Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 7. 2013,
10.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Marina Abramović Jay Z

Sreda, 31. 7. 2013, 10.48

8 let

Marina Abramović: Spoštujem Jay Z-ja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Babica performansa je na spletni strani Reddit odgovarjala na vprašanja uporabnikov in pri tem povedala tudi, da je oboževalka Damiena Hirsta ter da pripravlja projekt z Lady Gaga.

V rubriki Ask Me Anything so na spletni strani Reddit tokrat gostili Marino Abramović, ki te dni na spletni platformi Kickstarter zbira denar za ustanovitev svojega inštituta (MAI). Čeprav bo ta ime nosil po njej, umetnica zagotavlja, da ne gre za osebni projekt: "MAI je za vse. Stavbo sem sicer kupila sama, a sem jo podarila neprofitni organizaciji, tako da tudi dejstvo, da sem plačala načrte za prenovo, ki sem jih zaupala Remu Koolhaasu, ne spremeni tega, da inštitut ni več v moji lasti, temveč je v lasti vseh." Pri tem je dodala, da šele zadnjih deset let služi denar, večino denarja pa je namenila prav inštitutu.

Ker njena zgodba o uspehu vključuje tudi dolgo obdobje preboja in boja za preživetje, temu primerno ceni ljudi, ki so se za svoj uspeh trudili tako kot ona. Tudi Jay Z-ja, za katerega pravi, da ga spoštuje, saj se mu je iz revnega okolja uspelo prebiti na vrh v svetu rap glasbe. Njegov performans Picasso Baby, ki so ga na spletni strani Hyperallergic razglasili za konec performativne umetnosti, pa je babica te zvrsti vzela v bran in dejala, da performativna umetnost nikoli ne umre, temveč se kot feniks vsakič znova rodi iz lastnega pepela.

Očitki, da je njena umetnost senzacionalistična, je ne ganejo, saj gre za tveganje, ki je sestavni del ustvarjanja umetnosti. Če umetnik razume, da je senzacionalizem zgolj stranski produkt njegovega dela, ni težav, v nasprotnem primeru pa lahko senzacionalizem uniči umetnika in umetnost. Tako tudi ne preseneča, da ji je všeč Damien Hirst, za katerega pravi, da je dober umetnik in izreden poslovnež.

Spregovorila je tudi v svojem zasebnem življenju, na primer o dejstvu, da ji je odločitev, da ne bo imela otrok, precej pomagala pri prodoru v umetniški svet, hkrati pa ni nikoli čutila tiktakanja biološke ure. "Ko pogledam nazaj, mislim, da je bila to pravilna odločitev." V svojem življenju se je trikrat zaljubila v umetnika, a se je vsakič končalo tragično, z zlomljenim srcem, za kar pravi, da je neizbežno, saj o tem priča zgodovina parov, kjer sta bila oba umetnika.

Svoj mladostni videz, kljub temu da je stara 66 let, pripisuje črnogorskim koreninam. Njena babica naj bi namreč dočakala 103 leta, prababica pa 116; umetnica obljublja, da bo kmalu objavila njuni fotografiji.

Dodala je, da nikoli ne bi umrla za svojo umetnost, saj je to v nasprotju z njenimi principi, izdala pa je tudi, da je med performansom The Artist is Present razvila posebno tehniko dihanja, s katero je lahko preprečila kihanje. Napovedala je še projekt z Davidom Blainom in Lady Gaga, a podrobnosti ni razkrila.

Ne spreglejte