SiolNET. Trendi Svet znanih
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Cirkulacija 2: Dark Forest Disco

4

termometer

Platforma za totalno umetnost Cirkulacija 2 bo v SCCA govorila o svojem odprtokodnem delovanju na ravni umetnost, problematizirala "moško umetnost" in ustvarila zvočno svetlobni ambient.

V projektni sobi Zavoda za sodobno umetnost SCCA se bo danes, 22. avgusta, ob 19. uri z jedrom Platforme za totalno umetnost Cirkulacija 2, Stefanom Doepnerjem, Boštjanom Leskovškom in Borutom Savskim pogovarjala Saša Nabergoj.

Totalna umetniška platforma Cirkulacija 2 je nastala leta 2007, eden od razlog za nastanek je bilo opažanje ustvarjalcev, da se galerijski prostori vse bolj centralizirajo in specializirajo. Protipol temu so videli v ustvarjanju prostorov umetniških kolektivov, ki jih vodijo umetniki sami. Cirkulacija si je tako za okolje svojega dela, izmenjav, druženj, produkcije in prezentacije uredila prostore v nekdanjih Tovarni Rog.

Dogodki, ki jih Cirkulacija prireja v nekdanji tovarni koles ali ob gostovanjih v različnih galerijah in festivalih stremijo k večplastnosti, modularnosti in prepletu umetniškega dogajanja in objektov, ki nastaja hkrati, lahko tudi izpod rok več avtorjev. Temeljna izhodišča so samoprodukcija, samomotivacija in samooorganizacija, ki deluje onkraj hierarhiziranih in specializiranih struktur delovanja. Ustvarjati želijo mikro družbene situacije, kjer med umetniki poteka iskrena komunikacija, transparentno delovanje, interakcije in odnosi. Totalnost platforme vidijo ravno v tem, da ne gre le za produkcijo in predstavljanje intermedijske umetnosti, temveč da je v njihovo delovanje vpisana tudi družbena resničnost. Svoje delovanje razumejo kot svojevrsten družbeni eksperiment.

Ob presečišču intermedijske umetnosti med starimi in novimi tehnologijami kot podstatjo umetniških intervencij in projektov, ki nastajajo, umetniki modele obravnave tehnologije prenašajo tudi na medčloveške odnose. Med temi so na primer principi naredi sam, odprtokodnost, svoboda kulture in ustvarjanja. Na različnih ravneh tako ustvarjajo prostor za povezovalno umetnosti, iščejo nove načine sodelovanja in delovanja, ki je povezano tudi s posebnostmi njihove umetniške prakse. Ta je procesna, nespektakularna in eksperimentalna.

O tem, kot tudi o vprašanju "moške umetnosti", bodo člani umetniškega kolektiva razmišljali v pogovoru v SCCA, čemur bo sledilo še odprtje zvočno svetlobnega ambienta s kulinaričnim družabnim programom Dark Forest Disco.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin