Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 3. 2013,
14.32

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

1

Natisni članek

lestvica

Ponedeljek, 25. 3. 2013, 14.32

7 let, 12 mesecev

Top 10 Febergejevih jajc

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

1

Najbolj slavna velikonočna jajca so gotovo Febergejeva, ki so si jih za praznike podarjali člani ruske carske družine.

Danes so neprecenljiva, ponujamo pa vam izbor desetih tistih, ki imajo v notranjosti, kot nekakšna diamantna kinderjajčka, najbolj zanimiva darila presenečenja.

1. Pavje jajce

To jajce je Faberge izpopolnjeval tri leta, preden ga je v dar dobila carica Marija Feodorova. Ko je odprla kristalno jajce, je bilo v notranjosti zlato drevo z zlatim pavom. Pav se je lahko navil, da je hodil in odpiral svoj dragocen rep.

2. Popek vrtnice

To jajce je car Nikolaj II. podaril svoji ženi Aleksandri Fjodorovni, ki je strašno pogrešala rožni vrt domače palače v Darmstadtu. Ko je odprla jajce, je bil v notranjosti popek vrtnice, ki se je odprl, in iz njega je padla carska krona v zlatu, rubinih in diamantih.

3. Transibirska železnica

Narejeno iz oniksa, srebra in zlata ima to jajce v notranjosti popoln vlak transibirske železnice, izdelan iz zlata in platine. Lokomotiva in pet vagonov se navijejo, tako da se premikajo. To je eno rekih jajc, ki ga lahko vidi tudi javnost – na ogled je v Kremlinskem muzeju.

4. Lovorjevo drevo

Car Nikolaj je leta 1911 to jajce podaril materi. Ob pritisku na enega izmed listov se jajce odpre, iz njega se dvigne diamanti slavček, ki zažgoli in zaplahuta s krili, nato pa se ponovno skrije v drevo.

5. Kokošje jajce

To jajce je začetnik tradicije. Leta 1885 ga je v dar dobila carica Marija. Videti je kot navadno jajce, toda v notranjosti se skriva zlat rumenjak, v njem pa mala zlata kokoška. V kokoški pa sta se skrivala diamantna krona in rubinast obesek. Ti miniaturi sta danes sicer izgubljeni, jajce pa še lahko vidimo v ruskem muzeju.

6. Jajce z diamantno mrežo

Izrezljano iz bledo zelenega jantarja in obloženo z mrežo diamantov je to jajce umetnina, še preden ga odprete. V notranjosti se skriva slon iz zlata in slonovine, okrašen z diamanti. Kot da to ne bi bilo dovolj, ima slon ključek, da se ga navije, tako da se premika. Tako vsaj pravijo zapiski, kajti slon je izgubljen.

7. Dolina lilij

S tem čudovitim jajcem so presenečenja v notranjosti postala še bolj zapletena. Namesto da bi jajce le odprli, je bilo treba zavrteti biserno pentljo, iz jajca pa so skočili portreti carja Nikolaja in najstarejših hčerk Olge in Tatjane.

8. Carjevičevo jajce

Ko so mislili, da bo carjevič Aleksej umrl zaradi hemofilije, so mu podarili modro jajce iz lapisa, v njegovi notranjosti pa se je skrival njegov najljubši portret. Carjevič je čudežno ozdravel. Jajce so mu podarili leta 1912, a je že šest let pozneje, pri trinajstih letih, umrl skupaj s celotno družino.

9. Kristalno jajce

Na vrhu tega jajca je 27-karatni sibirski smaragd. Toda pravo darilo za carico Aleksandro se skriva v notranjosti, kjer je dvanajst majhnih slik njenih najljubših krajev in palač. Carica je bila na jajce zelo navezana in ga je imela v Zimskem dvorcu ves čas ob sebi.

10. Spomin Azova

To jajce je carica Marija Feodorovna dobila v dar leta 1891. V notranjosti se skriva zlata replika imperialne ladje Pamiat Azova na akvamarinski plošči, ki predstavlja morje. To jajce je eno redkih, ki je še vedno v Rusiji.

Ne spreglejte