Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 2. 2016,
9.03

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Silvio Berlusconi vegetarijanstvo pravice živali

Sreda, 24. 2. 2016, 9.03

7 let, 12 mesecev

Silvio Berlusconi je postal vegetarijanec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Zaščita živali je postala tudi temeljna usmeritev njegove stranke Naprej Italija.

Glavni kuhar v Vili San Martino, kjer je Silvio Berlusconi prirejal slovite bunga bunga zabave, je pred nekaj tedni dobil navodilo, da v kuhinji ne sme več uporabljati mesa. Po poročanju Corrierre della Sera se je 79-letni milijarder in nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi odločil, da bo postal vegetarijanec.

Vegetarijanska tudi stranka Naprej Italija Nad odločitvijo so bili presenečeni tudi njegovi najbližji prijatelji. V preteklosti je sicer že nekajkrat omejeval svojo dieto. Ko mu je zdravnik priporočil, da shujša, je večerno pico zamenjal s piščancem.

Odločitev, da mora kuhar kuhati raguje brez mesa, sovpada z Berlusconijevo zapovedjo v stranki Naprej Italija, da morajo biti od zdaj pravice živali visoko na seznamu prioritet stranke. "Živali so čudovite, kako jih lahko ubijamo? Kako jih lahko jemo?" je v začetku februarja dejal strankarskim kolegom med govorom ob kandidaturi Stefana Parisija za milanskega župana in dodal, da je "zaščita pravic živali in okolja temeljni princip stranke".

Vpliv nekdanje ministrice za turizem Berlusconi je leta 2014 želel strankin imidž izboljšati s tem, da je doniral velike vsote denarja za živalska zavetišča. Za zaščito živalskih pravic ga je verjetno navdihnila Michela Brambilla, ministrica za turizem v njegovi vladi leta 2010. Tedaj je štiri ženske, med njimi tudi nekdanjo topless manekenko Maro Carfagno, imenoval v vlado, da bi pokazal, da zagovarja enakopravnost spolov.

Ministrica za turizem je bila ostra zagovornica pravic živali, celo tako ostra, da je kot ministrica zahtevala prepoved zgodovinske konjeniške prireditve Palio v Sieni.

Zaradi dekleta za gej pravice Ne bi bilo prvič, da je Silvio Berlusconi svoja stališča spremenil zaradi ženske. Pred dvema letoma, ko je imel razmerje z 28-letno študentko Francesco Pascale, je nenadoma začel zagovarjati pravice homoseksualcev. Pascalova je bila namreč članica italijanske LGBT organizacije Arcigay. "Boj za človekove pravice homoseksualcev je boj, ki bi moral biti v moderni in demokratični državi odgovornost vseh državljanov," je sicer konservativni politik dejal leta 2014 za La Repubblico ter se zavzel za javno razpravo o tej temi. S Francesco sta se medtem razšla in ni znano, kaj si Berlusconi zdaj misli o LGBT pravicah.

Brez mesa osem odstotkov Italijanov Odločitev, da bo od zdaj vegetarijanec, je presenetila tudi Berlusconijevega osebnega zdravnika Alberta Zangrilla. Kot je zatrdil, je za konservativnega politika osebno sestavil dieto, ki je vsebovala tudi meso, in da Berlusconi njegova navodila navadno natančno spoštuje.

V Italiji je sicer po podatkih raziskave Eurispes le osem odstotkov prebivalcev vegetarijancev. V zadnjem letu je ta številka skočila za skoraj tri odstotke, torej nekdanji italijanski premier, če ne drugega, sledi italijanskemu trendu.

Ne spreglejte