Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 10. 2013,
14.59

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Kobarid štruklji

Četrtek, 3. 10. 2013, 14.59

1 leto, 1 mesec

V Kobarid na štruklje in krapce

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ta konec tedna se lačnim trebuhom splača biti v Kobaridu, kjer pripravljajo praznovanje prav zanje - Jestival.

Zakaj tja? Kobarid, mestece v objemu Krna, Matajurja in Stola, je bilo v preteklosti zaznamovano predvsem s krvavimi boji – spomine na soško fronto še vedno obuja Kobariški muzej. V zadnjem času pa Kobarid postaja pomembno gastronomsko središče, v katerega se zlivajo gostje iz vse Slovenije in tudi tujine. Restavracije in gostilne, združene v Kobariški gastronomski krog, so Breza, Hiša Franko, Jazbec, Kotlar in Topli val, vsaka na svoj način pa promovirajo kulinarično bogastvo zgornjega Posočja.

Zakaj zdaj? To soboto bodo v Kobaridu že tradicionalno slavili svoje slavne štruklje. A ne le njih – letos so praznik razširili, tako da se bodo kobariškim štrukljem pridružili štruklji in krapci iz vse Slovenije in zamejstva.

Kje, kdaj in kaj se bo dogajalo? V soboto bodo na osrednjem trgu v Kobaridu štruklje in krapce izdelovali in ponujali od 11. ure dalje, še več o njih boste lahko izvedeli na delavnicah in predavanjih z gosti, kot so etnolog dr. Janez Bogataj, Ana Roš iz Hiše Franko in Joško Sirk iz z Michelinovo zvezdico nagrajene restavracije La Subida. Sicer pa bodo za dobro voljo dokončno poskrbeli z izbranimi slovenskimi vini in glasbenim programom. Podrobnejši program prireditve najdete tukaj.

Kaj pa okolica? Okolica Kobarida ponuja nemalo možnosti tako za aktivno preživljanje prostega časa kot za sproščen oddih. Ena od lepših naravnih znamenitosti je slap Kozjak, do katerega pelje nezahtevna pot, ki vodi v fascinantno dvorano, v katero buči slap. Reka Soča je privlačna (in mrzla) v vsakem letnem času, iz Kobarida pa ni daleč niti do reke Nadiže. Če ji boste sledili čez italijansko mejo, se boste znašli v Benečiji in čez manj kot 20 kilometrov padli v Čedad, ki očara s slikovitim starim mestnim jedrom in kamnitim mostom, ki pelje čez kanjon Nadiže.

Kako tja? Nobena cesta, ki pelje iz središča države v Kobarid, ni kratka, večina pa jih je prav slikovitih. Iz smeri Ljubljane se lahko do Kobarida pripeljete skozi Idrijo, skozi Škofjo Loko čez prelaz Kladje ali čez Sorico, čez Sorico pa tudi iz smeri Bohinja in Bleda. Pot vas potem vodi skozi Most na Soči in Tolmin. Z Gorenjske se lahko odpravite čez prelaz Vršič in skozi Bovec, s primorskega konca se pripeljete skozi Novo Gorico, iz sosednje Italije pa lahko prečkate obmejni prehod Vrtojba pri Novi Gorici ali Robič pri Kobaridu.

Ne spreglejte