Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Petek,
9. 10. 2015,
14.46

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

top 10 Miša Molk

Petek, 9. 10. 2015, 14.46

2 leti, 4 mesece

Komu so posvečene te znane slovenske skladbe?

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Konkretne osebe so pogost navdih za skladbe, tudi slovenske, a kdo so te osebe, večinoma ne izvemo. Poiskali smo nekaj skladb, pri katerih vemo, ali pa verjetno lahko ugibamo, komu so namenjene.

1. Big Foot Mama – Črn tulipan (za Chantal van Mourik)

Skladbo Črn tulipan je Miha Guštin - Gušti napisal o svoji najstniški ljubezni z morja, Nizozemki Chantal van Mourik. Deset let pozneje je o njej napisal pesem in jo povabil na snemanje videospota. Ljubezen se je ponovno vnela, Chantal pa še danes z Guštijem in tremi otroki živi v Ljubljani in sodeluje pri založbi Celinka.

2. Marko Brecelj – Alojz valček (za Alojza Kodreta)

Alojz Kodre, mojster za vse, je bil predavatelj matematične fizike za Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo, kjer je eden najboljših slovenskih kantavtorjev Marko Brecelj študiral geologijo. Breclju sicer ni uspelo postati meteorolog, kot si je želel, je pa zato napisal legendarno skladbo Alojz valček, v kateri se je lotil Kodreta, ki naj bi bil kriv za vse.

3. Aleksander Mežek – Julija (za Bernardo Lasan)

Slovensko glasbeno besedilopisje se rado zateka k ženskim imenom, a pravih nosilk teh imen praviloma ne poznamo. Ena od izjem je skladba Aleksandra Mežka, Julija, ki pa ni posvečena Juliji, temveč Bernardi, ki je vodila njegov klub oboževalcev. Ko je v Slovenijo pripeljal svojo bodočo ženo, se je "Juliji" podrl svet, skladbo pa ji je napisal kot opravičilo. Bernarda Lasan je uspešna podjetnica, žena nekdanjega manekena Roka Lasana, sicer pa članica upravnega odbora Kluba Korošcev v Ljubljani.

4. Mladi levi in Tomaž Pengov – Oda Ireni (za umorjeni deklici Ireno in Iris)

Oda Ireni ni ljubezenska pesem s srečnim koncem, temveč posvetilo Ireni in Iris, dekletoma, ki sta bili leta 1967 žrtvi zločina; petnajstletno Iris so posilili in umorili, šestletno Ireno pa umorili. Ta dva dogodka sta takrat tako pretresla domačo javnost, da so Mladi levi o tem napisali pesem, zanjo pa so k sodelovanju zaradi lepega glasu povabili takrat še gimnazijca, Tomaža Pengova.

5. Andrej Šifrer – Uspavanka za Evo (za hčerko Evo)

Andrej Šifrer je kar nekaj svojih skladb posvetil ženskam v svojem življenju. Stoj, Marija je posvečena njegovi nekdanji ženi, Zagorski zvonovi ljubici iz Zagorja... Skladbo Martinov lulček je posvetil sinu, nekoliko več sreče pa je imela hčerka Eva, ki je dobila lepo uspavanko.

6. Klemen Klemen – Still Love Her (za Natašo iz Depale vasi)

Komu je posvečena ena največjih Klemnovih uspešnic, lahko razberemo že iz besedila. Nataša iz Depale vasi je bila sestra Klemnove sošolke Mateje in njegovo srednješolsko dekle. Natašo je opazil tako, da je brskal po Matejini puščici in v njej našel fotografijo, na kateri s sestro Natašo sedita na vrtu. Vse drugo je del slovenske rap zgodovine.

7. Ali En – Plestenjak (za Jana Plestenjaka)

Ali En si je v skladbi Leva scena privoščil praktično vsa večja imena slovenske glasbene scene, v skladbi Stremetzky se je lotil srednješolskega profesorja, Jan Plestenjak pa si je pri njem zaslužil prav posebno čast. Čeprav v skladbi mrgoli žaljivk, je refren skoraj dobrohoten: "Škoda je škoda, Jan Plestenjaka, namesto jazzerja imamo Slovenci bedaka."

8. Društvo mrtvih pesnikov – Rabm (za Mojco Mavec, Oriano Girotto in Katarino Čas)

Društvo mrtvih pesnikov je leta 1998 prepevalo o stvareh, ki jih "rabjo", in čeprav v njej nastopata tudi Cindy in Naomi, je skladba predvsem spomenik voditeljicam slovenskih glasbenih oddaj iz devetdesetih: Oriani Girotto in Katarini Čas, ki sta vodili Atlantis, ter Mojci Mavec, ki je vodila Roko Rocka.

9. Racija – Miša Molk (za Mišo Molk)

Ko smo že pri domačih televizijskih osebnostih, svojo skladbo si je leto dni pozneje prislužila tudi legenda slovenskih zabavnih oddaj, Miša Molk. Morda je fante iz ljubljanske pank zasedbe bolj kot njeno delo fascinirala njena pojava, pa vendar.

10. Umek – Kuzla prevarantska (za Kristino Mišović*)

*Pri skladbi z zgovornim naslovom lahko sicer bolj ugibamo, na koga je mislil eden najbolj uspešnih slovenskih DJ-ev, a po poročanju nekaterih medijev je DJ Umek skladbo posvetil svojemu bivšemu dekletu, Kristini, ki je slovenski glasbeni sceni podarila skladbe, kot sta Ne nosi diamantov in Ona se ljubi sama. In kot izvemo iz naslova, je bil razlog za razhod verjetno v nezvestobi.

Ne spreglejte