Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 8. 2017,
4.21

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,13

4

Natisni članek

#dopustujdoma Gorenjska #dopustujdoma #dopustujdoma Biseri Slovenije Sorica Soriška planina Na dopustu Najlepši razgledi v Sloveniji

Petek, 4. 8. 2017, 4.21

3 leta, 11 mesecev

Najlepši razgledi v Sloveniji (18): Sorica

Pogled na Sorico, najlepšo slovensko vas #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,13

4

Sorica | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Tam, kjer se občina Železniki stika s sosednjima tolminsko in bohinjsko, najdete Sorico, po mnenju mnogih najlepšo, zagotovo pa eno najlepših slovenskih vasi.

"Tu se pomlad začne v svežih vonjavah, polnih upanja, poletje v valovanju trav, jesen s prvim listom, ki ob igri sonca škrlatno pordeči, in zima s kupi snega," so Sorico, vas pod Soriško planino, romantično opisali domačini. In ta odmaknjena vas, v katero pot iz nobene smeri ni preprosta, je nedvomno fotogenična.

 

A post shared by Matej Zalar (@matejzalar1) on

Destinacija, ki jo pozna (pre)malo Slovencev

Prav odmaknjenost in neodkritost prispevata k njeni privlačnosti. Pogleda na vas, travnike in gozdove, ki jo obkrožajo, ne zmoti nič in nihče, občasno srečate le kakšnega kolesarja ali motorista, ki so ga pritegnile tamkajšnje panoramske in zaradi ovinkov nikoli dolgočasne ceste.

Najlepši razgled na vas se razlega s klopce ob kipu najbolj znanega soriškega sina, slikarja Ivana Groharja, po njem pa je poimenovana tudi krožna pohodna pot, označena z rumenimi tablami, ki se začne pri Groharjevi hiši ter vas popelje po najpomembnejših in najlepših kotičkih Sorice.

 

A post shared by L U C Y (@lucyscache) on

 

A post shared by Michael Miller (@mgmstudious) on

Prizorišče znanih slovenskih filmov

Podobno kot ena najbolj fotografiranih turističnih kmetij v Sloveniji, ki smo jo že predstavili v rubriki Najlepši razgledi Slovenije, je tudi podoba Sorice že pogosto krasila slovenske turistične prospekte. Je pa tudi eden najbolj "filmskih" slovenskih krajev, za naravno kuliso so jo namreč uporabili v več slovenskih filmih, na primer Lucija, Pastirci in Ljubezen nam je vsem v pogubo, na tamkajšnjem pokopališču pa so posneli tudi pogreb Presečnikove Mete iz Cvetja v jeseni.

 

A post shared by Jana Jocif (@jjocif) on

Prvi prebivalci so bili priseljenci iz Tirolske

Ti kraji imajo dolgo in pestro zgodovino. Na ukaz freisinškega škofa so območje Spodnje in Zgornje Sorice ob koncu 13. stoletja poselili priseljenci iz Tirolske in v teh krajih se je posebna nemška govorica ohranila vse do konca druge svetovne vojne. Do leta 1947 je v neposredni bližini potekala tudi tako imenovana rapalska meja, katere ostanke, kot so bunkerji, lahko še vedno vidite na bližnji Soriški planini.

Kako tja?

Do Sorice se lahko - s poljubnim prevoznim sredstvom - pripeljete iz Železnikov ali Bohinjske Bistrice. Tretja možnost, cesta prek Petrovega Brda, ki vas v Sorico pripelje s primorske strani, je zaradi prenove zaprta predvidoma do konca oktobra 2017.

 

Ne spreglejte