SiolNET. Trendi Zdravje
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Proti popoldanski zaspanosti z jajcem

4

termometer

 | Foto:
Se vam velikokrat zgodi, da popoldne postanete zaspani? Namesto, da sežete po čokoladi, raje zaužijte trdo kuhano jajce.

Znanstveniki na univerzi Cambridge so namreč odkrili, da so beljakovine, ki se nahajajo v jajcih, veliko bolj učinkovite v boju proti zaspanosti kakor različni piškoti, čokolada ali druge sladkarije, za katere mislimo, da nam bodo dali dodatno energijo.

Jajčni beljak pa je še boljši od sladkarij, saj spodbudi vaše telo tako, da je pripravljeno na dražljaje iz okolice. Znanstveniki so namreč poskušali ugotoviti, kako različne snovi vplivajo na delovanje možganskih celic. Pri tem pa so ugotovili, da jajčni beljaki najbolje spodbudijo možganske celice, saj se ob njihovem zaužitju v telesu sprošča stimulans oreksin, ki nam daje občutek energičnosti.

Jajca so odličen vir beljakovin Uživanje trdo kuhanih jajc pa ne pripomore samo k povečanju energije, ampak vam pomaga pokuriti tudi več kalorij. Jajca so odličen vir beljakovin, zato so odličen dodatek k vaši prehrani. Zaradi tega pa nekateri zdravniki priporočajo, da za zajtrk raje pojeste jajce s toastom kakor, da nanj namažete sladko marmelado.

Z zdravstvenega stališča pa jajce vsebuje tudi majhno količino holesterola, njihovo redno uživanje pa zmanjšuje verjetnost srčnega napada.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin