Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 7. 2013,
11.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

lestvica

Ponedeljek, 1. 7. 2013, 11.30

8 let

Top 10 izmišljenih kraljevih otrok

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vsak hip se bo rodil nov britanski prestolonaslednik, zato smo se spomnili najbolj zabavnih in slavnih fiktivnih kraljevih otrok.

1. Kraljična na zrnu graha

Hans Christian Andersen je v pravljici Kraljična na zrnu graha opisal, kaj naredi pravo kraljično – izjemna razvajenost. Moti jo celo zrno graha v postelji pod kupom pernic. Tako je postala sinonim za kraljevo dete.

2. Trnuljčica

V klasični ljudski pravljici, ki jo je leta 1697 zapisal Charles Perrault, je prelepo kraljevsko dete ukleto in na neizmerno žalost svojih staršev obsojeno, da se zbode in sto let spi v visokem stolpu, dokler je ne poljubi princ, njena ljubezen.

3. Mali princ

Le Petit Prince pisatelja Antoina de Saint-Exupéryja je zlatolasi deček, princ z neznanega planeta, ki s svojimi radovednimi filozofskimi očmi raziskuje Zemljo. Mali princ je najbolj prodajana francoska knjiga vseh časov, še vedno jo letno prodajo v nakladi milijon izvodov. Njen avtor je bil v resnici aristokrat.

4. Fargus, Fergle in Felicia

Najgrši, a najbolj simpatični kraljevi otroci, so trojčki Ogre, fanta Fergus in Fergle ter deklica Felicia, očeta Shreka in mame kraljice Fione. Kraljevi otroci prvič nastopijo v tretjem delu animirane risanke Shrek Tretji.

5. Perdita

V Shakespearjevih igrah ni veliko otrok, v Zimski pravljici pa se pojavi dojenček. Novorojenka Perdita je celo jabolko spora med sicilijanskim kraljem in njegovo ženo, saj mož trdi, da hči ni njegova, ženo vrže v ječo, otroka pa zavrže. A kot vsaka pravljica ima tudi ta srečen konec in Perdita postane prava princesa.

6. Aladin

Deček iz zgodbe Tisoč in ena noč v resnici ni princ. Prav nasprotno – je iz revne družine, starša zanj ne moreta skrbeti, tako da se sam potika po svetu kot mali tatič. A s pomočjo čudežne svetilke ga dobri duh na njegovo željo spremeni v princa, da bi lahko osvojil srce princese Jasmine.

7. Simba

Včasih so fiktivni kraljevski otroci tudi živali. Simba iz Levjega kralja je mali levček, kraljevi sin, ki mora dokazati, da je dovolj pogumen in neustrašen, da bo nasledil svojega očeta. V Disneyjevi različici pravljice je Simbe ena sama simpatičnost in očarljivost.

8. Mala princesa

Britanska pisateljica Frances Hodgson Burnett je pri nas bolj znana po knjigi Skrivni vrt. Nič manj znamenita pa ni njena knjiga Male princeske, ki pripoveduje zgodbo sedemletne Sare, hčerke obubožanega lastnika rudnika v Indiji, ki jo pošljejo v internat za bogataše, kjer sošolci mislijo, da je princesa.

9. Zlatolaska

Zlatolaska, junakinja Grimmove pravljice, je najbolj čedna, pa tudi najbolj kičasta mala princeska postala v Disneyjevi risanki, ko na njeni mali glavici z zlatolaso grivo v stilu Bridget Bardot nenehno tiči tiara.

10. Desetnica Marjetica

"Stoji, stoji tam beli grad, po njem se sprehaja mlad gospod, prav lepo Boga prosi, da bi mu Bog porod dal, enga sinka, enga sineka. Še brž tega ne zgovori, se mu že hčerka porodi. Le-ti je blo ime Marjetica."

Tako se začne ljudska pesem o Desetnici, enemu redkih otrok v slovenskem ljudskem izročilu, ki je aristokratskega rodu, pa mu usoda kljub temu ni prizanesla in je moral od doma.

V priredbi Frana Milčinskega pa je deklica iz premožne, a kmečke družine.

Ne spreglejte