Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 7. 2021,
16.32

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.

Natisni članek

Clara Rugaard Grant Sputore Rose Byrne Hilary Swank triler znanstvena fantastika TV Telekoma Slovenije

Četrtek, 22. 7. 2021, 16.32

2 leti, 9 mesecev

V videoteki DKino!

Jaz sem mati (I Am Mother)

Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.
Jaz sem mati | Blitz Film & Video Distribution

Blitz Film & Video Distribution

Izvrsten znanstvenofantastični triler o najstnici, ki jo v postapokaliptičnem zaklonišču vzgaja robot z namenom vnovične poselitve Zemlje. Robotu je glas posodila Rose Byrne, dekle je upodobila vzhajajoča danska zvezdnica Clara Rugaard, v filmu pa igra tudi prejemnica dveh oskarjev Hilary Swank.

Avstralija │ 2019 │ 108 min. │ Znanstvenofantastični triler

R: Grant Sputore I: Clara Rugaard, Hilary Swank, Rose Byrne, Luke Hawker, Tahlia Sturzaker

IMDb: 6,7/10 │ Rotten Tomatoes: 91 % │ Uporabniki Googla: 83 %

Osamljena najstnica, ki se je rodila iz ene od epruvet v jedrskem zaklonišču, je prva iz nove generacije, ki jo vzgaja "Mati" – dobronamerni robot, ki naj bi poskrbel za ponovno poselitev Zemlje po iztrebljenju človeštva.

Ko se na vratih zaklonišča nepričakovano pojavi okrvavljena ženska, se najstnica znajde v precepu. Dvomiti začne o vsem, kar ji je Mati povedala o zunanjem svetu, ne ve več, komu naj sploh verjame, in začne raziskovati Materine nakane.

Fotogalerija
1 / 7

"Zanimiva premisa, izvrstne predstave in niz osupljivih razkritij, ki se kar ne končajo, in poskrbijo, da je ta avstralski znanstvenofantastični film pravi zmagovalec." Brad Newsome, Sydney Morning Herald


"Danska 21-letnica, Rugaardova, se občuti kot veliko odkritje – ona je ne tako skrivni motor filma Jaz sem mati, dinamična prisotnost, ki tej distopični viziji prispeva kri, pogum in dušo." David Fear, Rolling Stone


"Režija avstralskega filmskega ustvarjalca Granta Sputoreja drži gledalce v pripravljenosti, in nikoli ne vemo, komu lahko zaupamo." Noëlle D. Lilley, Chicago Reader


Napovednik filma Jaz sem mati:

Zanimivosti:

  • Scenarij, ki ga je Michael Lloyd Green napisal po zgodbi režiserja filma Granta Sputoreja, se je leta 2016 uvrstil na znameniti črni seznam (Blacklist) najboljših scenarijev, ki še čakajo na filmsko upodobitev.
  • Jaz sem mati | Foto: Režiser Grant Sputore je pred tem filmom snemal reklame, to pa je njegov celovečerni prvenec.
  • Robotu Materi je glas posodila avstralska zvezdnica Rose Byrne (Dekliščina), robotsko obleko, ki jo je izdelalo slovito novozelandsko podjetje za posebne učinke in filmske rekvizite Weta Workshop (trilogiji Gospodar prstanov in Hobit), pa je imel oblečeno Luke Hawker – član ekipe za posebne učinke, ki ima izkušnje tudi z igranjem in izvajanjem kaskaderskih točk.
  • Jaz sem mati | Foto: Pri časniku The New York Post so dansko igralko Claro Rugaard (Rojstvo zvezde), rojeno 1997, na podlagi njenega nastopa v tem filmu, opisali kot "novo znanstvenofantastično zvezdnico".
  • Materino oko je posvetilo robotu Halu 9000 iz znanstvenofantastične klasike Stanleyja Kubricka 2001: Vesoljska odiseja (1968).
  • Film so premierno prikazali na ameriškem festivalu neodvisnega filma Sundance.
TV-priporočila: filmi Harrisona Forda in Patricka Stewarta
Trendi Indiana Jones in Profesor X skupaj štejeta že 160 let
 Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

V videoteki DKino si oglejte tudi:

Narod morilcev
Trendi Narod morilcev (Assassination Nation)
Ribica
Trendi Ribica (Little Fish)
Smrtni sovražnik
Trendi Smrtni sovražnik (Archenemy)
Ne spreglejte