Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 6. 2013,
13.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Pionirski dom

Četrtek, 13. 6. 2013, 13.26

8 let

Pionirski dom se bo ob 50-letnici spremenil v veliko ustvarjalnico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pionirski dom, ki v letošnjem letu praznuje 50. obletnico ustanovitve, bo v prihodnji sezoni ponudil vrsto novih delavnic in tečajev za otroke ter pet festivalov.

Ob praznovanju obletnice, ki bo vrhunec doseglo 5. in 6. septembra, pa se bosta po besedah direktorice Viktorije Potočnik Pionirski dom in okolica spremenila v veliko ustvarjalnico.

V prihodnjem letu bo Pionirski dom poleg že okoli 60 ustaljenih delavnic za otroke ponudil tudi literarni natečaj za kratke zgodbe osnovnošolcev druge in tretje triade, vrsto novih glasbenih delavnic, od saksofona po do citer, ter nekaj novih jezikovnih tečajev, pri katerih se bodo osredotočili na jezike sosednjih in bližnjih držav.

Pionirski dom ni ohranil zgolj svoje vitalnosti in smelosti, je ena osrednjih in največjih kulturnih institucij, ki izvaja programe izobraževanja za kulturo mladih, je poudarila Potočnikova.

Dodala je, da se v Pionirskem domu zavedajo, kako pomembno je otroke že v najmlajših letih začeti vključevati v kulturno-umetniške vsebine. Zato za starše, ki zaidejo v finančne težave, ponujajo tudi pomoč pri plačevanju tečajev, da otrokom ne bi bilo treba med letom zapustiti programa.

"Naše stališče je, da takšne težave ne smejo prizadeti otroka. Poskusimo najti tudi donacije in sponzorje. Tako smo letos rešili med sedem in osem odstotkov mladih, ki obiskujejo Pionirski dom," je pojasnila.

Kot v letošnjem šolskem letu bo Pionirski dom tudi prihodnje leto pripravil pet festivalov za osnovnošolce in srednješolce - festival naravoslovja Hokus pokus, filmski festival Zoom, 12. otroški festival gledaliških sanj, 7. glasbeni festival ter v sodelovanju z društvom Qulenium plesni festival Kalejdoskop.

Ob praznovanju 50. obletnice v Pionirskem domu pripravljajo tudi spominsko knjigo, ki pa po besedah Potočnikove ne bo navadna monografija, ampak so povprašali generacije ljudi, ki so obiskovale Pionirski dom, "kakšno sled je v njih pustil". Kot je dejala, so prejeli preko 60 besedil raznih oseb, med katerimi so tudi Saša Pavček, Lev Kreft, Milan Dekleva in Polona Vetrih.

V septembru bodo v okolici doma pripravili vrsto delavnic, med drugim gledališke, likovne in jezikovne. Delavnice bodo izvajali pedagogi Pionirskega doma in Art centra, pridružili pa se jim bodo tudi ustvarjalci Hiše otrok in umetnosti. Poleg tega pripravljajo veliko srečanje vseh, ki so kakorkoli pomagali ustvarjati zgodbo Pionirskega doma.

Ne spreglejte