Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 11. 2013,
13.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natalija Verboten pevka glasba podjetje intervju

Torek, 5. 11. 2013, 13.32

8 let

"Rada si ogledam gole fotografije"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Natalija Verboten, pevka, glasbenica, mama. Ženska, ki jo pozna vsa Slovenija, za čuda nima dlake na jeziku, ko se z njo pogovarjamo o njenem poslu in družini.

Zdi se, kot da Nataliji Verboten nekdo malce nagaja. Kot da bi ji rad škodoval, saj je že tretja njena pesem pred kratkim doživela prepoved na portalu YouTube. A Natalija, ki sama zase pravi, da je zabavljač, to povsem dobro prenaša. Še več: stvari obrne sebi v prid. Tako kot to, da je postala mama, in to, da je s svojim možem Dejanom nerazdružljiva tako v poslu kot za štirimi stenami. Govorili smo o tem, kako ji to uspeva, in o tem, kako se počuti v kopalkah na plaži. Tudi o slovenskih radijskih postajah ima svoje mišljenje. In to zanimivo!

V čem je bila glavna težava pri skladbi, ki so vam jo umaknili s socialnega omrežja? Ko smo skladbo dali na YouTube, nismo pričakovali, da se bo to zgodilo. Spominjam se, da sem bila na intervjuju na eni od radijskih postaj, ko so mi javili, da so skladbo umaknili oziroma blokirali zaradi neprimerne vsebine. To ni nič novega, pri skladbi Knockout so mi dali starostno omejitev, pri skladbi Tvoja mama pa je bila zgodba podobna kot zdaj. Očitno je tako, da imajo določeni posamezniki čas, pošiljajo prijave za neprimerne vsebine in tako se zgodi, da se na YouTubu odzovejo. Kako pa drugače (smeh). Ste že razmišljali, da bi svoj priimek Verboten nehali uporabljati in bi uporabljali samo še priimek svojega moža? Morda potem ne bi bili tako zelo prepovedani. (smeh) Ne, ne, mislim, da moj prepovedan priimek vseeno nima nič s tem (smeh). Gre za to, da so ti "žlehtuni" vseeno s tem naredili toliko dobre reklame, da bi jih po svoje morala nagraditi (smeh). Očitno nekoga ali skupino ljudi dober odziv na moje skladbe moti, saj se to pri skladbah, kjer ni tako dobrega odziva, ne zgodi.

Pa ste imeli v zadnjem času skladbe, ki niso imele dobrega odziva? Hm … Imate prav (smeh). Očitno bo treba narediti kakšno povsem brezzvezno skladbo, ki je ne bo nihče blokiral, potem pa bo mir (smeh). Ampak to pride na vrsto morda čez 40 ali 50 let (smeh).

Zadnja leta ste glasbeno precej plodni, čeprav se je glasbena scena spremenila. Koliko je od takrat, ko ste naredili prvi samostojni projekt, do danes dojemanje glasbenega posla drugačno? Položaj se je za glasbenike na žalost korenito spremenil na slabše. Pred 19 leti sem začela peti, pred 13 leti sem imela prvo vseslovensko uspešnico Rdeč ferrari in takrat so vse radijske postaje z veseljem predvajale slovensko glasbo. Zdaj jih več kot polovica slovenske izvajalce predvaja samo v nočnih urah, toliko, da izpolnijo z zakonom določeno glasbeno normo. Včasih je bilo veliko televizijskih oddaj, kjer si lahko predstavil svoje delo, svoje videospote, zdaj tega ni. Videospot ali pesem daš lahko na YouTube, potem pa te, če imaš srečo, blokirajo in imaš vsaj nekaj reklame od tega. Takrat so se projekti prodajali dobro, jaz sem recimo album, na katerem je bil Rdeč ferrari, prodala v dobrih 30 tisoč izvodih, številke so bile super. Prodaje albumov danes skoraj ni. Kar zadeva preživetje, se mi na srečo celotna zadeva ni preveč spremenila. Veliko nastopam, saj živim od nastopov in zabavanja občinstva, položaj pa se je zelo spremenil, saj glasbeniki nimamo kje promovirati novih projektov.

Omenili ste albume, vam je slabih 40 tisoč prodanih izvodov prineslo kaj denarja? Ves čas namreč od glasbenikov poslušamo, da se od pravic ne da živeti. Ste vi torej od tega dobili kakšen konkreten denar? To je meni takrat krila založba in od prodaje smo snemali videospote, od dve do tri pesmi, dobila sem tudi nekaj denarja. Denar je bilo mogoče vlagati v svoje nove projekte in razvoj. Iz tega denarja smo plačevali avtorje, ki so pisali skladbe. Dalo se je nekaj zaslužiti.

Kako pa je z nastopi? Se recesija pri vas kaj pozna? Jaz sem zabavljač in od nekdaj delam glasbo za zabavo. Ljudje se na srečo še vedno radi zabavajo. Seveda se upad zaradi krize pozna. Nastopov je manj, včasih jih je bilo ogromno, na srečo pa lahko še vedno povsem normalno delamo in živimo od glasbe same.

Z možem Dejanom sta povezana tudi poslovno. Delata vse od nastopov do ozvočenja, vseeno pa vama uspe to uskladiti tako, da gresta na kakšen krajši oddih. Kako vam uspeva uskladiti urnika družine in dela? Dopustov je sicer pri nas bolj malo oziroma so zunaj sezone, ko je nastopov manj. Dejan ima dobro poslovno žilico in ukvarjamo se z vsem od organizacije dogodkov do odrov in streh. Mi smo radi skupaj in radi pridno delamo. Če rad in dobro delaš, ni težko usklajevati družinskega življenja, super je, ker sva poslovno povezana in lahko urnik načrtujeva sama. Ko je čas za nas, za družino, se temu posvetimo, tako da ni večjih težav s tem, da bi uskladili urnike.

V zadnjem času ste spremenili tudi rdečo nit glasbe. Je to načrtno? Kot rečeno, delam že skoraj dvajset let. V tem času se je glasbena produkcija močno spremenila in tako se spreminjam tudi jaz, v glasbenem smislu seveda. Ker je v zadnjem času v trendu bolj plesna glasba, so takšne tudi moje skladbe, ki so bile od nekdaj drugačne. Z glasbo se ne moreš opredeljevati, sem zabavljač, rada imam različne zvrsti glasbe in to se odraža tudi v moji glasbi.

Kar nekaj časa ste bili tudi voditeljica televizijskih in radijskih oddaj. Pogrešate to delo? Televizijsko vodenje je bilo moje delo deset let. Iskreno povem, da mi manjka, stik z gledalci prek kamere je svojevrsten izziv in posebna vrsta dela. Zadnja oddaja, ki smo jo posneli, je bila preprosto super izkušnja, imela je tudi visoko gledanost. Tisti, ki smo oddajo delali, in tisti, ki so jo gledali, smo se ob njej zabavali. Če bi zdaj obstajala neka super ideja za oddajo, bi jo z veseljem sprejela, ne glede na zvrst. Sicer pa še vedno vodim številne dogodke, žal ne pred kamerami.

Ste že razmišljali, da bi oddajo naredili sami, da bi se tako vrnili na male ekrane? Vas to sploh mika? Da, seveda me. Vsa leta, odkar nisem več na televiziji, sem imela kar nekaj dobrih idej, doma imam kar nekaj scenarijev za različne oddaje, ideje si redno zapisujem. Verjamem, da bo enkrat na drugi strani partner, ki ga bo to zanimalo. S kamero nisem obremenjena, rada bi delala nekaj dobrega, vseeno mi je, ali bom pred ali za kamero. Nisem obremenjena s tem, da bi morala biti voditeljica, čeprav je vodenje moja velika ljubezen.

Dotakniva se nekoliko vaših fotografij. Čeprav ste vmes postali mamica, so še vedno zelo seksi, še vedno vam ni težko pokazati svojih atributov, kajne? Kje je meja, čez katero ne bi šli? Meje seksapila obstajajo. Otrok me vidi takšno, kot sem, tudi brez vsega. A to ne pomeni, da bi se slikala gola za kakšno moško revijo. Nimam nič proti takšnim fotografijam, nekatere so celo zelo lepe, umetniške, rada si jih tudi ogledam, pa naj gre za moške ali ženske. Nimam te želje, da bi se slikala gola, lahko pa se fotografiram v kopalkah. Saj me tako ali tako vsi vidijo v kopalkah na plaži, kajne? (smeh) To se mi ne zdi nič spornega in ne vem, zakaj ne bi imela tudi takih fotografij.

Je težko biti Natalija Verboten in biti v kopalkah na plaži? Si vas moški ves čas ogledujejo? Ne vem, nikoli nisem razmišljala o tem. Nisem obremenjena s tem. Ko sem Natalija Verboten na dopustu, sem Natalija Verboten na dopustu. Radi imamo sicer mir, radi smo sami, izbiramo takšne kotičke, ki niso ravno najbolj obljudeni, a vseeno: s tem nimam težav. Znajdemo se po svoje, da se na dopustu dobro počutimo, ne gledam pa na to, ali me kdo opazuje. Prepoznavnost je del moje službe, temu se ne morem izogniti, lahko pa uredim, da imam zasebnost, ko jo želim, in s tem nimamo težav.

Pa Dejan ni nič ljubosumen? Seveda je, pa saj sem tudi jaz ljubosumna. (smeh)

Vi tudi? Da, seveda! Govorim vam s svojega stališča: zdi se mi, da moraš biti, če imaš nekoga rad in ti je všeč, malo ljubosumen. Da vidiš, da partnerju in konec koncev tudi tebi ni vseeno. Malo ljubosumja se mi zdi super.

Pa si gresta z Dejanom kdaj tudi na živce glede na to, da delata skupaj? Ne, nimava teh težav. Naš urnik je narejen tako, da je družina na prvem mestu, in temu prilagajam tudi svoj čas. Vedno moram imeti čas za družino. To pomeni, da sem dopoldne v pisarni, urejam poslovne zadeve, popoldne sem z Maxom, čez konec tedna nastopam, Dejan pa je ves čas na terenu. Midva z Maxom velikokrat težko čakava, da pride Dejan domov in da smo skupaj. Decembra recimo komaj čakava, da se vidiva na nastopih, ker sva vsaj takrat skupaj. Nismo toliko časa skupaj, da bi si šli na živce, daleč od tega. Skrbim za Maxa, za posel iz pisarne, Dejan je na terenu med tednom, jaz pa konec tedna.

Ali skladba Bum Tras Bum napoveduje tudi nov album? Ne, ker se preprosto ne izplača tega delati.

Govorila sva že o tem, kako pomembna je promocija prek spleta, ste tudi sami dejavni na socialnih omrežjih? Delite z oboževalci stvari tako kot druge svetovne zvezdnice, recimo Rihanna? Ne, kot Rihanna ne, ker ona je v tem pogledu po moje resnično ekstrem, malce preveč je razgaljena. Seveda, tudi nekaj zasebnosti delim s svojimi oboževalci, ampak manjši del.

Zasebnost je del vašega življenja, ki ga, zdi se tako, kar dobro varujete? Kdaj ste si postavili meje, do kod spustite novinarje, in na podlagi česa? Te meje sem postavila dokaj kmalu in dokaj visoko. A rumeni mediji so vseeno nekajkrat udrli v moje življenje. Poroko sva na primer pripravljala zelo zaupno, želela sva nekaj malega, intimnega, bilo nas je dvanajst. Klub temu je ena od rumenih revij – na žalost jim je to sporočil neki naš nekdanji prijatelj – to izvohala. Dan ali dva prej so me poklicali in mi povedali, da bodo tja prišli, če mi bo prav ali ne. Potem smo se vseeno nekako vdali v usodo in naredili tako, da so šle stvari mirno mimo. Tudi ko se je rodil Max, sva ga želela imeti zase, nisva ga želela pokazati medijem, a sem ugotovila, da bom imela več miru, če ga medijem pokažem. Odkar smo to naredili, imamo mir. Radi imamo zasebnost, naš dom, naša hiša, to je samo za nas, preostalo pa tu in tam delimo z mediji in oboževalci.

Pa vas kdaj vse to zmoti? Bi raje imeli več miru? Prepoznavnost je super, če se ti zgodi, da te poznajo vsi ljudje v državi, pa če si jim všeč ali ne. Prepoznavnost je dobra za posel, a vsaka služba ima tudi svoje manj ljube strani, vsak vzame to v zakup. Če si želiš zasebnost in si malo iznajdljiv, si jo lahko izboriš, lahko jo imaš.

Pa poskušajva na hitro: vam policisti kaj spregledajo, ker ste Natalija Verboten? (smeh). Da, tudi, priznam! Včasih pa tudi ne. Sem že naletela na takšne, ki so me lovili po Ljubljani. Z navijalkami sem se peljala v avtomobilu, zraven sem telefonirala, česar ne bi smela. Peljala sem se na slikanje, potem pa sta me postavila iz avta, pokazati sem morala vso opremo. Zagrozila sta mi, da bom, če naredim še eno samo napako, plačala visoko kazen. Sledila sta mi in me spremljala do konca moje poti. Odvisno je od človeka: nekateri so prijazni, drugi pa si dajo duška, ko te prepoznajo.

Kako pa se spoprijemate s tem, da ste mama in da je vaš Max otrok znane mame? Midva z Dejanom se resnično trudiva, da sva kar se da normalna, in mislim, da nam uspeva. Večina ljudi si misli, da bom, ker sem znana, želela ne vem kaj, a kmalu spoznajo, da smo tudi mi povsem normalni ljudje, ki živijo povsem normalno življenje, da sva normalna starša, ki čisto normalno skrbita za svojega otroka. Sva ljubeča starša, a obenem tudi zelo stroga, tako da je Max navajen mej, reda in discipline, zato nima težav z vključevanjem v družbo.

Ne spreglejte