Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Ponedeljek,
11. 1. 2016,
15.27

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Lutkovno gledališče Ljubljana lutke

Ponedeljek, 11. 1. 2016, 15.27

5 let, 4 mesece

Umrla je igralka Irena Zubalič

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Poslovila se je igralka Irena Zubalič, ki je bila 25 let stalna članica ansambla Lutkovnega gledališča Ljubljana.

Na odru Lutkovnega gledališča Ljubljana se je igralka Irena Zubalič pojavila v več kot 50 vlogah, v zadnjem času v predstavah Groznovilca, Ostržek, Doktor Faust, Tik tak in Žogica Marogica.

"Pogrešali bomo njen nasmeh, toplino in odprtost," so ob slovesu od svoje sodelavke zapisali v Lutkovnem gledališču Ljubljana.

Odzvalo pa se je tudi Združenje dramskih umetnikov Slovenije, kjer so zapisali: "Pleši, Irena, za vse nas, ki smo ostali na tej strani plesišča in te imamo radi. Pogrešali te bomo. Tvoji kolegi in prijatelji iz ZDUS. Tvojima sinovoma in tvojim najbližjim izrekamo globoko sožalje."

Od tržaškega gledališča do lutk Irena Zubalič, po rodu Tržačanka, je svoje rodno mesto zapustila zaradi študija dramske igre na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Preden je zbrala pogum za sprejemni izpit na ljubljanski akademiji – kot je zapisala v svojem življenjepisu, objavljenem na spletni strani Združenja dramskih umetnikov Slovenije –, je po gimnaziji dve leti na tržaški filozofski fakulteti študirala filozofijo in psihologijo.

Po končanem študiju dramske igre so ji ponudili sodelovanje v Lutkovnem gledališču Ljubljana. Sprejela je eno vlogo, saj se je želela preizkusiti v domačem Slovenskem stalnem gledališču v Trstu. Tam je ostala dve sezoni, nato pa se je za 25 let vrnila k lutkam.

Angažirala se je tudi pri pedagoškem delu in dolga leta vodila delavnico izdelovanja in animacije lutk za najmlajše.

Ljubezen do plesa je ostala V vseh teh letih pa je ohranila tudi svoje zanimanje za ples. Pokojna igralka je še kot najstnica sanjala o klasičnem baletu, a se mu je profesionalno morala odpovedati zaradi poškodbe. Ljubezen do plesa pa je gojila naprej in se večkrat udeležila tudi delavnic sodobnega plesa, fizičnega gledališča, kabareta in drugih.

Ne spreglejte