Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 7. 2016,
10.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

prostovoljstvo Ameriška gospodarska zbornica

Ponedeljek, 4. 7. 2016, 10.05

6 let, 6 mesecev

Superjunak je prostovoljec vsak

Oglasno sporočilo

Planina, 17. 6. 2016. Vračamo družbi je projekt korporativnega prostovoljstva, ki ga AmCham Slovenija organizira že četrto leto zapored. V preteklih treh letih je sodelovalo 99 podjetij, ki so bila dejavna na 124 različnih lokacijah po Sloveniji, vključenih pa je bilo kar 1.580 prostovoljcev, ki so opravili 9.900 prostovoljskih ur.

Na Korporativnem dnevu prostovoljstva so skupaj s predstavniki gospodarstva in podporniki projekta (Abbvie, Zavarovalnica Triglav, Petrol, Europlakat, TSmedia, Aviat, Microsoft, Društvo Vez-je, Odvetniška družba Jadek &Pensa) ter zaposlenimi na veleposlaništvu ZDA v Ljubljani in tudi s pomočjo delavcev in otrok Vzgojnega zavoda Planina zavihali rokave ter popolnoma obnovili sobe za 12 otrok.

Zanje je VZ Planina šele prvi pravi dom, prvo varno okolje, prvi prostor, ki mu lahko rečejo "moja soba" – nekaj, kar je za vse nas popolnoma samoumevno. Vseh 30 sob VZ Planina so zahvaljujoč Društvu Vez-je in Microsoftu opremili tudi z računalniki in programsko opremo. Skupaj je za dobrobit otrok delalo več kot 150 prostovoljcev. Zahvala za pomoč pri obnovi gre tudi podjetjem Studio Moderna, OBI in JUB, ki so pomagali z vzmetnicami, orodjem in barvami, ter podjetjema Orbico in Mars za donacije za otroke. Pa tudi oblikovalki Saši Alič, ki si je zamislila podobo novih sob.

Vzgojni zavod Planina opravlja javno službo na področju vzgoje in izobraževanja otrok, mladostnikov s čustvenimi in vedenjskimi motnjami ter z lažjo motnjo v duševnem razvoju. Zavod ponuja interno osnovno šolanje z nižjim izobraževalnim standardom in nižje poklicno izobraževanje za poklice, kot so obdelovalec lesa, pomočnik v tehnoloških procesih ter pomoč v biotehniki in oskrbi. Poleg tega skrbi tudi za opismenjevanje romskih otrok, ki niso obiskovali pouka. Od 20 do 37 mladostnikov iz vse Slovenije živi v petih samostojnih hiškah sredi novejšega naselja, za njih pa z veliko strasti in razumevanja podnevi in ponoči skrbijo učitelji, vzgojitelji, zdravstveni tehniki, svetovalni delavki, psihiatrinja in administrativno-tehnično osebje.

 | Foto:

David Burger, namestnik veleposlanika ZDA v Sloveniji: "Ponosni smo na sodelovanje z AmCham v korporativnem prostovoljstvu. Prostovoljstvo in korporativna družbena odgovornost sta zelo pomembni dejavnosti v ZDA. Podajamo roko otrokom na Planini in zelo vesel sem, da tudi z ameriške ambasade prihajamo v velikem številu in bomo skupaj naredili nekaj dobrega."

Leonida Zalokar, ravnateljica Vzgojnega zavoda Planina: "Zelo sem ganjena. Družbe se razlikujejo tudi po tem, koliko namenijo najranljivejši skupini prebivalstva, to so otroci s posebnimi potrebami. Glede na programe zavoda Planina smo prvi v Sloveniji in tudi Evropi, ki ponujamo celostno oskrbo, tudi medicinsko. Vsi tukaj delamo z željo, da bi jim ponudili najboljše, in imamo jih iskreno radi."

Ajša Vodnik, izvršna direktorica AmCham Slovenija: "Danes bomo naredili nekaj dobrega drug za drugega in drug z drugim. Hvala vsem prostovoljcem."

 | Foto:

Maja Vauda in Natalija Petkovič Podjaveršek, Abbvie: "Smo inovativno podjetje in svoje poslanstvo vidimo širše, želimo izboljševati življenje ljudi v širšem smislu. Akcija, kot je Vračamo družbi, je zagotovo prav to. Ne glede na to, da smo mednarodno podjetje, smo zelo vpleti v lokalno okolje. Redno se udeležujemo akcije Vračamo družbi in širimo dobre prakse AmCham Slovenija."

 | Foto:

Matej Potokar, Microsoft: "Dan korporativnega prostovoljstva je velik navdih vsem, ki sodelujemo. Predvsem zato, ker nam ponuja možnost, da naredimo nekaj dobrega za tiste, ki so manj privilegirani. Taka izkušnja vsakega posameznika obogati in ga navdihne. Vsak, ki preživi dan pri takem angažmaju, bogati sebe in druge ter odide domov z zelo pozitivnimi občutki. Verjamem, da je to zgodba, ki bi morala zaživeti v vsej svoji veličini po vsej Sloveniji."

Urban Korenjak, direktor trženja, Europlakat: "Europlakat podpira vse oblike medsebojnega sodelovanja, še posebej prostovoljstvo. Vsako leto se udeležujemo akcije korporativnega prostovoljstva, saj vemo, da z malimi koraki lahko veliko naredimo. To potrebujemo vsi!"

Ob prenovi sob so pomagali tudi otroci Vzgojnega zavoda Planina, Davor je ob tem povedal: "Zelo se veselim selitve v novo hišo, še bolj pa počitnic."

Sena, bobnarka iz Vzgojnega zavoda Planina, je dodala: "Danes je za nas poseben dan, super je, da nas je obiskalo toliko ljudi. Veliko stvari počnemo na Planini. Jaz rada bobnam in zelo sem vesela, da sem danes lahko bobnala za vas."

Poleg Korporativnega dneva prostovoljstva po vsej Sloveniji tudi letos potekajo prostovoljske akcije pri različnih nevladnih organizacijah, šolah in zavodih.

Maruša Kmet iz Založbe Rokus Klett, ki redno sodeluje v projektu Vračamo družbi, je dejala: "Naš letošnji prispevek je bil usmerjen k ureditvi okolice Osnovne šole Antona Janše, ki je več kot le šola za vse učence s posebnimi potrebami. Dan, ki smo ga preživeli skupaj z varovanci in zaposlenimi, bo za vedno ostal v naših srcih."

 | Foto:

 

 

Ne spreglejte