Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 11. 2013,
13.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

izlet Miklavž

Četrtek, 28. 11. 2013, 13.17

8 let

Na ognjeni ples s parklji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Miklavž bo pridne otroke obiskal prihodnji teden, že ta konec tedna pa bodo v Podkorenu tiste manj pridne že tradicionalno strašili parklji iz Slovenije, Avstrije in Italije.

Zakaj tja? Ljubitelji snega Zgornjesavsko dolino dobro poznajo, ne le zaradi tamkajšnjih smučišč, ampak preprosto zato, ker so tisti kraji med prvimi v Sloveniji, ki jih pobeli sneg. Območje med Kranjsko Goro in Ratečami oziroma mejo z Italijo zaradi nizkih temperatur imenujejo kar Kranjska Sibirija, in če se vam zdi, da pri vas doma mraz še ni dovolj pritisnil, ga boste tam zagotovo izkusili.

Zakaj zdaj? Za vsaj en vroč večer pa konec novembra oziroma v začetku decembra vsako leto poskrbijo parklji, ki prilomastijo v Podkoren. Nekateri so domači, drugi iz okoliških krajev, veliko pa jih pride tudi z druge strani meje, tako iz Avstrije kot iz Italije. Tako bo tudi nocoj, saj se ob 18. uri začenja Krampuslauf, tradicionalno srečanje parkljev treh dežel in njihov ognjeni spektakel. Za protiutež ognju letos prvič prirejajo tudi pravi ledeni boj, na katerem bodo predstavili izdelavo ledenih skulptur.

Kaj pa okolica? Če še niste obiskali bližnjih Zelencev, izvirov Save Dolinke, se čim prej odpravite tja. Talni izviri s svojo izrazito zeleno barvo začarajo vsakega obiskovalca. Če pa vas mika skok čez mejo, vas le slabih 20 kilometrov od Podkorena čaka Trbiž, ki še zdaleč ni le tržnica z usnjem, po kateri smo ga včasih najbolj poznali. Zrasel je namreč v resno turistično središče, ki živi tudi zunaj smučarske sezone. Tamkajšnja smučišča še niso odprta, zato se sprehodite po središču, pokukajte v tamkajšnje butike ali, še bolje, izvrstne delikatese in vinoteke, ne nazadnje pa tam še vedno živi tudi pokrita tržnica, kjer lahko med drugim še vedno izbarantate kakšen usnjen izdelek.

Ne spreglejte