SiolNET. Trendi Zdravje
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hoja spodbuja ustvarjalno mišljenje

3

termometer

Ljudem se med hojo ustvarjalnost zviša tudi za 60 odstotkov. Zlasti pomembna je hoja na prostem, saj je pri tej ustvarjalnost dvakrat večja kot na primer pri hoji na tekočem traku v zaprtih prostorih.

Študija znanstvenikov univerze Stanford, v kateri je sodelovalo 176 odraslih ljudi, tudi kaže, da učinek hoje traja še nekaj časa, tudi če ljudje sedejo kmalu po sprehodu.

Med hojo višji rezultati pri divergentnem in nižji pri konvergentnem mišljenju V seriji poskusov so tudi ugotovili, da je večina udeležencev raziskave med hojo, v primerjavi s sedenjem, dosegla višje rezultate v divergentnem mišljenju, ko torej človek svoje miselne procese usmerja tako, da poišče čim več idej, rešitev in odgovorov.

Eden izmed poskusov je pokazal, da so udeleženci tudi pri hoji na tekočem traku, torej v zaprtih prostorih, v povprečju dosegali 60 odstotkov višje rezultate v divergentnem mišljenju.

Pri hoji zunaj so udeleženci v sto odstotkih poiskali vsaj eno zapleteno uporabno kompleksno analogijo, medtem ko je bila njihova tovrstna ustvarjalnost za polovico manjša, ko so sedeli v zaprtih prostorih.

Pri konvergentnem mišljenju, ko so vse človekove miselne dejavnosti usmerjene k eni sami rešitvi oziroma ideji, pa so rezultati pokazali nekoliko slabše rezultate pri hoji kot sedenju.

Pozornost bo treba usmeriti še na druge oblike lažjih telesnih aktivnosti Znanstveniki opozarjajo, da bodo potrebne nadaljnje raziskave, ki bodo poiskale dejanske razloge za omenjene rezultate, eno od ključnih vprašanj pa bo, ali imajo tudi kakšne druge oblike lažjih telesnih aktivnosti podobne učinke na ustvarjalnost.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin