SiolNET. Trendi Top deset
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

TOP 10 plesnih filmskih uspešnic

4

termometer

V zadnjem času so velika platna znova zavzeli plesni filmi, v katerih blestijo znani hollywoodski igralci. Ste se morda spraševali, kateri so tisti, ki veljajo za najboljše?

10. Cukrček (Honey)

Iz leta 2003 se zagotovo spomnimo Jessice Albe, ki je v filmu Cukrček igrala natakarico in plesno učiteljico, katere največja želja je postati spremljevalna hip hop plesalka. Kmalu ugotovi, da si pravzaprav želi poučevati otroke, kar pozneje tudi uresniči. Marsikdo pa ne ve, da se je Jessica Alba kar leto dni učila hip hop korakov, saj ni želela, da jo pri plesnih prizorih zamenja dvojnica. V filmu se sicer pojavita tudi raperja Missy Elliott in Jay-Z.

9. Flashdance

Jennifer Beals je leta 1983 dobila svojo življenjsko vlogo, ko je upodobila Alex Owens. Čez dan se je potila v tovarni, ponoči pa delala kot erotična plesalka, kljub temu pa sanjala o tem, da bi nekoč postala profesionalna plesalka. Vsem pa je v spominu zagotovo ostala koreografija na pesem What a Feeling, s katero Alex uspešno prestane avdicijo za baletno šolo.

8. Prihrani zadnji ples (Save the Last Dance)

Ko balet spozna hip hop, tako bi lahko skromno opisali film Prihrani zadnji ples, v katerem sta leta 2001 skupaj zaigrala Julia Stiles in Sean Patrick Thomas. Sara je obetajoča balerina, ki se zaradi materine smrti preseli na drugo stran mesta, kjer spozna Dereka, ki jo nauči osnov hip hopa. Ko Sara združi baletne prvine s hip hop koraki, njen talent prepozna tudi znamenita šola za ples in dramo Juilliard.

7. Footloose

Pred lansko priredbo filma je v originalnem filmu Footloose iz leta 1984 blestel Kevin Bacon. Ta je upodobil mestnega fanta, ki se je zaradi težav preselil v manjše mestece. Njegova ljubezen do plesa pa ga znova potisne v težave. Čeprav je Bacon za plesne prizore potreboval najmanj pet dvojnikov, pa je Footloose še danes eden bolj priljubljenih plesnih filmov.

6. Odpleši svoj sanje (Step Up)

Ljubezen do plesa in drug do drugega pa sta lepo ponazorila tudi Channing Tatum in Jenna Dewan, ki sta se spoznala pri snemanju tega filma in se pozneje tudi poročila. Oba igralca sta bila nekoč plesalca, zato jima plesni koraki niso delali večjih težav. Zgodba pa govori o Tylerju, ki po tem, ko uniči notranjost prestižne plesne šole, dobi priložnost, da dobi štipendijo za študij na tej šoli in da zapleše s čudovito Noro.

5. Odrski spopad (Center Stage)

Navdih skoraj vsakega baletnega navdušenca pa je zagotovo film Odrski spopad, v katerem se kot baletna plesalka izkaže tudi Zoe Saldana, ki je kot majhno dekle plesala balet. K izvrstni plesni podkovanosti pa pripomorejo tudi izurjeni plesalci, ki nastopajo v filmu, ki sicer govori o tem, kako tekmovalen je lahko svet plesa.

4. Umazani ples (Dirty Dancing)

Tik pod vrh se je uvrstil kultni film Umazani ples, v katerem sta zablestela Jennifer Grey in Patrick Swayze. Pripoved ljubezni med obetajočo plesalko Baby in njenim plesnim vaditeljem Johnnyjem je režiser Emile Ardolino popestril z nepozabnimi plesnimi točkami, enako nepozabna pa je bila tudi pesem (I've Had) The Time of My Life, ki je celo prejela oskarja za najboljšo pesem.

3. Vročica sobotne noči (Saturday Night Fever)

Svoje plesne sposobnosti je v filmu Vročica sobotne noči iz leta 1977 pokazal tudi John Travolta. Plesne korake Travolte pa spremljajo tudi številne uspešnice legendarne skupine The Bee Gees, ki so za film prispevali kar nekaj pesmi. Med njimi je tudi pesem Stayin' Alive, ki je skupino zaradi priljubljenosti filma v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja izstrelila med zvezde.

2. Ples v dežju (Singin' in the Rain)

Ples v dežju velja za enega najboljših muzikalov vseh časov, v tej brezčasni klasiki pa nastopijo velike zvezde starega Hollywooda – Gene Kelly, Debbie Reynolds in Donald O'Connor. Ljubezensko zgodbo začinijo še spevne melodije in spretni plesni koraki Gena Kellyja. Verjetno se spomnite prizora, v katerem v dežju poje pesem Singin' in the Rain in za orodje uporabi tudi ulično svetilko?

1. Črni labod (Black Swan)

V zadnjih letih je filmske kritike navdušil tudi film Darrena Aronofskega Črni labod, v katerem je kot balerina zablestela Natalie Portman. Ta je sicer upodobila perfekcionistko Nino, ki zaradi vloge črnega laboda v slavnem baletu Labodje jezero kmalu izgubi razum in se tudi v resničnosti prelevi v črnega laboda. Čeprav je večino plesnih delov posnela njena dvojnica, je igralka kljub temu večino časa preživela v baletni dvorani, kjer je pilila svoje korake. Za to vlogo je izgubila tudi 20 kilogramov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin