SiolNET. Trendi Svet znanih
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Umetniška dela za letališče v Dohi

2

termometer

Umetnostni zbiratelji so skrivnosti glede dogovorov o umetniških delih, ki bodo zasedla prostor katarskega letališča v Dohi. Pogovori naj bi potekali večinoma z evropskimi in ameriškimi umetniki.

Za 600.000 kvadratnih metrov letališča v katarskem glavnem mestu Dohi naj bi umetniška dela, čeprav imena še niso znana javnosti, ustvarili mednarodno priznani umetniki.

Kot poroča The Art Newspaper, so umetnostni strokovnjaki, dokler projekt izbire umetniških del še ni izpeljan do konca, zavezani molku, a kot je mogoče razumeti, dogovori potekajo z osrednjimi evropskimi in ameriškimi umetniki. O podrobnostih del, ki jih bodo izbrali, se še dogovarjajo, je pojasnil direktor programa javne umetnosti Jean-Paul Engelen v katarskem državnem umetniškem muzeju, ki več o projektu, kot navajajo v The Art Newspaper, ni želel povedati.

Kip v dohskem parku V kulturni vasi Katara v Dohi, kjer ima svoje prostore med drugim tudi katarski umetniški muzej, pa na javnih mestih načrtujejo postavitev še več umetniških del.

Prvi prispevek javne umetnosti omenjenega muzeja je bil že leta 2011, ko so v dohski park Mia postavili visoko skulpturo Richarda Serraja.

Katar svetovna sila v zbiranju umetnosti Katar so pred dvema letoma v The Art Newspaper predstavili kot največjo svetovno zbirateljico moderne in sodobne umetnosti. Takrat so v emiratski državi napovedali, da bodo do svetovnega prvenstva leta 2022 v naslednjih letih sistematično kupovali prvorazredno umetnost in organizirali vrsto kulturnih projektov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin