Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 7. 2013,
7.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Pablo Picasso

Četrtek, 25. 7. 2013, 7.51

8 let

Robot Pablito proučuje Mirojevo sliko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V kletnih prostorih nacionalnega muzeja Reina Sofia v Madridu robot Pablito trenutno proučuje sliko španskega slikarja Joana Miroja.

Nastaja na stotine mikroskopskih posnetkov slike z naslovom Ženska, ptica in noč, ki jo je Joan Miro ustvaril leta 1974, piše francoska tiskovna agencija AFP.

S pomočjo infrardeče in ultravijolične fotografije bodo strokovnjaki lažje ugotovili, v kakšnem stanju je slika v tehniki olja na platnu. Robot namreč na posnetkih zazna vse najdrobnejše razpokice, praske in gubice, pa tudi pripravljalno risbo pod barvno plastjo in vse poznejše dodelave ali obdelave slike, ki so sicer s prostim očesom nevidne.

Robota so v muzeju poimenovali Pablito, saj je bila prva slika, pri kateri so ga uporabili, znamenita Guernica Pabla Picassa. Stroj, ki je dolg devet metrov in visok 3,5 metra ter težak več kot tono, je lani napravil 22.000 posnetkov te Picassove mojstrovine. Posnetke so nato proučili v restavratorskih delavnicah muzeja, v katerem letno naštejejo 2,5 milijona obiskovalcev.

Pablito je nastal posebej za Picassovo delo Zatem so robota uporabili še za ugotavljanje stanja kakšnega ducata slik, večinoma Mirojevih, saj za prihodnje leto pripravljajo razstavo njegovih del, ki bo potovala v ZDA. "Tako lahko zelo natančno raziščemo, v kakšnem stanju so slike, koliko je barvnih plasti in kakšne so težave, ali pa preprosto izvemo več o tem, kako je neka umetnina nastajala," je dejal vodja restavratorjev v muzeju Jorge Garcia.

V muzeju so robota razvili s pomočjo španskega telekomunikacijskega giganta Telefonica, projekt pa je stal okoli 150.000 evrov. Zasnovan je tako, da ga je mogoče z daljave nadzorovati s pomočjo računalnika.

Zasnovali so ga posebej za Picassovo Guernico, da bi se tako izognili snemanju slike s stene in njenemu prenašanju v restavratorske delavnice.

Ne spreglejte