Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 11. 2013,
14.20

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Miha Mazzini Izbrisana

Sreda, 20. 11. 2013, 14.20

5 let, 1 mesec

Znani nominiranci za nagrado modra ptica

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Za tretjo nagrado modra ptica, ki jo Skupina Mladinska knjiga tokrat podeljuje za najboljši roman za odrasle, je nominiran tudi roman Izbrisana Mihe Mazzinija.

Nominirani romani so še Županski kandidat Gams Romana Rozine, Ljubezenski vrtiljak Zorana Šteinbauerja ter Optimisti v nebesih Žige Valetiča. Dobitnika nagrade bodo razglasili januarja.

Mazzinijev roman Izbrisana prinaša intimno zgodbo temne plati slovenske osamosvojitve. Tematizira bitko ženske za pravkar rojenega otroka, ki ga kot izbrisana oseba ne more zadržati, ampak ga mora pustiti v porodnišnici. V romanu se pred bralcem razgrinja slovenska krajina, trd preplet sosedskih, služnostnih in sorodstvenih vezi, skozi katere je nemogoče prodreti, je zapisano v utemeljitvi nominacije.

Roman Županski kandidat Gams, ki ga podpisuje Rozina, opisuje zgodbo mehanika, ki se odloči podati v politične vode. Kljub temu, da je prepričan, da mora politika delovati v imenu ljudstva, njegovi motivi za kandidaturo ostajajo nejasni. Mogoče je namreč, da si z zmago na županskih volitvah želi le izpolniti svojo dolgoletno željo po dirkališču v svoji občini. Po pisanju žirije Rozina zgodbo o politiki izpisuje v maniri duhovite satire s posluhom za žive like, živ dialog in žive probleme.

Šteinbauerjev Ljubezenski vrtiljak po mnenju žirije poganja razločevanje javnega in intimnega. Javno je samo za silo urejena po-javnost, pod katero brbotajo poželenje, pohota in sla v vseh oblikah in ob vseh prilikah. Ljubezenski vrtiljak na zabaven način govori o tem, da kar počnemo nad pasom, je samo poskus uskladitve in razlage vesele zmede, ki jo živimo od pasu navzdol.

Glavni protagonisti Valetičevega romana Optimisti v nebesih so družina Narobe - ostarela starša, ki zapuščata aktivno življenja, ter njuna hči in sin, ki si skupaj s svojima partnerjema iščeta svoj prostor pod soncem. Člani družine Narobe svoje življenjske težave premagujejo na nevsakdanji način: z veliko mero humorja, ljubezni, zaupljivosti in radoživosti. Tenkočutno in humorno napisan roman o današnji mladi generaciji je po pisanju žirije hkrati tudi poročilo o zdajšnji Sloveniji, ki bo bralce prepričal, da je optimiste mogoče najti povsod.

O letošnjih nominirancih, ki so jih danes razglasili v sklopu 29. slovenskega knjižnega sejma, je odločala žirija v sestavi Andrej Ilc, Andrej Blatnik, Nela Malečkar, Zdravko Duša in Bojan Švigelj. Na natečaj je prispelo 27 romanov 14 avtoric in 13 avtorjev. Zmagovalec bo znan v začetku prihodnjega leta, nagrado v znesku 12.000 evrov bruto, ki je hkrati najvišja denarna nagrada v Sloveniji za posamezno književno delo, bodo podelili marca prihodnje leto.

Prvo modro ptico je za roman za odrasle Igranje prejela Stanka Hrastelj, drugo modro ptico pa je lani prejel Vinko Möderndorfer za mladinski roman Kot v filmu.

Ne spreglejte