Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 5. 2013,
12.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Muzej za arhitekturo in oblikovanje

Sreda, 15. 5. 2013, 12.45

8 let

Flamsko oblikovanje za pod krožnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Šest belgijskih oblikovalcev v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje predstavlja namizne instalacije, vse izhajajo iz ideje užitka v druženju in obedovanju.

Do 26. junija v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje na razstavi Pogrinjki za prijatelje #2 predstavljajo namizne instalacije šestih belgijskih oblikovalcev. Vse zasnove izhajajo iz užitka ob druženju in obedovanju ter preizkušanja redinifiniranja razmerja med umetnostjo, oblikovanjem in arhitekturo.

Kustosinja razstave je arhitektka Veerle Wenes, ki v Antwerpnu vodi galerijo Valerie Traan. V njej predstavlja sodobne oblikovalce in umetnice iz Belgije in drugod.

Veerle Wenes so od nekdaj zanimali položaji, ki prepletajo in brišejo meje med umetnostjo, oblikovanjem in arhitekturo. Nič drugače ni niti v primeru izbora okusnega flamskega oblikovanja.

Štirje oblikovalski obredi

Lachaert & d’Hanis

Sofie Lachaert in Luc d’Hanis delata skupaj že več kot dvajset let, njuno življenje in delo sta neločljivo povezana. Ideja skupne ustvarjalnosti oblikovalke in umetnika je prisotna v vseh njunih projektih, od predmetov, pohištva do instalacij, kjer se ne menita za ločnice med umetnostjo, obrtjo in oblikovanjem. Njune subtilne instalacije dajejo vsakdanjim objektom nov pomen in funkcijo ter nepričakovano lepoto. Za svoje delo sta prejela številne nagrade v Belgiji in tujini.

Muller Van Severen

Objekti Fien Muller in Hannesa Van Severena so nastali na pobudo galerije Valerie Traan leta 2010. Fotografinja in kipar, ki sta se z oblikovanjem pohištva in svetil odločila prestopiti meje svojih disciplin, sta ustvarila unikatne oblikovalske kose, ki povezujejo mizo, stopnice, luč, sedež, ležalnik in police v posamezne funkcionalne kompozicije.

Serijo označujejo minimalistične oblike in detajli ter maksimalna uporabnost. Fien Muller in Hannes Van Severen je londonski muzej za oblikovanje nominiral za oblikovalca leta 2013.

Diane Steverlynck

Diane Steverlynck je po študiju vizualnih umetnosti nadaljevala še izobraževanje tekstilnega oblikovanja.

Leta 2003 je v Bruslju odprla svoj studio, kjer razvija objekte in tekstilne dodatke za različna podjetja ter zasebne projekte notranje opreme. Za vsemi njenimi izdelki vselej stoji konkretna zgodba ljudi in materialov.

Benoît Van Innis

Benoît van Innis je vsestranski umetnik, ki slovi po svojih risbah absurda, objavljenih v časopisih in revijah, kot je The New Yorker, po ritmičnem abstraktnem slikarstvu, monumentalnih freskah in oblikovanju interjerjev v sodelovanju z uveljavljenimi arhitekti.

Oblikoval je tudi serijo cementnih plošč za blagovno znamko Carrelages du Marais in kolekcijo stenskih tapet.

Ne spreglejte