Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 8. 2014,
16.04

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

top 10

Ponedeljek, 4. 8. 2014, 16.04

7 let, 12 mesecev

Top 10 najbolj čudnih slovenskih besedil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kaj pomeni ŠKDM in kako si lahko sami sebi pljunete v obraz? Poiskali smo nekaj nenavadnih slovenskih besedil, v katerih marsikomu ni vse jasno.

Pop Design – ŠKDM

Pop Design imajo v svoji zakladnici besedil kar nekaj liričnih podvigov, na primer legendarnega: "Vedno na koncu sta dve poti, izbereš pa tisto, ki je ni". S priredbo skladbe Şıkıdım turškega pevca Tarkana pa so se prevajalci očitno znašli v godlji, saj so turško besedo za tresljaj pustili v poslovenjenem izvirniku in nastal je ŠKDM: "Oj, mala, ŠKDM, ŠKDM, ti, kaj pa ti mislš?" – Da je verjetno tu Werner dobil idejo za Hej, mala, opala.

Jan Plestenjak – Lolita

Janu Plestenjaku se sicer velikokrat zgodi, da so njegova besedila zaradi žametnega glasu razumljena narobe (Iz pekla do raja je namreč hitro slišati kot Spekla sem jaja), mešanica smešnega besedila in šibke izgovarjave pa je marsikomu privzdignila obrv ob skladbi Lolita: "Pleši z mano Lolita, nisva lačna nisva sita, jezik daj v mojito, hočem te od noči opito". Torej, ravno prav sta se najedla? In če se ime Lolita navezuje na njeno starost, punca verjetno še ne sme namakati jezika v mojito…

Helena Blagne – Macho, zgrabi za krtačo

Heleni Blagne je beseda macho tako blizu, da se je znašla v kar dveh naslovih njenih skladb. Po tisti: "Če si mačo pravi, me zagrabi", je v skladbi Macho, zgrabi za krtačo isti model moškosti napotila, da zgrabi za čistilno sredstvo. Če ste upali, da je vmes prišlo do emancipacije, ste se žal zmotili. Helena skoraj zagotovo ne misli na krtačo za ribanje tal, a resnici na ljubo ne vemo točno, kaj se dogaja v tem refrenu: "Macho, Macho zgrabi za krtačo, da bom lepa kakor rožica, Macho Macho bodi moj bokačo, vedno bom le ljubica tvojga srca."

Siddharta – Ring

Če se želimo lotiti Siddhartinih besedil, jih moramo prebrati, saj pevec Tomi Meglič ne slovi ravno po jasni artikulaciji besedil. Vseeno nam je uspelo pri skladbi Ring slišati verze: "Dajem ti strup v čaj, zdaj vem, kaj je razlog, da te ni nazaj." Ker si jo zastrupil?

Game Over – Tuna

Med skladbe, za katere si verjetno želite, da jih ne bi poslušali vaši otroci, spada Tuna, skladba fantovske zasedbe Game Over. Tudi tukaj se nam samo delno sanja, kaj se dogaja, pa še tega si raje ne predstavljamo preveč slikovito: "Na svojo harpuno, nabodem eno tuno, samo da se ne strga, diši mi njena škrga, odpenja od pritiska se zadrga." Če že govorijo o tem, o čemer mislimo, da govorijo, se ne bi zadrga morala odpreti malo prej?

Saša Lendero – Ne grem na kolena

Ta skladba si uvrstitev na lestvico zasluži že zaradi videospota, v katerem Saša Lendero večino časa preživi na kolenih, a saj veste, najboljši del pride po naslovnem verzu: "Pljuvala sem si v obraz, ponos teptala." A tega žal ni v videu.

Katarina Mala – Znucana

Katarina Mala je ena redkih slovenskih pevk, ki v svojih skladbah brez večjih zadržkov prepeva o pašteti, majonezi in drugih dodatkih k hrani, v skladbi Znucana pa se spopada s tegobami delitve gospodinjskih opravil. Njen moški ji namreč ne pomaga, zato sama "tok puca", da se sčasoma "znuca". Čeprav jo povsem razumemo in ji predlagamo, da dobro premisli, če je to res ljubezen, nas muči predvsem to, kateri del telesa si je "obrabila", če poslovenimo refren. Morda kolena? V tem primeru priporočamo posvet s Sašo Lendero.

Fredi Miler – Vedno si sanjala njega

Tragedija skladbe, ki je čez noč postala uspešnica, ni v tem, da je Fredijeva izbranka sanjala "njeeeega", temveč da to morda sploh ni bilo res. Fredi namreč skladbo začne: "Kadar te vidim, ko se mi smeješ, sreča sije ti iz oči, obnašaš se, kot da sem senca, kot da me ni!" Fredi, če se ti smeje in ji iz oči sije sreča, potem te je verjetno opazila.

Kingston – Tam, tam, tam

Da povzamemo razburljivo in eksotično zgodbo: Miranda je kraljica Tonga, ki ima tečnega brata, ki jo brani pred poželjivimi pogledi Idrijčanov. A zagonetka se pojavi v verzu: "Zabada igle v moj puli, a ne bi je odkrila niti Moulder & Scully." Zakaj Idrijčani na plažo hodite v pulijih?

Čuki – Zanzibar

Na zmoto v skladbi Zanzibar so opozorili že številni, tu pa jo dodajamo zato, da ne bi še kak osnovnošolec zamešal zemljepisne širine in dolžine. "Ko v Zanzibarju že sonce zahaja, pri nas je še noč," je tako malo verjeten scenarij, saj so na tem afriškem otoku samo eno uro pred nami. Ko na Zanzibarju sonce zahaja, je torej pri nas še svetlo, a razlika ni tako drastična, da bi o tem morali prepevati.

Ne spreglejte