Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 5. 2014,
13.36

Osveženo pred

2 meseca

Siol.net

Foto: Klemen Korenjak

Natisni članek

Lidl Slovenija advertorial pletenje Ustvarimo boljši svet

Torek, 27. 5. 2014, 13.36

2 meseca

Babice 'z dežele pletejo za lepši svet

Siol.net

Foto: Klemen Korenjak

Babice 'z dežele so v ročno pletene copatke obule že več kot šest tisoč novorojenčkov. Kako jim to uspeva, smo preverili kar tam, kjer se je vse skupaj začelo.

Skupina upokojenk je pred desetimi leti združila svoje moči, pravzaprav svoje pletilke, in se odločila, da bo svoj prosti čas namenila pletenju copatk za novorojenčke v jeseniški porodnišnici. Ideja o dobrodelnem pletenju je prišla iz radovljiškega medgeneracijskega društva Čebelica. "Prvo leto smo začele s 75 copatki. Sicer pa jih vsako leto napletemo ali nakvačkamo kar od 600 do 700," je povedala vodja sekcije za ročna dela Čbela pri radovljiškem društvu upokojencev Jožica Zadravec, ki se je z gospo Tilko in gospo Zofi pred desetimi leti začela pogovarjati, da bi začele plesti za novorojenčke.

"Ko smo imele dovolj copatk, smo 8. marca odšle v porodnišnico, in še vedno hodimo, jaz, Nada in Marija," je povedala Milica Đukič, ki si že vsa leta pridno beleži, koliko deklet plete, kakšna je proizvodnja, pa tudi, koliko volne dobijo, saj je njihovo delo precej odvisno od dobrih darovalcev volne, ki sploh ni poceni. "Nekaj volne same nabavimo, nekaj je dobimo. Porabimo pa vse, kar dobimo," je povedala gospa Milica, ki je prepričana, da je poleg dobrega namena akcije pomembna tudi promocija ročno pletenih izdelkov.

Copatki so unikatno in zelo zaželeno darilo

Babice 'z dežele s pletilkami ustvarjajo lepši svet. | Foto: Babice 'z dežele s pletilkami ustvarjajo lepši svet.

"Marsikdo nam zdaj že kar naroči copatke, češ da so unikatno in zelo zaželeno darilo," se pohvalijo gospe, ki se že deset let vsako sredo popoldne dobivajo v radovljiški gostilni Kozolec, kjer se kar iskri od dobre volje in zagnanosti. "Vse, kar znamo, si med seboj izmenjamo. Tukaj šivamo, kvačkamo, vezemo in pletemo," je gospa Jožica predstavila pridne "čbele", ki so si nadele simpatično ime Babice 'z dežele. Okrog mize so vsaka s svojim izdelkom v naročju sedele Olga s prtičkom, Cilka, Tončka, ki je vezla albo, Minka z velikonočnim prtom, Stanka, ki je pletla copatke za prihajajočega člana družine, in Jožica, ki se je ravno lotila novega para rumeno-modrih copatkov. "Škoda je, ker ročnih spretnosti ne učijo več v šolah. Pri akciji je morda najpomembnejše prav to, da so mladi začeli ceniti ročno pletene izdelke," so se strinjala dekleta, ki so tudi zelo aktivna v planinski sekciji radovljiškega društva upokojencev, kjer se je vse skupaj začelo.

"Pomagajo nam tudi gospe, ki pletejo pri Rdečem križu Lesce, kjer se dobivajo vsak torek in so prav tako zelo pridne," je gospa Milica pohvalila svoje kolegice iz Lesc in omenila tudi Kranjčanke, ki pod imenom Muce Copatarice pletejo za kranjske dojenčke.

Lidl Slovenija bo prijaznim Babicam 'z dežele, ki s svojimi pletilkami ustvarjajo boljši svet, doniral volno za 200 copatkov.

Copatke določi medicinska sestra

Članice pletilske skupine Babice 'z dežele. | Foto: Članice pletilske skupine Babice 'z dežele.

Vsako leto osmega marca tako že deset let v jeseniško porodnišnico odnesejo velik paket copatkov, kar ostane, razdelijo po drugih gorenjskih porodnišnicah. Kar od 600 do 700 se jih nabere vsako leto in čisto vsak novorojenček prejme svoje prvo obuvalce takoj, ko se rodi. "Medicinska sestra, ki prva obleče dojenčka, se sama odloči, katere copatke bo namenila dojenčku, in to je njegovo prvo darilo ob rojstvu. Mamice so navdušene nad našo akcijo, čeprav morda kakšni copatki ne uspejo najbolje. So pa lepo darilo za vse življenje," je povedala Jožica Zadravec, medtem ko so pod njenimi prsti začeli nastajati modro-rumeni copatki.

Približno uro in pol dela je vloženega v vsak par drobnih obuvalc in približno 50 gramov volne. Za pletilske navdušenke pa še ta "insajderski" strokovni podatek: za copatke, ki jih bomo pletle s pletilkami številka 3, nasnujemo 44 zank, torej 11 na vsako pletilko. Začnemo delati zgoraj, in sicer patent v vzorcu ena leva, ena desna zanka, in po določeni dolžini patenta nadaljujemo z vrhnjim delom stopala. Ko dosežemo želeno dolžino stopala, po robu nasnujemo nove zanke in krožno pletemo naprej, dokler ne dobimo primerne "globine" stopala. Takrat skupaj jemljemo krajne zanke in zadnjo vrstico podplatka skupaj popletemo z zankami na zadnji pletilki.

To se seveda sliši skrajno zapleteno, tako da vas Babice 'z dežele vabijo, da se jim pridružite vsako sredo ob 15. uri v gostilni Kozolec. Z veseljem delijo znanje ter življenjsko modrost in energijo, ki je v tej druščini ne manjka. Če boste prinesli še kakšno odvečno volno, vas bodo še posebej vesele.

 

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte