Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Četrtek,
31. 12. 2015,
8.31

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

mali junaki otroci starši vzgoja ustvarjanje

Četrtek, 31. 12. 2015, 8.31

5 let

Silvestrovanje za otroke: kje in kako?

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Pred vami je najdaljša noč v letu. Pripravili smo ideje, s katerimi si jo bodo vaši otroci zagotovo zapomnili, preverite pa tudi seznam otroških silvestrovanj 17 slovenskih mest.

Za mlajše otroke lahko pripravite vzdušje in odštevanje že prej. Določite uro, ko boste skupaj prestopili v prihodnje leto. Lahko uro tudi prestavite in odštevate sekunde do navidezne polnoči.

Vzdušje zabave z dodatno okrasitvijo in pripomočki

Če imate otroke, je vaš dom gotovo praznično okrašen že vsaj nekaj dni, če ne kar ves december. Najdaljša noč bo zabavnejša, če boste prostor dodatno popestrili in dodali kak element, ki bi ga lahko uporabili za rojstnodnevno ali drugo zabavo.

Kaj lahko naredite?

- Izobesite pisane balone in na steno nalepite veliko številko 2016. - Poskrbite za predvajanje prazničnih glasbenih uspešnic v ozadju. - Priskrbite si smešne klobučke za zabavo ali, še bolje, naredite jih iz papirja in tanke elastike ter okrasite kar skupaj z otroki. - Ne pozabite na bleščice, še posebej če imate doma princeske. - Lahko organizirate tudi zabavo v doma narejenih maskah. - Dodajte piščali, ki ob vpihu razvijejo papirnat "jezik". - Če vas ni strah sesanja naslednji dan, nastrizite ali natrgajte papirnate konfetke, ki jih boste namesto ognjemeta ob polnoči metali v zrak.

"Slavnostna" pijača in prigrizki

Poskrbite za hrano in pijačo, ki jo imajo otroci radi. Ni treba, da je to cela pojedina, naj bo le nekoliko drugače kot vsak dan, pa čeprav bo to zgolj zabaven način serviranja in oblikovanja sadnih in zelenjavnih prigrizkov. Če ga imajo radi in ga lahko pijejo, brez kakava ne gre. Še posebej se prileže po ogledu ognjemeta, ko se boste z mraza vrnili na toplo. Dodajte smetano in čokoladne ali pisane mrvice, morda sladki greh ali kar oboje. Naj si otroci svoj lonček s kakavom in smetano okrasijo sami.

Lahko je tudi vroča čokolada, ki jih bo gotovo založila z energijo, s katero bodo lažje počakali na polnoč. Namesto tega lahko ponudite tudi sladoled in naj si okrasijo tega. Gotovo ga pozimi ne jejo pogosto in ga bodo veseli.

Spomnite se na vse dobro preteklega leta in zabeležite želje za prihodnje

Pri starejših otrocih poskrbite za aktivnosti, ki jih bodo pripravile k razmišljanju o željah za novo leto. Za oblikovanje ciljev nikoli ni prekmalu ali prepozno, četudi gre za otroške želje. To lahko spodbudite na različne načine.

Negativnost in kritike so v tem primeru prepovedane. Naj se otrok odpre, to bo pomagalo k njegovi samozavesti, dobremu počutju in pomembnemu pozitivnemu pristopu k prihodnjim izzivom.

– Pogovorite se o tem, kar jim je dobro uspelo. Pohvalite jih in naj pohvalijo tudi sami sebe. Izpustite vse komentarje o tem, kako bi lahko bilo še bolje, naj se osredotočijo na to, kar je bilo dobro. Naj pogledajo nazaj in izrazijo, na kaj so ponosni, katere so tiste njihove pozitivne lastnosti, ki so prišle do izraza v preteklem letu.

– Na velik list papirja na sredino napišite številko 2015. Razmislite o vsem, kar ste lepega počeli, kaj vse pozitivnega se je zgodilo, in to zapišite okrog letnice. Obujanje preteklih dogodivščin je vselej zabavno, hkrati pa jih boste zapisali, da se boste lahko kdaj pozneje ob njih spet nasmejali.

– Iz velikega papirja izrežite veliko smreko ali "drevo želja" in iz manjših listov krogce, ki bodo simbolizirali okraske. Nanje lahko zapišete otrokovo željo, dodate na zadnjo stran košček lepilnega traku, otrok pa naj jo prilepi na simbolično drevo.

– Lahko priskrbite škatlico ali okrasite kozarec za vlaganje, kamor boste pospravili vse zapisane želje in cilje za prihodnje leto. Odpiranje škatlice, prebiranje preteklih želja, ugotavljanje, kaj se je uresničilo in kaj ne, ter zapisovanje novih želja lahko postane vaša vsakoletna tradicija.

– Ponudite jim prej pripravljen slavnostni dokument ali papir, kamor lahko narišejo ali zapišejo svoje sanje. Naj ga okrasijo. To lahko pospravite v posebno škatlico do prihodnjega leta ali obesite na vidno mesto.

Sedem idej za silvestrske aktivnosti

Naj bo ta dan samo vaš dan. Številnih aktivnosti se lahko lotite tudi skupaj z družbo, ki je pri vas na obisku.

– Izberite zvezdo večera na karaokah. Prepevate lahko otroške pesmi ali znane svetovne hite. Poiščite jih med svojimi posnetki ali jih na Youtubu. Še bolj bo zabavno, če si boste nadeli zabavna "zvezdniška" oblačila in prepevali z mikrofonom, ki je lahko tudi držalo daljše metle.

– Specite piškote v obliki zvezdic ali odtisnite kroge, z zobotrebci vrišite vzorce in jih spremenite v okraske.

– Igrajte se katero od skupinskih namiznih iger ali na primer pantomimo.

– Otrokom lahko priskrbite pobarvanke s prazničnimi motivi. Natisnete jih lahko kar s spleta. Naj jih otroci opremijo z nalepkami ter barvajo z različnimi pisali in barvicami. Naj s temperami narišejo pisane ognjemete ali jih oblikujejo z odtiskanjem pobarvanih dlani.

– Imejte udoben filmski večer. Lahko raztegnete kavč, če imate to možnost, ali nanj namestite dodatne blazine, odeje, vse, kar je mehkega in vam bo zagotovilo večje udobje, kot ste ga vajeni sicer. Prižgite svečke na mizi, stisnite se skupaj in si oglejte katerega od priljubljenih celovečernih risanih filmov.

– Pred pričakovanjem in odštevanjem se lahko odpravite tudi na prijeten večerni sprehod s kresničkami, lampijončkom ali baklami. Da bo le nekoliko drugače od običajnega.

Ne spreglejte