Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 6. 2016,
17.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,25

2

Natisni članek

križarjenje ladja za križarjenje križarka Koper dopust turizem

Ponedeljek, 6. 6. 2016, 17.05

6 let, 6 mesecev

Med križarkami, ki priplujejo v Koper, tudi svingerska

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,25

2

Azamara Quest | Foto originalcruises.com

Foto: originalcruises.com

Koper se vse bolj uveljavlja kot eno od pristanišč, kjer se ustavljajo velike turistične križarke. Med ladjami, ki se bodo tam zasidrale prihodnje leto, bo tudi ena z nekoliko drugačnim konceptom.

Septembra prihodnje leto bo iz Benetk izplula luksuzna križarka Azamar Quest, ki bo na krovu gostila 690 potnikov. Križarjenje, ki ga organizira mehiško podjetje Original Group, je namenjeno izključno parom, svobodomiselnim ali pa nekoliko zdolgočasenim, ki si v postelji želijo nekaj popestritve - tudi s kom drugim, ne le s svojim partnerjem.

Prepovedani so le intimni stiki s člani posadke

Na ladji bodo namreč potnikom ponujali pestro izbiro prostočasnih dejavnosti, od delavnic za pare do erotičnih tematskih večerov in drugih načinov za "prebijanje ledu" in intenzivnejše druženje. Na določenih delih ladje oblačila ne bodo nujna, na primer v zasebnih sobah za zabavo in ob nekaterih bazenih. Med redkimi prepovedmi, ki veljajo na tem sproščenem križarjenju, je prepoved seksa s posadko, ob tem pa potnike prosijo še, da so po polnoči nekoliko manj hrupni.

Cene se začnejo pri okoli 2.500 evrih na osebo. | Foto: originalcruises.com Cene se začnejo pri okoli 2.500 evrih na osebo. Foto: originalcruises.com

Ustavili se bodo tudi v Kopru

Podobne goste so na Jadranu, natančneje na Hrvaškem in v Črni gori, že gostili, križarka Azamar Quest pa se bo ustavila tudi na slovenski obali. Kot omenjeno bo izplula iz Benetk, od koder bo plula do Ravenne, nato pa bodo veseli potniki prečkali Jadran, obiskali Split in Dubrovnik, nato pa obrnili nazaj proti severu, se ustavili še v Zadru in Kopru ter potovanje končali v Benetkah.

Veselo križarjenje vsekakor ne bo poceni. Cene osemdnevnega potovanja se začnejo pri dobrih 2.500 evrih na osebo, za najboljši apartma pa je treba odšteti okoli 9.700 evrov na osebo.

Začetna in končna destinacija osemdnevnega potovanja bodo Benetke, vmes pa se bodo ustavili v Ravenni, Splitu, Dubrovniku, Zadru in Kopru. | Foto: originalcruises.com Začetna in končna destinacija osemdnevnega potovanja bodo Benetke, vmes pa se bodo ustavili v Ravenni, Splitu, Dubrovniku, Zadru in Kopru. Foto: originalcruises.com

Letošnja sezona bo ena najboljših do zdaj

Letos v Kopru pričakujejo eno najboljših sezon do zdaj, ko govorimo o obisku turističnih potniških ladij. "Pričakujemo drugo najboljšo sezono po letu 2011, ko smo našteli 78 pristankov. Letos pričakujemo okoli 70 ladij in okoli 75 tisoč potnikov," je povedala Jana Tolja z Mestne občine Koper. Do zdaj so med turisti s križark, ki so priplule v Koper, našteli že več kot 110 različnih narodnosti, prevladujejo pa angleško govoreči potniki, torej Britanci, Kanadčani in Američani. "Kar nekaj je Južnoameričanov, iz Evrope pa je največ Nemcev in Francozov," je dodala Tolja.

Največ denarja pri nas pustijo Severnoameričani

Med vsemi temi narodnostmi so se za najboljše obiskovalce, kar zadeva potrošniški denar, izkazali Severnoameričani. Študija, ki jo je leta 2014 izvedla ena od beneških fakultet, je namreč pokazala, da so med obiskom Kopra in drugih lokacij po Sloveniji največ zapravili Kanadčani in Američani, najmanj pa Britanci.

Potniki s križark v Sloveniji povprečno pustijo 77 evrov. | Foto: Matej Leskovšek Potniki s križark v Sloveniji povprečno pustijo 77 evrov. Foto: Matej Leskovšek

"V tisti sezoni smo izračunali – in predvidevam, da podobno velja tudi zdaj –, da potnik pri nas porabi v povprečju 77 evrov, član posadke pa 25 evrov. Za primerjavo: v Benetkah porabijo 110 evrov, torej je potrošnja pri nas v Sloveniji zelo zelo dobra," je še povedala Jana Tolja s koprske občine.

Le redkokateri potnik ostane na ladji, večina se jih odloči za izlete in oglede

"Glede na to, da je razdalja za avtobusne prevoze na izlete omejena, se ti potniki odpravijo na destinacije na zahodu Slovenije, v Postojnsko jamo in Lipico, do Bleda in Bohinja ter seveda v Ljubljano, odhajajo pa tudi v naša obalna mesta in istrsko zaledje," je pojasnila Tolja in izpostavila še en zanimiv podatek: "Če naredimo primerjavo s prvimi prihodi ladij med letoma 2005 in 2009, zdaj opažamo, da se za izlete in oglede odloča veliko več potnikov. Zdaj pravzaprav ni več potnika, ki bi med privezom ostal na ladji, ampak se velika večina kam odpravi, če ne drugega, na ogled Kopra."

Ladja za pol milijarde evrov: sprehodili smo se po novi potniški križarki

To so vsaj 200 metrov dolge potniške ladje, ki bodo letos priplule v Koper

Mladi Slovenci, ki služijo tisočake na velikih križarkah

Ne spreglejte