SiolNET. Trendi Moda
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tri oblikovalke in Rašica v Nami

4

termometer

Veleblagovnica Nama je bogatejša za tri slovenske modne oblikovalke in eno izmed najstarejših slovenskih tekstilnih podjetij Rašico.

Najstarejša veleblagovnica v središču mesta, ki smo je bolj vajeni po klasičnih oblačilih, se "preoblači". Na manjšem popoldanskem dogodku, ki ga je zabavno povezoval Vid Valič in glasbeno okrasila Nina Pušlar, so predstavili tri nove oblikovalke in Rašico. Kot da bi Nama želela iti v tekmovanje z bližnjo visokocenovno veleblagovnico Galerijo Emporium, so svoj kotiček dobile priznani modni oblikovalki Almira Sadar in Maja Štamol ter Nives, ki je bolj uveljavljena v Italiji.

"To, da imam svoj prodajni kotiček v središču Ljubljane, je zame velika odskočna deska," je povedala mlada oblikovalka Nives, ki ustvarja pod znamko Nives Design. Novomeščanka, ki ima svoj prodajni in ustvarjalni atelje v Italiji v mestecu Cesenatico, je povedala, da se je sodelovanje zgodilo lani na Mesecu oblikovanja, ko se je občinstvo dobro odzvalo na njeno kolekcijo. Svojo oblikovalsko pot je širši javnosti predstavila leta 2004, pred tem je bila znana na Dolenjskem. Oblikovalka pravi, da ima atelje na ulici Leonardo da Vinci, kar ima zagotovo dober vpliv na njen navdih: "Sicer pa so celotno kolekcijo navdihnili morje, morski zrak in vonj po morju," kar se odraža tudi v več modrih odtenkih njenih oblačil, ki so narejena predvsem iz koži prijaznih materialov.

Svoj novi kotiček ima tudi Almira Sadar, kar je nekoliko presenetljivo, saj je njena trgovina slabih pet minut oddaljena od veleblagovnice: "Te stvari so drugačne kot tiste v trgovini," je pojasnila Sadarjeva, ki je še dodala, da bodo sproti ugotavljali, kakšne stranke ima v svoji trgovini in kakšne bodo v centru. Sadarjeva je še poudarila, da to ne pomeni, da bo kolekcija številčnejša, ampak bolj raznolika. "Veliko živih barv, sestavljene barve in materiali, tako kot nek kolaž, čipka in tudi enobarvni materiali," je povedala o igrivih spomladansko-poletnih oblačilih. "Zdi se mi lepa poteza, da so sprejeli slovenske oblikovalce, saj smo lahko enakovredni tujim znamkam. Pravzaprav imamo proizvodnjo v istih slovenskih obratih kot tuje znamke," je komentirala novi Namin korak.

"Moram reči, da sem se jaz tega sicer izogibala, saj se mi je zdelo, da je dovolj, da smo v Žalcu," je na vprašanje, ali gre za prodor iz Žalca v prestolnico, povedala oblikovalka Maja Štamol. "Razlika bo v tem, da bomo imeli v Žalcu še vedno atelje za bolj večerna oblačila in poročne obleke, saj je potreben oseben pristop, zato potrebujeva s stranko mir, medtem ko bodo tu bolj dnevna oblačila," je pojasnila Štamolova, ki je v Nami predstavila kolekcijo, obogateno z mornarskimi detajli in zlato barvo. Štamolova bo ob sredah svetovala strankam, tudi o poročnih in večernih oblekah, a za zdaj te ostajajo v Žalcu: "A če bo šla dnevna kolekcija dobro v prodajo, mogoče naredim še en kotiček s poročnimi."

"Rašica niso več tisti stari puloverji, ki jih nosi naša babica, no, tudi tisti puloverji so še, ampak zdaj so tu moderni oblikovalski dosežki," je poskušal na duhovit način odstraniti stereotipe komik Vid Valič. Nova kolekcija Rašice je ženstvena v črnih, zlatih in bež odtenkih, seveda pa se najdejo tudi cvetlični vzorci. Novi oblikovalci niso pozabili poudariti ženskosti, zato so kroji lepo telirani.

"Rašica ni bila težka izbira glede na to, da so prenovili celotno podobo in so eno zadnjih uspešnih tekstilnih podjetij. Pri oblikovalkah je šlo pa bolj za splet naključij in razgovorov na podlagi tega, kaj potrebuje kupec," je povedala direktorica Mirjana Koporčić Veljić.

Nama pa se bo konec maja, natančneje 25. maja, po vzoru New Yorka, odprla tudi ponoči, ko bodo lahko izbrani kupci, saj bodo imeli to možnost le imetniki ene izmed posebnih plačilnih kartic in Namine kartice, kupovali do 23. ure z dvajsetodstotnim popustom.

Včerajšnje modno popoldansko druženje sta popestrila tudi glas Nine Pušlar, ki je zapela tri pesmi ob spremljavi klavirja, ter pisana pomladno-poletna modna revija znamk, ki se nahajajo v trgovini. Oglejte si jo v fotogaleriji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin