Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 3. 2013,
7.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sevilla velika noč

Ponedeljek, 25. 3. 2013, 7.09

8 let

Najpomembnejši teden v Sevilli

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na cvetno nedeljo se je začel najpomembnejši teden v španski Sevilli.

Ne, to ni tisti teden, ko domače moštvo igra z Barcelono ali Realom. Niti teden, ko dozorijo slavne grenke pomaranče. Letni vrhunec Seville je veliki teden, čas med cvetno nedeljo in veliko nočjo. Hotelske sobe za ta teden so rezervirane že pred najmanj enim letom.

Zakaj?

Ker je v Sevilli ena najbolj znanih velikonočnih procesij na svetu. Je mešanica karnevala – pa naj se to sliši še tako blasfemično – in globoke vere. In zahvaljujoč španskemu vremenu se vse dogaja na ulicah. Pomislite na škofjeloški pasijon in ga pomnožite s tisoč. Že naš pasijon je fascinanten, seviljske celotedenske procesije pa so paša za oči, čute in – če verjamete – tudi za srce. Žar Andaluzije se pomeša z religijo in dobimo dobro fešto.

Za vse to pa so krive bratovščine, hermandades. Ne, to niso skrivne cerkvene združbe, ki vplivajo na vatikansko politiko, temveč skupine, ki so posebej zadolžene za to, da organizirajo procesije od svoje kapele do katedrale. Za nastop se pripravljajo mesece vnaprej, članstvo v bratovščinah pa je omejeno in se največkrat podeduje. Člani so ponavadi oblečeni v kute s kapucami, tako da so videti zlovešči kot kakšni člani KKK-ja, čeprav so daleč od tega. Na poti jih spremlja pihalna godba, nekje na sredi povorke pa so tri lesene podobe velikega tedna – trpeči Kristus in Marija.

Dolžina procesije je odvisna od tega, kje je sedež bratovščine. Najdaljše trajajo tudi več kot deset ur. In ker je trenutno na seznamu okoli 50 bratovščin, bo Sevilla ta teden bučna. Ali pa mistična. Nočne procesije so tihe, molčeče, člani bratovščin pa po ulicah hodijo z dolgimi svečami. Podoba skupine ljudi, ki oblečeni v kute, s koničastimi kapucami na glavi in dolgimi svečami v rokah tiho stopajo po temnih ulicah, na čelu povorke pa je križ, gledalcu po hrbtu požene mravljince.

Čeprav je tradicija procesij še iz srednjega veka, pa se naključni obiskovalec ne more znebiti občutka, da je pri vsej zadevi kljub vsemu religija vsaj malo pomešana s poslom. Zakaj bi bili sicer hoteli v tem času dražji? In zakaj bi se na poti procesij, posebej v okolici katedrale, naenkrat povečalo število uličnih prodajalcev prigrizkov? A če zanemarimo ta aspekt, je veliki teden v Sevilli dogodek, ki se ga splača videti vsaj enkrat. Če ne drugega, je ponavadi takrat v Sevilli že pošteno toplo.

Ne spreglejte