Četrtek,
12. 9. 2013,
11.33

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

razstava

Četrtek, 12. 9. 2013, 11.33

6 let, 6 mesecev

Vzorci in tekstilni materiali, kaj je v ozadju njihovih poti?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Kulturni prenosi niso samo fenomen sodobne globalizacije, temveč imajo tovrstne izmenjave dolgo zgodovino. S to se na primeru tekstilij ukvarjajo na razstavi Družbene tkanine.

Na berlinskem inštitutu za mednarodno kulturno politiko, promocijo kulturne in umetnostno izmenjave (IFA) je do 15. septembra še na ogled razstava Družbene tkanine: Globalizacija tekstilne industrije, na kateri pet umetnikov in umetnic – Alice Creischer, Céline Condorelli, Sudhir Patwardha, Archana Hande in Prabhakar Pachpute − tematizira kulturna in politična ozadja prenosov tekstilij.

Izhodišče razstave je, da kulturni prenosi niso fenomen tega stoletja, sodobnega globaliziranega sveta, temveč imajo srečevanja kultur, ki jih spremljajo mehki in nasilni prenosi kulturnih elementov in dobrin, dolgo zgodovino. Počasno in dolgoročno sprejemanje "drugega" je prisotno na različnih ravneh – od materialnih dobrin, religioznih vsebin, kulturnih motivov, struktur in strategij.

Kulturne izmenjave niso samo obogatile zahodnih družb, temveč so jih lahko tudi temeljno oblikovale, so zapisali ob berlinski razstavi. Kava, čaj, bombaž in svila so le ena izmed kulturnih prevzemanj, ki so postala neizbrisljivi del zahodnega vsakdana.

Na razstavi Družbene tekstilije se umetniki in umetnice ukvarjajo z raziskovanjem preteklih in sočasnih kulturnih prenosov iz Indije v Evropo. Za primer so vzeli produkcijo tekstilnih materialov in vzorcev. Skozi izbrani primer ustvarjalci in ustvarjalke naslavljajo teme, povezane s prisvajanjem in izkoriščanjem, dominacijo in oplajanjem, vključevanjem in izključevanjem, razmerjem med središčem in obrobjem.

Ukvarjajo se z zgodovinskim ozadjem družbene neenakosti in nepravičnosti, kolonialnimi silnicami in postokolonialnimi razsežnostmi, političnimi in ekonomskimi strukturami mehanizmov moči, ki upravljajo svet tekstilnim izmenjav tudi v sodobnosti.

Teme se avtorji in avtorice lotevajo v filmu, skozi arhive, analizirajo sodobne dokumente in razstavljajo fotografije in besedila. Temo obravnavajo tudi na ravni zvoka.