Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 9. 2010,
8.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Karl Lagerfeld

Petek, 3. 9. 2010, 8.34

8 let

Modna osebnost: Karl Lagerfeld

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Karl (Otto) Lagerfeld je aroganten, hladen, zajedljiv, samosvoj in samovšečen človek, ki v svetu mode velja za uspešno, cenjeno, produktivno in inovativno kultno modno ikono.

Eden največjih in najvplivnejših modnih ustvarjalcev je odraščal v premožni družini v Hamburgu. Karlu, po očetu Rus in po materi Nemec, je vrata v svet mode odprla njegova kreacija plašča, za katero je prejel tudi nagrado. Najprej je delal kot vajenec pri francoskem modnem kreatorju Pierru Balmainu, nato pa je svojo modno pot nadaljeval pri modni hiši Chloe. Podpisal pa se je tudi pod kolekcije modne hiše Fendi.

"Za ustvarjanje nečesa novega je treba uničiti staro"

Usoda ga je pripeljala do najprestižnejšega imena francoske mode – Chanela, kjer ustvarja že od leta 1982. Karl je brezčasne kolekcije Coco s pravšnjo mero sodobnosti in elegantnosti preoblikoval v "must have" oblačila. Med tem pa je vse do sedaj ostal zvest sam sebi, saj pri ustvarjanju izhaja iz svojega osebnega načela, da je za ustvarjanje nečesa novega potrebno uničiti nekaj starega.

Od popolnega poloma do modne ikone

Njegovi oblikovalski začetki so bili bolj slabi, saj je bila njegova prva kolekcija, pod katero se je podpisal kot Roland Karl, čisti polom. Vztrajnost in močna želja po uspehu sta ga gnali naprej in nastala je njegova druga kolekcija, v kateri so modni poznavalci prepoznali prefinjeno eleganco, ki še danes spremlja vse njegove kolekcije.

77-letni kreativni direktor modne hiše Chanel pa se je preizkusil tudi kot oblikovalec gledaliških kostumov za operno hišo La Scala v Milanu, Burgtheater na Dunaju in za Salzburški festival. Nedolgo nazaj pa je oblikoval tudi posebno serijo aluminijastih stekleničk pijače Coca-Cola light, na katerih je v svojem značilnem slogu uprizoril kar sam sebe.

Na modni brvi … Njegove modne revije slovijo predvsem po impozantnosti, kar dokazuje tudi modna revija s pridihom francoske podeželske vasice, ki ji je lansko leto sledila še nekoliko bolj impozantna – sredi pariškega Grand Palaisa so postavili 30-tonsko ledeno goro.

Da pa je Kralj, kot ga imenujejo sorojaki Nemci, brez dlake na jeziku, je dokazal tudi z drzno izjavo za revijo Focus: "Obstajajo debele mumije, ki se usedejo pred televizor s svojo vrečko čipsa in nergajo, da so suhe manekenke grde. Svet mode je sestavljen iz iluzij in sanj in nihče noče gledati okroglih žensk!"

Ne spreglejte