Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 1. 2013,
14.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

recept skuta Prlekija

Petek, 11. 1. 2013, 14.25

8 let

Sladki konec tedna: Prleška gibanica

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Za razliko od prekmurske sestrične ima prleška gibanica le eno vrsto nadeva. Zato ni nič manj slastna, je pa priprava bolj preprosta.

Velja rek, da je receptov za prleško gibanico toliko, kot je prleških gospodinj. A vendar obstaja osnovni recept, ki ga potem bolj kreativne kuharice po svoje obogatijo. Za prleško gibanico se uporablja izključno vlečeno testo, nadev med plastmi testa, gübami, pa je le eden – mešanica skute, kisle smetane in jajc.

Nekoč je bila "prlečka" nesladkana, novodobne različice pa imajo sladek nadev. Nekatere so nadgrajene še z rozinami, včasih pa so menda ob trgatvi prleške gospodinje v nadev dodajale sveže grozdje.

Naš tokratni recept oziroma zamisel, kaj ta konec tedna potisniti v pečico, je osnovna prleška gibanica. Sami jo seveda lahko obogatite z rozinami ali kakšnim drugim dodatkom, a vendar jo najprej preizkusite v tej obliki. Zagotavljamo namreč, da ji prav nič ne manjka.

Prleška gibanica Testo

(Priprava vlečenega testa terja nekaj izkušenj in časa. Obstaja tudi povsem legitimna bližnjica, ki ne bo vplivala na videz in okus gibanice – kupljeno vlečeno testo, ki ga najdete v hladilnikih oziroma zamrzovalnikih trgovin z živili.)

500 gramov moke 1 žlica kisa 1 žlica olja 1,5 decilitra mlačne vode ščepec soli

Iz sestavin zamesimo gladko in voljno testo, ki se ne oprijema rok. Zapomnite si – dlje kot ga boste gnetli, lažje in lepše ga boste pozneje razvlekli. Oblikujte ga v kroglo, premažite z oljem in ga pokritega pustite, da počiva vsaj dve uri.

Nadev

1 kilogram skute 5 decilitrov kisle smetane 2 jajci 2 žlici sladkorja

Pri pripravi nadeva ni večje znanosti – skuto, sladkor, jajci in približno dve tretjini kisle smetane dobro premešajte.

Priprava gibanice

maslo oziroma olje za pekač in premaz

Na dovolj veliki pomokani površini testo najprej razvaljajte v okroglo obliko, potem pa ga z rokami čim tanjše razvlecite. Položite ga v namaščen okrogel pekač (s premerom okoli 30 centimetrov), pri čemer naj polovica testa enakomerno visi čez rob. Testo, ki visi čez rob, narežite na sedem enakih delov, ki jih boste prepogibali čez nadevano testo v pekaču.

Testo na dnu pekača premažite z maščobo in plastjo nadeva, potem pa čezenj prepognite enega od delov testa, ki visi čez rob. Nato nadaljujte s plastmi nadeva in prepogibanjem testa, pri čemer mora biti zadnja plast testo. Gibanico po vrhu premažite s preostalo kislo smetano.

Gibanico pecite pri 180 stopinjah Celzija okoli 30 minut oziroma dokler ni zlatorjavo zapečena. Postrezite jo narezano na trikotnike, po želji pa jo lahko potresete še s sladkorjem v prahu.

Ne spreglejte