Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 2. 2016,
0.02

Osveženo pred

2 meseca

Siol.net

Foto: YouTube

Video: YouTube

Natisni članek

advertorial zabojniki smeti Lidl Slovenija Ustvarimo boljši svet

Ponedeljek, 1. 2. 2016, 0.02

2 meseca

Stilska preobrazba za koš za smeti

Siol.net

Foto: YouTube

Video: YouTube

Tudi koš za smeti je lahko odlična priložnost za ustvarjalni projekt. Izdelajte svoj koš za smeti ali pa svojemu staremu podarite nov videz - iz plastenk, časopisnega papirja in praznih pločevink.

Predstavljamo nekaj idej, kako lahko polepšamo videz koša za smeti, si naredimo mini papirnat smetnjak za pisalno mizo ali pa se lotimo izdelave pravega zabojnika iz plastenk. Ni treba, da je reciklaža oziroma ponovna uporaba zahtevno opravilo, izdelovanja novih predmetov iz odsluženih stvari se lotimo igrivo. Tako lahko že iz treh praznih plastičnih ali pločevinskih veder barve naredimo domači center za reciklažo odpadkov. Posode polepimo z ovojnim papirjem ali samolepilnimi tapetami in smeti nam ne bo več treba skrivati v omari pod lijakom.

Časopis lahko postane vrečka za smeti

Ste prebrali časopis in ga odvrgli na kup za odvoz? Pomislimo še enkrat, koliko časopisnega papirja vsak teden odvržemo v zabojnik za papir. Iz njega lahko izdelamo praktične košare oziroma škatle.

Vrečka za biološke odpadke:

Koš za biološke odpadke lahko obložimo z vrečko iz časopisnega papirja. Umetnost zgibanja papirja nam lahko koristi, ko nam zmanjka bioloških vrečk za odpadke.

Papirnati origami košek:

Iz ene časopisne pole lahko nastane čudovita škatla ali zabojnik za delovno mizo. Tako si lahko ob računalniku uredimo pravi mali ekološki otok – za olupke sadja, za papirnate odpadke in druge stvari, ki se nabirajo med delovnim časom.

Pleten koš iz časopisnih slamic:

Časopis spremenimo v cel šop tankih slamic in iz njih izdelajte košaro za drobne predmete ali papirnate odpadke.

Preobleka za koš za smeti

Pisarniški koši za smeti niso skriti v omarah, zato jim občasno privoščimo "stilsko preobrazbo".

Obložimo koš s papirjem:

Potrebovali bomo dovolj ovojnega ali samolepilnega papirja, dekorativne trakove in lepilo. Koš polepimo s papirjem in ga okrasimo s pentljo.

Mrežasti koš polepšati s pisano prejo:

Privoščimo si klopčič čudovite pisane preje, s katero bomo okrasili mrežast pisarniški koš.

Plastenke ne odvržimo. Predelajmo jih.

Koš iz večje plastenke:

Tudi iz balona za vodo ali večje plastenke lahko naredimo koš za smeti. Potrebujemo nekaj barve za plastiko, lahko v razpršilu, ostre škarje ali nož, okraske in stari likalnik, s katerim bomo zgladili ostre robove.

Zabojnik iz več plastenk:

Potrebujemo 30 enako velikih plastenk, žico za povezovanje, kovinsko mrežo za dno ter orodje (škarje za žico in klešče za zvijanje žice). Povezujmo plastenke in jih pritrdimo na žičnato dno.

Iz plastenke izdelati zabojnik se sliši, kot bi šlo za čarovnijo. Ponovna uporaba odsluženih predmetov pravzaprav je čarovnija, pa čeprav iz starih plastenk ali papirja izdelamo samo nov koš za smeti.

 

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte