Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 6. 2011,
7.29

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Mrtvo morje

Sreda, 1. 6. 2011, 7.29

5 let, 7 mesecev

Mrtvo morje: branje v "vodnem naslanjaču"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Udobno zleknjen v "vodnem naslanjaču" si mirne duše privoščiš branje časopisa, hkrati pa lahko na najnižji točki na svetu z vodne gladine opazuješ Jordanijo in sosednji Zahodni breg.

Najnižja točka na svetu Z mrtvomorske avtoceste v Jordaniji se v globini blešči temna modrina, sosednje kopno v peščenih odtenkih pa je že Zahodni breg. Jordanska obala se strmo spušča v veliko depresijo, kjer v miru počiva Mrtvo morje, ki se kiti z dvema "lentama": z dobrimi minus 400 metri pod siceršnjo morsko gladino je najnižja točka na svetu, za Asalskim jezerom pa je tudi drugo najbolj slano vodno telo na svetu. Zaradi vročine je izhlapevanje zelo intenzivno, 31-odstotna slanost pa je približno devetkrat višja kot v oceanih, kar onemogoča življenje, zato tudi ime Mrtvo morje. Čeprav v resnici sploh ni morje, ampak slano jezero na meji med Izraelom in Jordanijo.

Lebdenje na morski gladini

Visoka slanost s posledično visoko gostoto vode pomeni res "začinjeno" vodno izkušnjo, na katero te pripravijo navodila na plaži. Ne potapljaj se, ne plavaj daleč od obale, oči in usta si zaščiti pred vodo in poskušaj plavati na hrbtu – ko se že od srca nasmejiš napotkom za plavanje, zabredeš v vodo in se kar ne moreš upreti salvam smeha, ki spremljajo to edinstveno doživetje.

V vodi s tako veliko gostoto je res nemogoče plavati. Na vodni gladini lebdiš kot plastičen pokrovček, ki te izstreli nad gladino ob kakršnemkoli premiku. Ko vseeno hočeš premagati zakone narave in narediti vsaj nekaj zamahov, noge neuspešno mahajo po suhem, zadnjica nič kaj elegantno pokuka iz vode in med prsti ti neuspešno polzi slana voda. Kot predlagajo "pravila" za plavanje v Mrtvem morju, je res najpametneje lebdeti na hrbtu in se prepustiti vodi. Za kratkočasenje seveda pride prav kakšno čtivo – najbolje kaj dnevnega, kar bi kmalu romalo v koš, saj sol pusti uničujoč pečat. Le pazljivo, da te vodni tok ne odnese predaleč od obale, kar bi povzročilo sive lase reševalcu iz vode, ki ima, resnici na ljubo, največ opravka s fotografiranjem navdušenih turistov in opozarjanjem kopalcev, naj lebdijo na hrbtu.

Voda, bogata z mineralnimi snovmi, naj bi imela tudi zdravilne učinke, a zgolj za povsem zdravo kožo, saj je lahko izkušnja z ranjeno kožo v Mrtvem morju nadvse boleča.

Bo Mrtvo morje čez pol stoletja izginilo? Tri milijone let staro slano jezero se zadnja leta srečuje z ekološko katastrofo, saj se je njegova površina v zadnjih 30 letih zmanjšala za približno tretjino. Njegova gladina se znižuje do pol metra letno, tako da se tudi podatki o nadmorski "višini" najnižje ležečega kopnega na svetu žal spreminjajo. Minus 400 metrov se je zdaj menda spustilo že na minus 418 metrov, kar je zaskrbljujoč podatek za jezero brez naravnega odtoka in zgolj z enim pritokom – reko Jordan. A Jordan ne uspe ohranjati stalnega nivoja vode, saj tako Jordaniji kot Izraelu predstavlja vir pitne vode in vode za namakanje obdelovalnih površin, tako da le skromen del rečne vode doseže Mrtvo morje. Svoje dodajo še izhlapevanje in potrebe okoliške industrije, tako da je slano jezero že na seznamu ogroženih jezer.

Državi "skrbnici" menda razmišljata o izgradnji kanala, po katerem bi v Mrtvo morje dovajali vodo iz Rdečega morja, a kdor pozna odnose med Jordanijo in Izraelom, kmalu podvomi o dejanski izvedbi skupnega projekta, ki hkrati pomeni veliko tveganje za naravno okolje. Po drugi strani pa velikansko izgubo v turizmu, saj naj bi Mrtvo morje pri tej hitrosti izginevanja dokončno pomahalo v slovo že čez 50 let – in ena glavnih turističnih znamenitosti Bližnjega vzhoda bi lahko ostala le še opevan mit.

Ne spreglejte