Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 7. 2015,
13.26

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Mrtvo morje Izrael Jordanija ekološka katastrofa

Petek, 31. 7. 2015, 13.26

4 leta, 6 mesecev

Kako umira Mrtvo morje (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mrtvemu morju grozi, da bo zaradi premajhnega dotoka vode preprosto izginilo.

"Nekoč smo imeli 250 tisoč obiskovalcev na leto, pred letom in pol pa smo morali zapreti resort," je za televizijsko omrežje NBC dejal direktor hotela Mineral Beach ob Mrtvem morju Avi Cohen. Razlog za zaprtje hotela ni bil gospodarski, temveč naravni: ob hotelu ni več obale morja, temveč suha puščava in velikanske luknje.

Izsušeno morje, posedanje obale Gladina Mrtvega morja se vsako leto zniža za en meter, kar pomeni, da je morje vse manjše, obala pa vse bolj suha. Namesto turistov na obali morja samevajo velikanske luknje. Od osemdesetih let do danes je zaradi nižanja gladine nastalo pet tisoč kraterjev, samo v zadnjem letu 400.

Kraterji nastajajo le na izraelski obali Mrtvega morja, ker je nižja od jordanske. Ko se gladina morja zniža pod površino obale, ostane 30-metrska plast soli, ki se je nabirala na tisoče let. Sol se počasi usipa in zato nastanejo velikanske luknje, velike kot košarkarsko igrišče, ki uničujejo ceste in podirajo stavbe.

Vodo iz reke porabijo za namakanje in pitje A glavna težava Mrtvega morja je nižanje gladine. Edini vodni vir Mrtvega morja je reka Jordan, ki pa ima vse manj vode, saj njene pritoke uporabljajo za namakanje in so izvir pitne vode v Siriji, Libanonu in Jordaniji. V zadnjih dvajsetih letih se je površina Mrtvega morja skrčila za 30 odstotkov. V šestdesetih letih je reka Jordan v morje prinesla 1,5 milijarde kubičnih metrov vode, zdaj le še sto milijonov kubičnih metrov.

Po podatkih raziskovalne skupine izraelskega parlamenta pa 30 odstotkov vode porabijo tudi za rudarjenje mineralov na obali morja.

Neuresničen projekt cevovoda iz Rdečega morja Tako Izrael kot Jordanija si že nekaj let prizadevata, da bi omilila ekološko katastrofo na Mrtvem morju. Mrtvo morje sicer leži 400 metrov pod gladino Rdečega morja. Že nekaj desetletij obstaja načrt, da bi s cevmi povezali Rdeče morje in Mrtvo morje ter iz Rdečega morja vodo prečrpavali v Mrtvo.

Državi sta že podpisali protokol o sodelovanju pri projektu, ki ga je načeloma podprla tudi Svetovna banka, a so se pojavili okoljski pomisleki, češ da je projekt glede na njegovo ceno popolnoma neučinkovit, saj bi dobesedno pomenil le kapljo v morje.

Ne spreglejte