Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Petek,
18. 7. 2014,
13.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Tilda Swinton

Petek, 18. 7. 2014, 13.28

8 let

Pristno ekscentrična Tilda Swinton

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Tilda Swinton je modna muza in filmska zvezdnica, ki še vedno za enega od svojih največjih uspehov šteje, da je vozniški izpit uspešno opravila v prvo. Igralka, ki izžareva pristno ekscentričnost.

Tisti, ki jim je uspelo igralko Tildo Swinton videti v živo, pravijo, da te njena pristna ekscentričnost, ko vstopi v prostor, vznemiri. S svojo podobo igralka izstopa, pa ne le zaradi različnih ekspresivnih frizur in glamuroznih modnih kreacij, temveč tudi zaradi porcelanaste kože in zelenih oči, ki izžarevajo posebnost.

Androgena umetniška in modna ikona je postala leta 1992, ko je zaradi fantovskega videza dobila glavno vlogo v filmu Orlando, nastalem po romanu Virginie Woolf. Od takrat je ostala na filmskem in modnem prizorišču, v zadnjem predvsem s kreacijami znamke Lanvin, Jil Sander in Raf Simons. Pojavlja se tudi v oglasih Chanela in v oblačilih Haiderja Ackermanna ter na straneh modnih revij W in Vogue. Karl Lagerfeld, kot so njegove besede povzeli v ameriški reviji New York Magazine, je izjavil, da čeprav bi po njeni podobi lahko sklepali, da je elegantna sužnja mode, temu ni tako. V resnici je najbolj preprosta oseba, je še dejal.

Igralka, ki živi z dvema moškima Igralka, ki dobro ve, kaj je visoka moda in obvladuje urbani slog ter pozna zahteve rdeče preproge po eleganci, v vse to vnaša nekaj povsem svojega. Zvezdnica, ki je svetovno slavo doživela šele pri 40 letih, zdaj jih ima 53, je potomka pripadnikov srednjeveškega angleško-škotskega klana. Svojo aristokratskost mehča z domišljijo, vznemirja pa tudi s svojim načinom življenja.

Umetnica, ki se je med drugim z materino smrtjo spoprijela v lanskoletnem performansu Maybe(Morda) V newyorškem Muzeju moderne umetnosti, ko je ležala v stekleni krsti kot Trnuljčica, živi v Škotskem višavju z dvema moškima. Prvi je njen partner, 18 let mlajši umetnik Sandro Kopp. Drugi je njen nekdanji partner, umetnik in pisatelj John Byrne, s katerim ima 16-letna dvojčka Honorja in Xavierja. Byrne, ki je 20 let starejši od nje, si je v bližini, kjer živijo, prav tako našel partnerico.

V mladosti je vozila traktor Ustvarjanje Tilde Swinton je v zadnjem času opredelilo sodelovanje z režiserjem Jimom Jamruschem, s katerim sta osem let delala na filmu Večna ljubimca. V njem pa izrazila svoj pogled na umetnost, v moč katere brezkompromisno verjame.

Čeprav se je igralka že dodobra usidrala v filmskem svetu, še vedno za enega od svojih največjih dosežkov šteje dejstvo, da je vozniški izpit opravila v prvo. "Ob treh bratih sem izjemno ponosna, da sem edina, ki sem dobila vozniški izpit v prvo," njene besede z zadnjega berlinskega tedna mode navajajo na spletni strani britanske revije Vogue. Skrivnost tega uspeha pa tiči v tem, da se je ob odraščanju na škotskem podeželju učila voziti traktor.

Oblačila, narejena za gibanje telesa Tilda Swinton, sicer zavezana življenju blizu narave, ceni visoko modo. Pa ne vsake, blizu ji je delo njenega dolgoletnega prijatelja in modnega oblikovalca Haiderja Ackermana. Z njim sta pred kratkim sodelovala pri nastajanju modnega filma Mercedes Benz pomlad/poletje 2015.

Ackermanove kreacije so igralko prepričale s tem, da so narejene za telo v gibanju, in ne za statično poziranje ob fotografiranju. "Redka so oblačila, ki se zlijejo z gibanjem telesa. Pri Haiderju imam občutek, da oblikuje za gibanje. Narejena so za telo, in ne za poziranje," njene besede še navajajo v reviji Vogue.

Ne spreglejte