vanjo namočimo brisačo, to ovijemo in polagamo na različne predele telesa. Ne potrebujemo soli, emulgatorja, saj se olje vpije v brisačo.

Kako pravilno izbrati eterično olje za želeni učinek Olja so odlično dopolnilo v procesu razstrupljanja telesa, predvsem so koristna eterična olja z diuretičnim učinkom, hepatiki in olja, ki spodbujajo limfo in skrbijo za prekrvavitev.

Eterična olja z diuretičnim učinkom Ta olja so pri razstrupljevanju ena izmed najpogostejših, saj odvajajo vodo, pospešujejo izločanje seča in pri tem podpirajo delovanje ledvic, katerih naloga je, da odvajajo toksine iz telesa ter s tem preprečujejo razna vnetja sečil.

Brin – Ima močan razstrupljevalni učinek, odvaja vodo, telo čisti toksinov, zmanjša vsebnost sečne kisline. Uporabljamo ga pri boju s celulitom, revmi, putiki, pri težavah s kožo, vnetju sečil, cistitisu in sečnih kamnih.

Pelargonija – Spodbuja limfo in pospešuje odvajanje vode. Pomaga pri krčnih žilah, boleči menstruaciji in pri zastajanju vode. Ker uravnava proizvodnjo hormonov, je odlično zdravilo pri PMS in menopavzi. Poleg tega dviga razpoloženje in pomirja misli in duha.

Limona – Čisti jetra in kri, pospešuje prekrvavitev, spodbuja limfo (tekočina, ki iz telesa odvaja umazanijo), pomaga v boju proti celulitu in pri zastrupitvi krvi. Limona ima osvežujoč vonj, ki se lepo dopolni s katerimkoli oljem. Eterično olje je dobro za razkuževanje in krepitev imunskega sistema.

Olja, ki delujejo kot hepatiki Podpirajo delovanje jeter, ki so odgovorna za čiščenje, pospešujejo nastajanje žolča in uravnavajo delovanje hormonov.

In olja, ki spodbujajo limfo Najpogostejše eterično olje je meta, ta osveži delovanje vsega telesa, spodbuja, pospešuje dotok krvi v vranico in tako kot rožmarin dviga koncentracijo. Ima močno protibolečinsko delovanje, dobra je za bolečine v trebuhu, proti potovalni slabosti, glavobolu …

Olja, ki pospešujejo prekrvavitev Lahko jih kombiniramo z eterični olji, ki spodbujajo limfo. Uporabljamo jih tudi proti bolečinam v mišicah.

Kaj uporabiti na primer pri sestavi masažnega olja proti celulitu? Kot bazno lahko uporabimo kombinacijo mandljevega olja in olja makadamije. Pri tej mešanici (na 100 mililitrov baznega olja 50 kapljic mešanice eteričnih olj) uporabimo eterična olja, ki pospešujejo prekrvavitev in odvajanje vode. Masiramo v smeri proti srcu.

Pomagajo tudi solni ali kavni pilingi. Eno skodelico drobne mlete jedilne soli zmešamo s ¾ baznega olja in 25 do 30 kapljic eteričnih olj. Piling je primeren za večkratno uporabo, a bodite previdni, da v mešanico ne posegate z mokrimi rokami, saj se lahko razvijejo mikroorganizmi. Za dekoracijo lahko dodamo zmlete cvetove sivke ali rožmarina. S pilingom pospešimo prekrvavitev, odstranimo odmrle kožne celice in pospešimo limfo.

Pri vsem tem pa ne smemo pozabiti na gibanje in prehrano.

Ne spreglejte